ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Norsko – losí a sobí stezky

poznávací zájezdyturistické zájezdy1-2 nenáročný / středně náročný★★ jsem ochoten cestovat skromněji

Litujeme, tento zájezd již není v nabídce

Zobrazit podobnou dovolenou: Norsko

Na co se můžete těšit?

  • Pohodová i náročnější turistika
  • Pohoří Jotunheimen a NP Rondane
  • Okolí řeky Sjoa
  • Ubytování v chatách

Popis

Nejkrásnější přírodní kouty Norska jsou navlečené jako korále kolem nejvyššího pohoří celé Skandinávie. Zdejší Národní park Jotunheimen s mnoha více jak dvoutisícovýni štíty, ledovcová pole a jezera, divoké řeky, vodopády a hluboké borové lesy se těší na ty, kteří si za jejich krásou vyšlápnou při 3-7hodinových vycházkách a túrách. Podíváme se také do krásného lesnatého okolí divoké řeky Sjoa a na otevřenou krajinu u NP Rondane. Téměř celý program uskutečníme uprostřed panenské norské přírody téměř na konci civilizace, většinou bez davů turistů. Zavítáme i do proslulé oblasti fjordů. Novinkou je pozorování Pižmoně severního v NP Dovrefjell s místními průvodci.

Úspěšný, pohodový letecký zájezd pro široké spektrum klientů, mj. pro turisty zvyklé na pohyb a delší túry v horách, nebo pro ty, kdo rádi relaxují při klidnější chůzi více o samotě. Turistická náročnost zájezdu nabízí možnost projít plánované trasy s průvodcem, nebo si udělat samostatný program bez průvodce s určením místa srazu a společným odjezdem autobusem na další program. 

V ceně je 6 snídaní. Za příplatek je možné objednat si společné večeře, které doporučujeme. Ubytování je v pěkném hostelu ve dvoulůžkových pokojích s vlastním sociálním zařízením po celou dobu pobytu.

Program

1. den

Ráno odlet z Prahy na letiště Oslo. Po cca 2,5 hodinové cestě (mj. přes Lillehammer) přijedeme do rekreační oblasti Skeikampen, kde si vyjdeme na zdejší stejnojmennou „stolovou horu“. Po vyhlídkové cestě Peer Gynt vegen dojedeme navečer na místo ubytování. Večeře 1. - 6. den jsou za příplatek.

2. den

Po snídani přejedeme k jezeru Lemonsjoen, odkud se vydáme na přechod hřebene za výhledy na zajímavě zabarvené jezero Tesse. Přibližně 4hodinová trasa končí u horského hotelu Brimi, kde se lze občerstvit a kde bude čekat autobus s těmi, kteří se odsud vydali na samostatné toulky po oblasti. Později odpoledne (nebo 6. den dopoledne) mohou zájemci splout s českou raftařskou agenturou 12 km úsek ledovcové řeky Sjoa (viz příplatek).

3. den

Brzká snídaně. V dnešním dni nás čeká tzv. norská národní túra – přechod hřebenem Bessegen nad jezerem Gjende. Tato náročná celodenní túra v národním parku Jotunheimen je jedna z nejkrásnějších tras nejen v Norsku. Ráno doplujeme po jezeře Gjende na chatu Memurubu, odkud se vydáme zpět přes hřeben Besseggen. Po náročném výstupu na vrchol Vestfjellet budeme odměněni výhledy na vrcholy pohoří Jotunheimen, náhorní plošinu Valdresflya a na krásné ledovcové jezero Gjende. Sestup zpět končí u horské chaty Gjendesheim. Délka túry je asi 8 hodin. Méně zdatní mohou samostatně uskutečnit asi 5hodinovou túru z chaty Gjendesheim (tam a zpět stejná trasa) anebo na chatu Bessheim, kam pro ně přijede autobus.

4. den

Po předcházejícím náročném dni nás čeká výlet na okraj Národního parku Rondane. Asi 4-5 hodin půjdeme malebnou bezlesou krajinou. Z horského střediska Høvringen dojdeme na chatu Peer Gynt Hytta a dále do rekreační oblasti Mysuseter. Navečer si můžeme dokoupit potraviny v městečku Otta.

5. den

V rámci turisticky oddechového dne navštívíme v městečku Lom sloupový kostel a později snad nejznámější norský fjord Geirangerfjord . Fakultativně projížďka lodí po fjordu k vodopádům Sedm sester a Nápadník. V případě zájmu můžeme vystoupat za výhledy na tyto vodopády na farmu Skageflå na protilehlé straně fjordu. V Geirangeru je možnost nákupu suvenýrů, návštěvy informačního centra o fjordech, případně koupání ve fjordu. Cestou zpět zajedeme při dobrém počasí na vyhlídkovou horu Dalsnibba, trůnící 1 500 metrů nad fjordem. Návrat později večer.

6. den

Dopoledne rezerva na rafting (viz 2. den), případně výšlap v oblasti ubytování. Pak se znovu vydáme směrem k NP Jotunheimen, který je pokryt mnoha ledovci, nádhernými horskými jezery a divokými ledovcovými řekami. V ledovcem vymodelované krajině se během odpoledne projdeme.

7. den

S přírodou Norska se rozloučíme v dalším národním parku Dovrefjell. Zde se můžete vydat na safari, jehož cílem je spatření Pižmoně severního (viz. příplatek, nutné objednat předem, délka 3 - 6 hod.). Tento obrovský tur v Evropě vyhynul a NP Dovrefjell je jedním z mála míst na světě, kde jej ještě můžete spatřit. Během túry je možné vidět dravce, soby a krásné lišejníky. Ostatní podniknou túru v oblasti. Navečer nás čeká delší přejezd na ubytování v hotelu u letiště.

8. den

Brzy ráno odlet do Prahy.

Podmínky