ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Borneo a Jáva

Aktivní pobyt v tropické přírodě
poznávací zájezdyturistické zájezdy1-2 nenáročný / středně náročný

TERMÍN PRO ROK 2018 BUDE UVEŘEJNĚN V PRŮBĚHU PODZIMU 2017.

Litujeme, tento zájezd již není v nabídce

Zobrazit podobnou dovolenou: Borneo, Indonésie, Malajsie

Na co se můžete těšit?

  • Nejvyšší hora jihovýchodní Asie – Mt. Kinabalu (4101 m)
  • Orangutani a fotosafari na řece Kinabatangan
  • Skvělé šnorchlování a potápění na ostrově Sipadan
  • Jávské chrámy Borobudur a Prambanan

Popis

Malajsijská část ostrova Borneo, zejména její severní část, Sabah, nabízí v oblasti celé JV Asie jedny z nejlepších podmínek pro aktivní pobyt v krásné tropické přírodě. Navíc se zde téměř z moře zvedá monumentální čtyřtisícovka Mt. Kinabalu, která je nejvyšším vrcholem mezi Himálajem a Novou Guineou. Její svahy jsou zarostlé tropickou džunglí a nad prstencem nízkého rododendronového lesa ji korunuje mohutný, ledovci ohlazený žulový masiv, lemovaný skalními věžemi. Nachází se v NP Kinabalu, který je jedním z nejbohatších ekosystémů na světě (od r. 2000 chráněné UNESCO). V horské džungli NP Crocker Range je šance spatřit unikátní parazitickou rostlinu rafflésii s největším květem na světě (až 1 m v průměru), seznámit se s životem a kulturou domorodých obyvatel, potomků legendárních lovců lebek, a užít si tropické přírody. Okolí nížinné řeky Kinabatangan zase oplývá mimořádným bohatstvím fauny stejně jako pralesní rezervace v Sepiloku, kde centrum pro záchranu orangutanů úspěšně navrací zraněné jedince a opuštěná mláďata do volné přírody. A poznáme samozřejmě i zdejší milé a usměvavé obyvatele celé řady národností, jejich vesnice na kůlech nad mořem i pestrobarevná exotická tržiště. Celý program bude doprovázet koupání, šnorchlování či potápění na ostrovech při obou protilehlých pobřežích severního Bornea – zejména ostrov Sipadan je z hlediska bohatosti podmořského života jedinečnou světovou lokalitou. Pokračovat budeme do Indonésie, na Jávu, nejlidnatější ostrov světa. Poblíž aktivní sopky Merapi budeme poznávat javánskou kulturu, navštívíme největší buddhistický chrám světa Borobudur a hinduistický chrámový komplex Prambanan. Základnou nám bude Yogyakarta, kulturně nejpřitažlivější město Jávy.

Program

1.–2. den

Letecky Praha – Kuala Lumpur: přílet a první seznámení s hl. m. Malajsie – majestátní Petronas Towers (nejvyšší "dvojčata" světa, 452 m).

3. den

Kuala LumpurKota Kinabalu: půldenní prohlídka hlavních zajímavostí – rušné etnické čtvrti, Náměstí nezávislosti, moderní Národní mešita; odpolední přelet na ostrov Borneo.

4. den

Kota Kinabalu – NP Crocker Range – NP Kinabalu: celodenní přejezd do NP Kinabalu, cestou zastávka v NP Crocker Range – šance najít kvetoucí rafflésii za pomoci strážců parku.

5.–6. den

NP Kinabalu: 2denní trek (pěší výstup) na nejvyšší horu JV Asie Mt. Kinabalu (4101 m) – první den převýšení 1400 m na horskou chatu, druhý den časně ráno ještě převýšení 800 m – východ slunce na vrcholu a sestup (2200 m)

7. den

Poring Hot Springs: odpočinek v termálních lázních v džungli – vyhlídkové lávky v korunách obřích stromů, motýlí farma, výlet k vodopádu a k netopýří jeskyni.

8. den

Poring – Sandakan: přesun do Sandakanu – dle časových možností krátká zastávka na čajové plantáži Sabah Tee Garden, záchranné centrum orangutanů v Sepiloku.

9.–10. den

Sandakan – Sungai Kinabatangan – o. Mabul: přesun na jih do jednoduchého kempu v džungli; safari v povodí řeky Kinabatangan – pozorování divokých zvířat s domorodými průvodci; pokračování do Semporny se zastávkou ve "vlaštovčích jeskyních" Madai; dojezd lodí na ostrov Mabul.

11.–12. den

Ostrovy Mabul a Sipadan: odpočinek a koupání, průzračné moře s bohatstvím mořského života – fakultativní lodní výlet s exkluzivním šnorchlováním či potápěním podél hrany hlubinného útesu ostrova (tisíce ryb, mořské želvy, přátelští útesoví žraloci).

13. den

Mabul – Tawau – Kuala Lumpur: návrat na pevninu – dle času odletu vycházka v NP Tawau Hills, rozloučení s ostrovem Borneo; letecký přesun do K. Lumpuru.

14. den

K. Lumpur – Yogyakarta: přelet do Indonésie na ostrov Jáva – rušný život na hlavní nákupní třídě Malioboro; večer fakultativně představení stínového divadlawayang kulit.

15. den

Yogyakarta: návštěva fascinujícího chrámového komplexu Borobudur; návštěva továrny na výrobu batiku; večer fakultativně představení Rámajány.

16. den

Yogyakarta: vycházka na úpatí sopky Merapi (2968 m); hinduistický chrám Prambanan – rozsáhlý areál ruin a vykopávek, možnost cyklistického výletu po okolí s návštěvou dalších chrámů.

17.–18. den

Yogyakarta – Praha: prohlídka města – sultánský palác (tzv. Kraton), bývalý vodní palác a zajímavý ptačí trh; letecky zpět do Prahy.

Podmínky