ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Tibetem do Nepálu

Vlakem na „střechu světa“
poznávací zájezdy★★ jsem ochoten cestovat skromněji

Život na „střeše světa“! Vydejte se na zájezd do Tibetu po unikátní železniční trati na dotek od nejvyšších hor světa (Everest) a do náruče zelených údolí Nepálu.

Litujeme, tento zájezd již není v nabídce

Zobrazit podobnou dovolenou: Čína, Nepál, Tibet

Na co se můžete těšit?

  • Nocleh pod Mt. Everestem a u nádherného jezera Nam
  • Tajemné kláštery, výstavní paláce a majestátní stúpy
  • Káthmándské údolí se starými královskými městy
  • Nezapomenutelné výhledy na himálajské velikány

Popis

Uskutečněte neopakovatelnou 24hodinovou jízdu nejvýše položenou železnicí světa a vyjeďte až na náhorní planinu tzv. vnějšího Tibetu, do Lhasy. Zde nás ohromí bývalé sídlo dalajlamy – Potála a v dalších význačných chrámech a klášterech v okolí nasajeme tibetskou duchovní atmosféru. Pokračovat budeme najatými džípy po centrálním Tibetu, uvidíme život obyčejných Tibeťanů, mnichů v klášterech či kočovných pastevců. S odbočkou do základního tábora nejvyšší hory světa – Mt. Everestu – překročíme několik průsmyků ve výšce kolem 5000 m a pokocháme se nezapomenutelnými výhledy na himálajské velikány. Putování završíme sjezdem do zeleného Káthmándského údolí, kde se seznámíme s jeho starými paláci, stúpami a chrámy.

Program

1.–2. den

Praha – Peking – Xining (Si-ning): přílet do Pekingu a následný přelet do Xiningu.

3.–4. den

Xining – Lhasa: celodenní výlet ke klášteru Kumbum; noční a denní přejezd vlakem přes Tibetskou náhorní plošinu (nejvyšší bod cesty 5072 m, délka jízdy 22 h) – příjezd do Lhasy 4. den odpoledne; aklimatizační procházka starým městem.

5. den

Lhasa: monumentální bývalé sídlo dalajlamů Potála s poutním okruhem; jeden z největších klášterů tzv. sekty žlutých čepic – klášter Däpung, poutní okruh Barkhor.

6. den

Lhasa: půldenní výlet do kláštera Gandän ležícího v nádherné scenérii přírodního amfiteátru 4300 m vysoko nad údolím řeky Kjičchu; bývalé letní sídlo dalajlamů Norbulinka.

7. den

Lhasa – Nam Co – Damxung: výlet k největšímu tibetskému jezeru Nam nacházejícímu se 4700 m n.m. a obklopenému hřebenem sedmitisícových vrcholů – odpolední procházka po březích jezera; nocleh v městečku Damxung.

8. den

Damxung – Lhasa: druhý den odpoledne návrat do Lhasy; dokončení prohlídky hl. města – nejposvátnější tibetský chrám Džokhang a případné další památky; individuální procházky starým městem a možnost nákupu suvenýrů.

9. den

Údolí Jarlung – celodenní výlet do kolébky tibetské kultury a státnosti: sídlo prvních tibetských králů hrad Jumbulagang, nejstarší tibetský klášter Samje; nocleh v ubytovně u kláštera.

10. den

Klášter Samje – Gjance: celodenní přejezd mikrobusem kolem posvátného jezera Jamdok – přes téměř pětitisícový průsmyk s nádherným výhledem na 7200 m vysokou horu Nanťingaca.

11. den

Gjance – Žikace: klášter Palkhor-čchöde s jednou z největších stúp v Asii Kumbum, nad starým tibetským městem tyčící se pevnost Gjance; odpoledne přesun do Žikace – poutní okruh kolem kláštera k monumentální pevnosti, rozsáhlé staré tibetské město.

12. den

Žikace – Sakja: jeden z nejvýstavnějších tibetských klášterů a sídlo pančenlamů Tašilhünpo; přejezd do městečka Sakja.

13. den

Sakja – Šäkar: bývalé hl. m. Tibetu se stejnojmenným klášterem, vystavěným v tradiční, Mongoly ovlivněné architektuře; odpoledne přejezd do Šäkaru.

14. den

Šäkar – Mt. Everest: odbočka z hlavního směru k nejvyšší hoře světa 8850 m vysoké Matce hor; přejezd přes 5200 m vysoký průsmyk Pangla s nejkrásnějším výhledem na himálajský hřeben; Rongphu – nocleh v ubytovně u nejvýše položeného kláštera na světě.

15. den

Rongphu – hranice Tibetu: celodenní přejezd směrem na tibetsko-nepálské hranice s výhledem na další osmitisícové vrcholy, zejména nejnižší osmitisícovku Šišapangma.

16. den

Hranice – Káthmándú: celodenní přesun přes hranice a dále hlubokým lesnatým údolím; dle času pozdě večer Káthmándú – obchodní čtvrť Thamel.

17. den

Káthmándú: celodenní okruh pronajatým mikrobusem po Káthmándském údolí – hinduistické centrum Pašupatináth se spalovacími gháty a bývalé hlavní město Bhaktapur.

18.–19. den

Káthmándú – Praha: dopoledne fakultativně možnost letu k Everestu; tzv. opičí chrám se stúpou Svajambhunáth s výhledem na celé údolí; odpoledne či večer odlet, přílet domů 19. den.

Podmínky