ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Vodopády a ledovce Norska 2019

turistické zájezdy1-2 nenáročný / středně náročný★★ jsem ochoten cestovat skromněji

Litujeme, tento zájezd již není v nabídce

Zobrazit podobnou dovolenou: Norsko

Na co se můžete těšit?

  • Pohodová turistika
  • NP Rondame a NP Jostedalsbreen
  • Trolí stezka – Trollstigen
  • Ubytování v chatkách s polopenzí

Popis

Vydejte se na jeden z nejprodávanějších poznávacích zájezdů do Norska s turistikou, jehož název napovídá, že v programu uvidíte nejvíce přírodních krás Norska. Kromě vodopádů a ledovců nezapomeneme ani na další unikátní scenerie – fjordy. Dny s několikahodinovými túrami se střídají s kratšími vycházkami a s odpočinkovými poznávacími dny.  V roce 2019 se též krátce rozhlédneme po hlavním městě Norska – Oslu. 

Ubytování je zajištěno ve čtyřlůžkových chatkách v malých kempech a 1x v hostelu. Vybrané kempy patří dle našich zkušeností i reakcí klientů k nejkrásnějším, které v Norsku najdete! Na všechny termíny vám zajistíme chutnou polopenzi. Při dokoupení lůžka v kajutě, což doporučujeme, si můžete vytvořit příjemný zájezd bez nočních přejezdů.

Program

1. den

Odjezd z ČR dopoledne. Tranzit přes Německo do přístavu, noční trajekt do Švédska (lůžko v kajutě za příplatek).

2. den

Po vylodění v přístavu Trelleborg následuje přejezd jihozápadním Švédskem se zastávkou v malebném městečku Fjällbacka a na pozdní oběd. Na švédsko-norské hranici nás přivítá první norský fjord Iddefjorden, přes který přejedeme po hraničním mostě Svinesundbron. Poté dorazíme k fjordu Oslofjorden. V podvečer možnost prohlídky Frognerova parku se sochami Gustava Vigelanda. Večer se ještě můžete vydat na návštěvu centra Osla – světlo je v létě dlouho.

Na vyžádání možnost odletu z Prahy do Osla (večerní let) a samostatná cesta vlakem a MHD za skupinou na ubytování.

3. den

Ráno prohlídka muzea polární lodě Fram. Po průjezdu druhým nejdelším norským údolím Hallingdalen (délka cca 200 km) se za horským městečkem Geilo dostaneme k nejrozsáhlejší evropské náhorní plošině Hardangervidda (cca 10 000 km²). Zde uskutečníme lehčí vycházku. Za dobrého počasí výhledy na vzdálený NP Hallingskarvet. Poté sjedeme ke fjordu Hardangefjord, který překonáme jízdou po více než kilometrovém mostě Hardangerbrua. Ubytování v kempu Tvinde pod kaskádovitým vodopádem Tvindefossen. Po večeři se můžeme ještě dojít podívat na kemp z výšky, z hrany vodopádu.

4. den

Při průjezdu přes pohoří Vikafjellet se nám otevřou nádherné výhledy do světa norských hor. Poté se trajektem přeplavíme přes nejdelší skandinávský fjord Sognefjorden. Z malebné vesničky Balestrand se vydáme na několihodinovou túru vzhůru směrem k vrcholu Raudmelen (972 m). Čím výš vystoupáme, tím budou výhledy na fjord pod námi atraktivnější. Navečer přejedeme na ubytování v kempu Høv uprostřed idylické přírodní scenerie.

5. den

Tento den je volným dnem v krásné přírodě. Můžeme jen tak lenošit v krásném kempu, lehce se projít po okolí nebo podniknout několikahodinovou túru v pozvolném, avšak divokém terénustezkou Fossestien („Stezka vodopádů“) kolem několika kaskádovitých peřejí řeky Gaula.

6. den

Oblastí divokých řek, jezer, fjordů a dalších krásných scenerií dojedeme na dosah národního parku Jostedalsbreen. Za dobrého počasí spatříme některý ze stále ubývajících ledovcových splazů největšího zalednění pevninské Evropy. V oblasti též podnikneme několikahodinovou túru. Na další noci se pak ubytujeme v dalším pěkném kempu za městem Stryn u ledovcového jezera Strynsvatnet.

Program 6. až 8. dne uspořádá průvodce, mj. podle počasí, výkonnosti skupiny apod.

7. den

Vyšlápneme si údolím Erdalen, vymodelovaným ustupujícím ledovcem k samoobslužné chatě Vetledalseter. V případě dobrého počasí a vaší dobré kondice můžeme pokračovat až na dohled ledovcového splazu Erdalsbreen.

8. den

Dnes se na nás těší slavná Trolí stezka. Nejprve však dojedeme do vesničky Geiranger, odkud se zájemci mohou vydat na vyhlídkovou plavbu po fjordu Geirangerfjorden. Uvidíme samozřejmě známé vodopády Sedm sester. Poté vystoupáme tzv. Silnicí orlů a po krátké plavbě trajektem vyjedeme „jahodovým údolím“ Valldalen až do sedla nad serpentinami Trolí stezky. V oblasti se vydáme na 2–4hodinovou pěší túru. Návrat zpět do kempu u Strynu později večer přes městečko Stranda.

9. den

Krásnou krajinou s jezery a divokou řekou Otta dojedeme ke vstupní bráně do národního parku Reinheimen. Zde uskutečníme 2–3hodinový výšlap stezkou Diktarstien za výhledy na hřmící vodopády a dále ke kameni zaklesnutému nad řekou (Steinbrua). Po zastávce s posledními nákupy suvenýrů v turistickém středisku Lom (nachází se zde i sloupový kostel –„stavkirke“) se vydáme na cestu na ubytování.

10. den

Dnes se začneme vracet na jih. Klienty, kteří mají připlacený nocleh a odletí zpět až 11. den, dovezeme na železniční stanici nebo na metro, odkud se dostanou k místu ubytování. Odpoledne cesta do švédského přístavu Trelleborg, kde se v noci nalodíme na trajekt do Německa.

11. den

Ráno vylodění v Polsku a návrat do ČR odpoledne.

Podmínky