ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Od Baltu do Ruska a Běloruska

poznávací zájezdy★★ jsem ochoten cestovat skromněji

Litujeme, tento zájezd již není v nabídce

Na co se můžete těšit?

  • Pskov a Velikij Novgorod – historická města, stojící u zrodu Ruské říše
  • Navenek tajemné a uvnitř přátelské Bělorusko
  • Riga a Vilnius – hlavní města pobaltských republik
  • Krásná jezera Valdaj a Seliger
  • Středověké hrady Izborsk a Trakai

Popis

Objevte s námi kouzlo svérázně půvabného „západního Východu“. Čeká nás pestrá směs mohutných hradů a klášterů, klidných jezer a březových lesů západního Ruska; památky katolického i pravoslavného křesťanství; města západního střihu a charakteru Riga a Vilnius, užívající si již 25 let svou dlouho touženou svobodu. V kontrastu k nim poznáme Minsk se svým východním rázem nebo dnešní ruská „maloměsta“ Pskov a Velikij Novgorod, ve kterých se začaly psát ruské dějiny. Celou cestu absolvujeme v pohodlí pronajatého minibusu s místním řidičem a solidní zázemí pro poznávání nám poskytnou hotely úrovně 3*.

Program

1. den

Letecky Praha – Riga, podvečerní procházka hlavním městem Lotyšska.

2. den

Riga – dopolední prohlídka historického města, návštěva Rižského dómu a kostela sv. Petra, gotický dům Černohlaců, secesní čtvrť. Odpoledne přejezd do Ruska, zastávka u hradu Izborsk

3. den

Pskov – historické město známé především pro množství církevních památek v opevněném centru města v čele s katedrálou svaté Trojice. Pečory – opevněný hraniční klášter s jeskyněmi prvních poustevníků.   

4. den

Velikij Novgorod – někdejší hlavní město Ruska a kolébka ruské historie. Městu dominuje opevněný Kreml s byzantskou katedrálou sv. Sofie z roku 1052. Odpoledne přejezd k jezeru Valdaj.

5. den

Plavba parníkem po jezeře k Iverskému klášteru, prohlídka souboru barokních budov pravoslavného kláštera ze 17. století, odpoledne přejezd k Seligeru, možnost koupání v jezeře, výlety v okolí. 

6. den

Klášter Nilov – monumentální klášter na ostrově v jezeře Seliger. Jeden z nejpůsobivějších souborů neoklasicistní architektury v Evropě. Přejezd do Smolenska.

7. den

Smolensk – brána do Ruska a jedno z nejstarších ale také mnohokrát zničených a znovu postavených měst v Rusku. Zastávka v Katyni, místě masakru polských důstojníků a inteligence za druhé světové války, přejezd do Běloruska.

8. den

Minsk – prohlídka hlavního města Běloruska, skanzen Dudutky – rekonstrukce tradičního běloruského venkovského života, ukázky řemesel jako je příprava sýrů nebo výroba podkov, ochutnávka tradičních pokrmů.

9. den

Zámek Mir – nejkrásnější zámek v Bělorusku, který v sobě snoubí stavební slohy od gotiky až po baroko, zámek v Ňasviži – nejzachovalejší zámecký komplex v Bělorusku zahrnující několik paláců, kostel i opevnění, přejezd do Litvy.   

10 - 11. den

Vilnius – prohlídka hlavního města Litvy – Staré město s křivolakými uličkami, Katedrální náměstí, Gediminasův hrad, kostel sv. Anny, návštěva samozvané republiky Užupis; vodní hrad Trakai. Následující den letecky zpět do Prahy.  

Podmínky