ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Hory atlantického pobřeží Španělska

Cordillera Cantábrica a Picos de Europa
turistické zájezdy2 středně náročný program

Litujeme, tento zájezd již není v nabídce

Zobrazit podobnou dovolenou: Španělsko

Na co se můžete těšit?

  • Zelené hřebeny s bílými štíty nad modrým oceánem
  • Tradiční pastevecké osady v NP Somiedo
  • Romantické pláže a příbojové gejzíry Atlantiku
  • Segovia , Oviedo , Burgos , Madrid

Popis

Svěže zelené pohoří Cordillera Cantábrica i vápencové štíty Picos de Europa, které souvisle lemují severní atlantické pobřeží, nabízejí stejně krásné příležitosti pro horské výlety a túry jako známější Pyreneje. Navíc kontakt s mořským pobřežím i řada památek na trase dovolují obohatit horský zájezd o další mimořádně pestrý program. Mezi perly Cordillery Cantábrica patří odlehlý NP Somiedo, který doplníme v jiné oblasti o výstup na nejvyšší horu Peňa Prieta (2539 m). V NP Picos de Europa máme naplánovaný proslulý kaňon Cares, malebná jezera západního masivu i efektní štíty centrálního masivu. A užijeme si také romantické a nepřelidněné pobřeží Atlantiku s koupáním na krásných písečných plážích i vycházky kolem efektních útesů s unikátními příbojovými gejzíry, tryskajícími desítky metrů nad hladinou moře. S hrdými obyvateli Asturie a Kantábrie jistě ochutnáme cider, jejich oblíbené jablečné víno. Úvodem přiletíme do Madridu a okruh absolvujeme v malé skupině minibusem. Možnosti pěší turistiky jsou promyšleny variantně, takže zájezd bude možno pojmout nenáročně či sportovněji dle vašeho výběru.

Program

1. den

Letecky Praha – Madrid, zapůjčení mikrobusu, přejezd do nedaleké horské oblasti Sierra de Guadarrama.

2. den

Přejezd do Cordillery Cantábrica, zastávka v Segovii , historickém městě s mimořádně zachovalým římským akvaduktem, a v rušném Leónu s elegantní bílou katedrálou, středisku stejnojmenné provincie.

3.–4. den

NP Somiedo – dva dny příjemné turistiky v odlehlém, velmi malebném koutu španělských hor, kde se dochovalo tradiční horské zemědělství a místní lidová architektura. Razovité městečko Pola de Somiedo (zde 2x nocleh), nejzachovalejší vesnička El Pornacal se střechami ze zimostrázových došků, nejkrásnější dolina Valle del Lago se závěrečným jezerem.

5. den

Sympatické a svébytné město Oviedo, které zdobí i tři starobylé předrománské kostely, dojezd k Atlantiku, koupání a nocleh u rozlehlé písečné pláže.

6. den

Přímořské městečko Ribadesella a vycházka po pobřeží bufonů, příbojových gejzírů, kde oceán buší do efektních vápencových útesů, sluje pod vašima nohama se otřásají temným duněním a voda za přílivu tryská neuvěřitelně vysoko nad hladinu moře. I romanticképlážičky, skryté ve skalních soutěskách, se nám nabídnou k vykoupání.

7.–8. den

Výjezd vyhlídkovou silničkou do západního masivu Picos de Europa k malebným horským jezerům (do 1100 m). Okruh kolem jezer a relaxace nebo delší túra na vyhlídkový vrchol nad kaňonem Cares (převýšení asi 800 m), případně i na další vrcholy. Návrat do kempu, cestou zastávka v horském klášteře a významném poutním místě Covadonga. Druhý den z kempu přejezd soutěskami a horskými silnicemi do Caínu a průchod slavným kaňonem Cares mezi západním a centrálním masivem tam a zpět po pohodlné efektní stezce zatesané do skalních stěn.

Variantně přenocování v horské chatě a druhý den strmý sestup do kaňonu Cares (převýšení  -1300 m) a průchod kaňonem Cares do Caínu, kde se obě skupinky setkají.

9. den

Přejezd horskými silnicemi pod centrální masiv Picos. Ze sedla Puerto de San Glorio (1609 m) výstup na vrchol Peňa Prieta (2536 m), nejvyšší horu zájezdu a Cordillery Cantábrica.

10.–11. den

Centrální masiv Picos de Europa s proslulým horolezeckým štítem Naranjo de Bulnes neboli Picu Urriellu. Nástup i sestup je nutný lanovkou (do 1834 m), odtud výstup na vrchol Torre de los Horcados Rojos (2502 m) s kruhovým panoramatem celého masivu, návrat do kempu a druhý den relaxace a vycházky v krásné horské dolině kolem Fuente Dé (1100 m).

Variantně ze sedla pod vrcholem náročnější pokračování až bezprostředně pod Naranjo de Bulnes, zde přenocovaní v chatě či u chaty ve stanu, druhý den návrat do kempu.

12. den

Sjezd přes městečko Potes a soutěskami Desfiladero de la Hermida na kantábrijské pobřeží do okolí Comillasrelaxace a koupání na písečných plážích.

13. den

Přejezd zpět do vnitrozemí, zastávky v mimořádně zachovalém historickém městečku Santillana del Mar a ve městě Burgos s „lázeňskou“ atmosférou a unikátní monumentální katedrálou .  

14. den

Rozloučení s pěším programem nenáročným výletem v kaňonu říčky Lobos, v jejíž poklidných tůních se zrcadlí okolní vápencové stěny s častými skalními okny. Přejezd do Madridu, ubytování v hostelu, návštěva večerního centra.

15. den

Odlet do Prahy. Při včasné dohodě možnost individuálního prodloužení v Madridu.

Podmínky