ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Ghana, Benin a Togo

Malebná, přívětivá i tajuplná západní Afrika
poznávací zájezdy★★ jsem ochoten cestovat skromněji

Litujeme, tento zájezd již není v nabídce

Zobrazit podobnou dovolenou: Benin, Ghana, Togo

Na co se můžete těšit?

  • Pevnosti a hrady Zlatonosného pobřeží
  • Typická architektura Ašantů v centrální Ghaně 
  • Koutammakou  – hliněné věže obydlené kmeny Batammariba
  • Abomey - královské paláce 
  • Kolébka vúdú, krásné koupání, pestrá příroda, milí lidé

Popis

Patřím mezi milovníky pestré a kulturně bohaté západní Afriky, a proto jsem již delší dobu přemýšlela, jakou další zemi bychom vám v tomto regionu mohli nabídnout. A abychom nenabízeli „zajíce v pytli", napsala jsem zprvu několika přátelům, zda by se mnou nechtěli do této oblasti vypravit na průzkumnou cestu. A z tohoto nápadu vzniklo vskutku krásné putování, po jehož stopách povede i následující zájezd.

Poznali jsme velmi přátelské, malebné a kulturně, historicky i přírodně pestré země. Po celou cestu jsme se potkávali se sympatickými, a otevřenými lidmi, kteří nám hrdě ukazovali a vysvětlovali mnohé své zvyklosti a tradice. Viděli jsme pozoruhodné pohřby v jižní Ghaně, byli jsme přijati místními náčelníky, zažili šamanský obřad na tajemném místě, rituál vúdú a spousty dalších zážitků. I v dnešní komerční době jsme navštěvovali malebné neturistické vesnice, trhy, „restaurace“, řemeslné dílny. Nevynechali jsme však ani místní cenné pamětihodnosti – koloniální pevnosti na jihu na tzv. „Zlatonosném pobřeží“, pozůstatky po mocných královstvích Ašantů a Dahome, tradiční hliněnou architekturu kmenů v severních částech regionu, jež jsou v hledáčku UNESCO. Poklidně zde vedle sebe žijí křesťané, muslimové i animisté, což dalo vzniknout synkretickým náboženstvím, jako jsou vúdú, candomblé či santería. Doufám, že jsem vás dostatečně navnadila a že se s námi vydáte zažít život v západní Africe! 

Sheila Singhová - garant zájezdů do Afriky a na Blízký východ

Program

1. – 2. den

Letecky Praha – Accra; dle času příletu úvodní prohlídka města.

3. den

Zlatonosné pobřeží s mnoha koloniálními pevnostmi – anglická pevnost Amsterdam posubany – vojenské svatyně jednotek mužů z etnika Fanti; původně nizozemská pevnost Cape Cocast  z r. 1630 stojící ve stejnojmenném bývalém hlavním městě.

4. den

Pevnost Elmina – nejstarší evropská pevnost v Ghaně postavená Portugalci; malebný rybí trh; manufaktury vyrábějící palmový olej tradičními metodami; NP Kakum – prohlídka tropického deštného pralesa z „ptačí perspektivy" – visuté lávky v korunách stromů; večer možnost koupání v kráterovém jezeře Bosomtwe.

5. den

Ašantská architektura  v okolí metropole Kumasí – např. dosud sloužícísvatyněv Besease a tradiční ašantské obytné domy; manufaktura vyrábějící šperky prastarou metodou tzv. „ztraceného vosku"; dílny vyrábějící dříve posvátné tkaniny kenteManhyia – palác ašantského panovníka s muzeem; jeden z největších trhů v Africe – trh Kejetia.

6. den

Přírodní rezervace Baobeng Fiema – pozorování kočkodanů mona a gueréz pláštíkových; slavná mešita ve vesnici Larabanga – postavená v súdánském architektonickém stylu, a slavný mystický kámen, spojený s řadou pověstí.

7. den

NP Mole největší ghanský park s populací až 500 slonů, ranní safari 4x4; vesnice Mognori – tradiční výroba bambuckého másla a barviva na tradiční pánské haleny fugu; město Tamale – koželužna ve staré čtvrti Zongo; jedinečná hliněná mešita Zayaa ve vesnici Wugulu postavená v architektonickém stylu dženne.

8. den

Tongo Hills se svatyněmi Tenzug – jedinečné opevněné vesnice etnika Tallensi, plné tajuplných animistických svatyní mezi bizarními skalními útvary a přírodními jeskyněmi; fakultativně jedinečná možnost návštěvy hlavní svatyně v kopci nad vesnicemi (vstup možný jen bez horní části šatů); navrongská katedrála, zdobená tradičními místními motivy; městečko Paga s posvátnými krokodýly, na které je možné si sáhnout; fakultativně palác místního náčelníka Paga Pia's Palace, jehož vchod zdobí motivy krokodýlů; vesnice Sigiru s unikátně malovanými domy, jež proslula výrobou keramiky.

9. den

Přejezd krajinou baobabů do Toga; cestou návštěva s ochutnávkou piva v tradičním pivovaru; Dapaong, jeskyně Nano – pozůstatky vesnice ukryté vysoko v monumentálním útesu shlížejícím na burkino-faskou savanu, kde místní lidé hledali bezpečné útočiště před Ašanty i lovci otroků; cestou nevšední hliněné domy  kmene Tamberma, tzv. „tata", vypadající jako malé opevněné hrady.

10. den

Oblast Koutammakou s pozoruhodnými věžovitými domy z hlíny, při jejichž stavbě se lidé kmene Batammariba inspirovali všudypřítomnými baobaby; přejezd do Beninu.

11. – 12. den

Návštěvy malebných vesnic kmene Somba s hliněnými domy tata a fakultativně vesnice kmene Taneka posazených na skalnatých stráních, kde se lidé usadili v pol. 18. století, když utíkali z oblastí dnešní Ghany, Toga, Burkiny Faso a Nigérie před lovci otroků z dahomejské a ašantské říše; celodenní přejezd.

13. den

Abomey s komplexem královských paláců  – bývalé hlavní město dahomejského království s paláci a domy bohatě zdobenými ornamenty – symboly jednotlivých králů, vúdú apod.; některé z paláců byly údajně postaveny z krve a kostí zajatců; zajímavé historické muzeum s uschovaným trůnem z lebek; podzemní vesnice Agongointo-Zoungoudo ze 16. století, jež sloužila jako úkryt před nájezdníky; vesnice na kůlech Ganvié na jezeře Nokoué.

14. den

Oudiah – centrum kultu vúdú, přístav odkud v minulosti vyplouvaly galéry s otroky do Ameriky, což připomíná tzv. „Cesta otroků" lemovanásoškami, různými africkými symboly a zakončená památníkem tzv. „Bránou odkud není návratu"; svatyně zasvěcená krajtěPossotoméa vúdú kultura kolem jezera Ahémé – procházka pitoreskní vesnicí s mnoha svatyněmi a chrámy; návrat do Toga; pěkné koupání v chráněné zátoce Guinejského zálivu.

15. den

Dopoledne koupání, odpočinek a relaxace u Guinejského zálivu; fakultativně možnost prohlídky fetišistického trhu v Lomé; dojezd do Accry.

16. - 17. den

Prohlídka Accry – exteriéry koloniálních pevností St. James, Osu (Christianbourg), Usher; vyhlídka na celé město z majáku v Jamestownu; procházka po starém městě; exteriéry moderní architektury; rušný trh Makola; dílna na výrobu místních tradičních, pro nás však pozoruhodných rakví; letecky zpět do Prahy.

Podmínky