ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Finským Laponskem na běžkách – NP Urho Kekkonen

lyžování a skialpinismus3 náročný program

Litujeme, tento zájezd již není v nabídce

Zobrazit podobnou dovolenou: Finsko

Na co se můžete těšit?

  • Expediční lyžařská výprava za polárním kruhem
  • Divočinou poblíž ruských hranic
  • Období dlouhých dní a jiskřivého prašanu
  • Vysoké šance na pozorování polární záře

Popis

Zveme vás na lyžařskou výpravu až za polární kruh, do národního parku Urho Kekkonen. Krajina parku je pestrá, od severských lesů, přes zamrzlé říční soutěsky až po holé kopce, dosahující výšek 600–700 m. Jeho východní část při ruské hranici, kde naše putování zahájíme, je odlehlá, málo navštěvovaná divočina. Nejsou zde žádné značené cesty a jen málo projetých stop, je proto třeba počítat s tím, že místy můžeme prošlapávat hluboký sníh. Odměnou nám bude šance spatřit pasoucí se soby, bělokury, možná i polární lišky, losy či stopy medvěda a rosomáka. Park Urho Kekkonen je zkrátka ráj zálesáků a romantiků.

Zvolený termín je nejkrásnější období zdejší zimy. Sníh je obvykle kvalitní a mrazy již nebývají výrazné. Dny už budou v tuto dobu delší než u nás, ale ještě budeme mít v noci šanci pozorovat polární záři. Po téměř stokilometrové trase od východu k západu se budeme postupně blížit civilizaci až do střediska Kilopää, případně Saariselkä, která jsou centry běžeckého lyžování s perfektně upravovanými tratěmi.

Nocovat budeme v krásných sroubcích uprostřed divočiny, které jsou sice skromné, ale útulné, čisté a příjemné. Denní etapy většinou nejsou dlouhé, takže by měl zbýt čas i na toulky bez zátěže. Pomyslným centrem parku zhruba v polovině trasy je jezero Luirojärvi, na jehož břehu leží populární srub se saunou. Zdejší saunu si užijeme se vším všudy – naštípeme si dřevo a vodu přitáhneme na saních z jezera z prosekané díry v ledu.

Vybavení je třeba si vézt na kvalitních tažných saních, tzv. pulkách, které si můžete vypůjčit či zakoupit – viz upřesnění níže v Podmínkách.

Poslední noc budeme spát v horském hotelu v Kiilopää a zájemci se budou moci ještě proběhnout po tratích. Včasným zájemcům zde nabízíme možnost individuálního prodloužení pobytu a samostatný odlet.

Program

1. den

Letecky Praha – Helsinky – Ivalo, odlet večer a přenocování v Helsinkách na letišti, kde jsou k tomu příznivé podmínky.

2. den

Přílet ráno a přesun taxíkem asi 60 km na začátek treku na finsko-ruském hraničním přechodu Raja-Josepi, odkud se vydáme na jih podél hranice k prvnímu srubu.

3.–7. den

Putování parkem s noclehy postupně v dalších 5 srubech. Za příznivých podmínek vystoupíme nalehko na nejvyšší vrchol Sokosti (718 m) nad jezerem Luirojärvi, případně i na některé další hory, a navštívíme známou “Ďáblovu soutěsku” Pierunporti.

8. den

Z části již po běžecké trati dosáhneme cíle putování ve středisku Kiilopää, večerní relaxace.

9.–10. den

Přesun po běžeckých tratích do střediska Saariselkä; dle zájmu možnost celodenního využití běžeckých tratí nalehko či v kombinaci s koupáním v bazénu v Saariselkä. Odlet pozdě večer s přenocováním na letišti v Helsinkách, přílet do Prahy dopoledne. 

Podmínky