ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Brazílie na kole

Estrada Real – královská cesta
dovolená na kole3-4 náročný / velmi náročný★★ jsem ochoten cestovat skromněji

Termíny zájezdu

TermínPočet dníObj. číslo
1. 4. – 19. 4. 202419 dní21894402

AKTUÁLNĚ PLNO

21. 4. – 9. 5. 202419 dní21894401

AKTUÁLNĚ PLNO

Na co se můžete těšit?

  • Na kole z úpatí Serra do Espinhaço  až k Atlantiku
  • Stará koloniální města Ouro Preto , Tiradentes  a Congonhas 
  • Barevné Paraty a smaragdové pobřeží Costa Verde
  • Rio de Janeiro, Cukrová homole, socha Ježíše Krista
  • Ubytování v penzionech se snídaní

Popis

Naše brazilské putování míří do oblasti Minas Gerais na východě Brazílie, která díky svému bohatému kulturnímu dědictví představuje jednu z nejunikátnějších oblastí v celé zemi. Region přilákal v 18. století množství zlatokopů a právě zlatá horečka a bohatství se odráží na zdejších koloniálních městech s mnoha historickými unikáty. Právem bylo několik z nich zařazeno na seznam světového dědictví UNESCO.

Na kole projedeme zhruba 650 km po tzv. Královské cestě (Estrada Real), jež původně vznikla za účelem svozu zlata a diamantů z vnitrozemí do přístavů na pobřeží.  Dnes se z této cesty stala atraktivní cyklostezka, jež láká na poznání brazilského venkova i koloniální historie.

Naši pouť začneme v centru brazilské zlaté horečky – městečku Ouro Preto (Černé Zlato). Přes malebný brazilský venkov se budeme v pomalém tempu přesouvat až do okouzlujícího přístavu Paraty, který leží v srdci smaragdového pobřežíCosta Verde.

Na závěr samozřejmě nesmíme vynechat barevný rej v Rio de Janeiru, kde si vychutnáme královský příděl brazilského temperamentu, samby, celosvětově proslulého kokteilu Caipirinha, přírodních krás a kultury.

Program

1.–2. den

Letecky Praha – Belo Horizonte; transfer do bývalého hornického městečka Santa Bárbara, sestavení kol a odpočinek po cestě.

3. den

Cyklistiku zahájíme okružní etapou do městečka Cocais – eukalyptovými lesy k archeologickému nalezišti Pedra Pintada  u města Barrao de Cocais se skalními malbami starými 6000 let (45 km / ↑1000 m).

4.–5. den

Po Diamantové stezce ukrajujeme další kilometry z Estrady Real: kávové plantáže, eukalyptové lesy a soukromé farmy v podhůří divokého pohoří Caraça, v krajině plné hor a vodopádů; horská vesnice Santa Rita, navždy spojená se zlatou horečkou, která zde vypukla v 18. století; Mariana – bývalé hlavní město provincie Minas Gerais a jeden z největších dodavatelů zlata portugalskému království; Ouro Preto  – procházka po tomto nesporném klenotu koloniální architektury s křivolakými uličkami a množstvím kostelů z období zlaté horečky; fakultativně návštěva dnes již uzavřeného zlatého dolu Mina de Ouro da Passagem (85 km / ↑1200 m / 2 dny).

6.–9. den

Po polních cestách mezi starými koloniálními farmami a malými vesničkami pokračujeme jižním směrem: trasa se vyznačuje krásnou krajinou pohoří Sierra de CamapuãCongonhas  s bazilikou de Bom Jesus de Matosinhos a unikátním sochařským dílem Proroci od neobyčejného architekta Aleijadinha; Sao Bartolomeu – vesnička ztracená v horách, odkud se nechce odjíždět; městečka Prados a Veloso s četnými ateliéry, umělci a řemesly; dojezd do Tiradentes – bílé domečky ozdobené barevnými květinami a doplněné kulisou masivu Serra de São José právem přiřkly tomuto místu titul "nejmalebnější městečko celé Brazílie" (250 km / ↑5700 m / 4 dny).

10.–11. den

Přes São João del Rei, jež bylo v době zlaté horečky úhlavním soupeřem Tiradentes, míříme do oblasti přehrady Camargos – součást vodního systému řek Paraná a Rio Grande; krajina se začíná pomalu měnit, přibývá farem, zemědělských políček, kávových a eukalyptových plantáží v oblasti São Sebastião da Vitória a ubývá divoké horské krajiny; Carrancas a vodopády na Rio Capiveri (142 km / ↑1900 m / 2 dny).

12. den

Den bez kol: transfer přes lázeňské městečko Caxambu s termálními prameny do Pouso Alto.

13.–15. den

Závěrečné tři dny cyklistiky v oblasti pohoří Serra de Mantiqueira: přes průsmyk Passa Quatro (1180 m) sjezd do oblasti rýžových polí v okolí města Guaratinguetá; závěrečná královská etapa z Cunhy – centra proslaveného výrobou keramiky, přes průsmyk v horském pásmu Serra do Mar (1500 m); nekonečný sjezd Atlantickým deštným pralesem  do Paraty na břehu Atlantického oceánu (212 km / ↑5350 m / 3 dny).

16. den

Volný den v přímořském letovisku Paraty s nádhernou koloniální architekturou z dob raného 18. století, přezdívaného někdy brazilské Benátky – fakultativně lodní výlet na tropické ostrovy a relaxace na jedněch z nejkrásnějších pláží světa na pobřeží Costa Verde.

17.–19. den

Přejezd po nádherném pobřeží Costa Verde s mnoha zátokami, ostrovy a ostrůvky do Rio de Janeiro;podvečerní procházka po proslulé pláži Copacabana a podmanivé rytmy samby při skleničce tradičního brazilského koktejlu Caipirinha;další den prohlídka města: faktultativně lanovkou na slavnou Cukrovou homoli nebovýjezd na Corcovado – panoramatický výhled na Rio de Janeiro, který si vychutnáme společně s nejslavnější sochou Ježíše Krista; v podvečer odjezd na letiště a další den přílet do ČR.

Podmínky