ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Finským Laponskem v barvách podzimu

2 středně náročný program

Litujeme, tento zájezd již není v nabídce

Zobrazit podobnou dovolenou: Finsko

Na co se můžete těšit?

  • Nejkrásnější období laponského roku
  • Romantika lesních tábořišť, snad i s polární září
  • Sobí stáda v divočině Kaldoaivi
  • Noc v zlatokopeckém srubu u řeky Ivalojoki
  • Letecky v malé skupině

Popis

V období babího léta, tedy raného podzimu, které se na severu nazývá ruska, je Laponsko nejkrásnější. Krajina hraje neuvěřitelnými barvami, dozrávají brusinky, všude je plno hub. Den je dosud delší než v Česku, turisté a komáři jsou již pryč a nastává období polární záře, kdy ji mohou spatřit i ti, kteří se nechtějí vydat za polární kruh v zimě. Vychutnejte si rusku na nenáročném trekingovém zájezdu do finského Laponska. Podnikneme tři kratší treky, díky čemuž poneseme vybavení vždy jen na 1–3 noci. Ale hlavně si budeme užívat poklidnou severskou přírodu – otevřenou krajinu s tundrou, lesnaté pasáže, malebná jezera i civilizací nedotčené řeky.
V první části zavítáme na samý severovýchod až k norské hranici, na druhém treku si projdeme jednu z nejpřísnějších finských rezervací Sompio a na závěr se vydáme ke zlatonosné řece Ivalojoki, kde zlatá horečka vypukla o sto let později než na Aljašce a dodnes zde pár dobrodruhů tradičními způsoby rýžuje zlato. Terén všech tras je mírně zvlněný bez výrazných převýšení. Nocovat budeme na hezkých tábořištích, k dispozici jsou piknikovací přístřešky, ohniště se dřevem a suché toalety. Na závěrečném treku u řeky Ivalojoki budeme mít rezervovaný srub. Během treků mohou zájemci na některých místech i rybařit. 

Program

1. den

Letecky Praha – Helsinki – Ivalo.

2. den

Přesun do osady Inari u stejnojmenného jezera, největšího za polárním kruhem, nákup a odložení části věcí, sámské muzeum Siida. Dále autobusem až k norské hranici do obce Näätämö.

3.–5. den

Trek nejseverovýchodnější oblastí Finska podél řeky Näätämöjoki a divočinou Kaldoaivi. Díky vysoké zeměpisné šířce budeme pozorovat změny vegetačních pásem v rozmezí pouhých  desítek výškových metrů a zavítáme i do nehostinné tundry v místech, kde v zimě klesají teploty pod -40 °C. V Kaldoaivi, tradiční pastevecké oblasti, také nahlédneme do sobího hospodářství. Žijí zde poslední příslušníci nejmenší sámské větvě – skoltských Sámů, kteří sem uprchli po válce ze Sovětského svazu a jejichž jazyk je ohrožen vymřením. Trek zakončíme v osadě Sevettijärvi, kde je i pobočka muzea Siida zaměřená na skoltské Sámy. Orientační délka trasy je 45 km.

6. den

Dnes se vrátíme do Inari, kde si vyzvedneme věci, zregenerujeme se a přesuneme trochu jižněji.

7.–8. den

Trek rezervací Sompio pojmenované po staré sámské osadě na jihozápadním okraji NP Urko Kekkonen. Půjdeme po staré cestě Ruijanpolku, kudy odcházeli za lepším životem uprchlíci po Severní válce v letech 1700–1721. Trasa měří asi 35 km.

9.–10. den

Poslední dva dny strávíme u zlatonosné řeky Ivalojoki, kde budeme mít pro romantické přenocování rezervovaný zlatokopecký srub. V místě je maličké muzeum a při troše štěstí potkáme i novodobé zlatokopy.

V průběhu posledních 4 dnů se budeme pohybovat v okolí turistického střediska Saariselkä, kde je možnost návštěvy skromného aquaparku (hotelový bazén).

11. den

Odlet do Prahy.

Podmínky