ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Transsibiřskou magistrálou až na Dálný východ

Vlakem z Moskvy do Vladivostoku
poznávací zájezdy★★ jsem ochoten cestovat skromněji

Litujeme, tento zájezd již není v nabídce

Zobrazit podobnou dovolenou: Rusko

Na co se můžete těšit?

  • Kompletních 9288 km po nejdelší železniční trati světa
  • Moskevský Kreml  a Rudé náměstí 
  • Kazaň – perla Tatarstánu se středověkým kremlem  
  • Nádherná příroda Bajkalu 
  • Přístav Vladivostok a malebné pobřeží Pacifiku

Popis

Vyslyšme volání dálek a vydejme se na železniční pouť po nejdelší trati světa napříč Ruskem – zemí, nad kterou slunce nezapadá. Transsibiřská magistrála je fascinující a živoucí tepnou jižní Sibiře, jež by bez ní prakticky nemohla žít. Zároveň ale představuje zvláštní „jednorozměrný svět“, který zná jen dvě světové strany, východ a západ, a řídí se celý moskevským časem, ač vlakem protneme postupně osm časových pásem. Nejrychlejší expresní vlaky zvládají celou trasu za šest dní a nocí. My samozřejmě nepojedeme „v jednom tahu“, nýbrž si cestu rozložíme na sedm úseků se zastávkami na těch nejpřitažlivějších místech. Vlaky jsou vždy lůžkové či lehátkové a celkem osm nocí ve vlaku, prostřídaných pěti nocemi v hotelech, nám pomůže zvládnout 9288 kilometrů trati v rozumném časovém rozpětí.

Jako čtení do vlaku vám doporučujeme některou z knížek legionářské literatury, jež vás přenese do doby, kdy magistrálu v celé její délce ovládly na sklonku první světové války i po ní československé legie, odříznuté bolševickou revolucí, které tudy přes Vladivostok mířily k domovu asi nejdelší oklikou, jakou kdy světové dějiny vojenských přesunů zaznamenaly.

Program

1. - 2. den

Letecky Praha – Moskva, prohlídka města – Kreml a Rudénáměstí, chrám Vasila Blaženého, obchodní dům GUM, chrám Krista Spasitele, nový park Zarjadje, pěší zóna starého Arbatu, moderní Nový Arbat, vyhlídka na Vrabčích horách, dle časových možností i letní sídlo Kateřiny Veliké s přilehlým parkem Caricyno. Druhý den večer odjezd nočním vlakem po Transsibiřské magistrále.

3. den

Kazaň – prohlídka starobylého centra na řece Volzekazaňský Kreml, ulice Baumana, katedrála sv. Petra a Pavla, fakultativně Chrám všech náboženství. Večer odjezd nočním vlakem a následující dopoledne přejezd přes Ural do Asie.

4. - 5. den

Jekatěrinburg – náměstí Roku 1905, chrám Na krvi, vyhlídková plošina na vrcholu jednoho z moderních mrakodrapů, jezero v centru města, místo největšího pohřebiště československých legionářů na světě a jejich památník na Michailovském hřbitově. Nocleh v hotelu, druhý den výlet k hraničnímu monumentu mezi Evropou a Asií a k místu pohřebiště carské rodiny Ganina Jama, večer odjezd na úsek magistrály, který je z těch našich druhý nejdelší (2 noci a den).

6. den

Přejezd západní Sibiří přes Omsk a Novosibirsk a přes mohutné řeky Irtyš a Ob. 

7. - 8. den

Krasnojarsk s atraktivní polohou na veletoku Jenisej a v předhůří Východního Sajanu. Výlet minibusem do přírodní rezervace Krasnojarské Stolby s unikátními skalními útvary s výhledy na Jenisej (většinu dne relaxace v přírodě a možnost pěší turistiky). Druhý den odjezd vlakem k Bajkalu.

9. den

Irkutsk – tradiční metropole střední Sibiře na řece Angara – nábřeží, pravoslavné chrámy, dřevěné domy děkabristů, Znamenskij monastýr. Nocleh v hotelu.

10. den

Přejezd minibusem k nedalekému jezeru Bajkal do letoviska Listvjanka – okružní plavba lodí po Bajkalu, rybí trh se slavným bajkalským omulem, možnost vycházek borovými lesy po kopcovitém pobřeží, návštěva něrpinária (něrpa je endemický bajkalský tuleň) nebo zajímavého muzea Bajkalu. Nocleh v typickém dřevěném penzionu.

11. den

Z Listvjanky přeplujeme lodí přes ústí řeky Angary do Port Bajkalu, odkud vyráží slavná krugobajkalka na vyhlídkovou jízdu s řadou zastávek s možností pěších procházek podél pobřeží Bajkalu. Večer příjezd krugobajkalkou do Sljuďanky, kde se po prohlídce jediného mramorového nádraží světa ubytujeme v turbáze na pobřeží.

12. den

Dopoledne koupání v Bajkalu nebo výlet podél pobřeží, odpoledne přejezd vlakem okolo Bajkalu (významná část tohoto úseku vede hornatou krajinou s výhledy na jihovýchodní pobřeží) do Ulan-Ude, centra autonomního buddhistického Burjatska – večer prohlídka příjemného centra s monumentální hlavou Lenina na centrálním náměstí, nocleh v hotelu.

13. den

Výlet minibusem do hlavního buddhistického kláštera v Rusku – Ivolginského dacanu. Odpoledne odjezd na náš nejdelší úsek magistrály (2 noci a 2 dny).

14. – 15. den

Přejezd hornatou krajinou podél čínských hranic až na Dálný východ do Chabarovsku na soutoku Amuru a Usuri, zde nocleh v hotelu.

16. den

Chabarovsk – muzeum Amurského mostu, okružní plavba lodí po Amuru, Amurský útes, Spaso-preobraženský chrám, nábřežní promenáda. V podvečer odjezd na závěrečný noční úsek, výjimečně směrem k jihu. 

17. den

Ráno příjezd do Vladivostoku, města s přitažlivou polohou na členitém pobřeží Japonského moře a s velkým přístavem. Nikolajevskij sloup (symbolický konec Transsibiřské magistrály), prohlídka atraktivního centra – muzeum v ponorce, pevnost, mys Tokarevského, pohřebiště československých legionářů na Mořském hřbitově, výjezd lanovkou na sopku Orlí hnízdo s krásnými výhledy na město a okolní ostrovy. Nocleh v hotelu.

18. den

Ráno transfer na letiště a letecky zpět do Prahy.

Podmínky