ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Krásy Mongolska

poznávací zájezdy★★ jsem ochoten cestovat skromněji

Litujeme, tento zájezd již není v nabídce

Zobrazit podobnou dovolenou: Mongolsko

Na co se můžete těšit?

  • Okruh terénními vozy téměr liduprázdnou přírodou
  • Zelené Mongolsko – stepi, jezera, lesnatý NP Tereldž
  • Poušť Gobi – písečné duny, hluboké soutěsky, skalní města
  • Buddhistické kláštery, kultovní místa "ovó"

Popis

Vychutnejte si Mongolsko skutečně nerušeně. V zemi je přibližně 70x menší hustota zalidnění než v Česku a polovina všech obyvatel žije v Ulánbátaru. Mongolsko je země pohostinných kočovných pastevců s životním stylem, jehož kořeny sahají tisíce let do minulosti. Prohánějí se krajinou za svými stády na koních, žijí v tradičních jurtách či stanech a uctívají duchy přírody. Mongolsko vás okouzlí poklidnou a nezměrnou rozlehlostí volného prostoru nezasaženého civilizací, stepí, která se na horizontu vpíjí do oblohy, průzračným čistým vzduchem, svými opojnými východy a západy slunce za hornatými obzory či vlídnou samozřejmostí, s jakou budete přivítáni při náhodné návštěvě v osamocené jurtě.

Program

1. – 2. den

Letecky Praha – Ulánbátar; ubytování a prohlídka města – buddhistické kláštery Gandan a Čojdžinlamy, Muzeum mongolských dějin; nocleh v hotelu.

3. den

Prohlídka největší jezdecké sochy světa znázorňující Čingischána a přejezd do NP Tereldž – malebné zalesněné hory s vyhlídkami a jedinečnými skalními útvary (Želví skála aj.), nocleh v tradičním jurtovém kempu.

4. den

NP Chustaj a pozorování vzácných koní Převalského, kteří jsou zde od roku 1993 postupně vypouštěni do volné přírody jako na jediném místě světa. Nocleh v jurtovém kempu.

5. den

Přírodní rezervace Khögnö Khan Uul a písečné duny Elsen Tasarkhai – jedinečná směs vyprahlé pouště, horského masivu, řeky Tarnay a zeleného travnatého porostu. Nocleh v jurtovém kempu.

6. den

Bývalé hlavní město za časů Čingischána – Charchorin a první buddhistický klášter v Mongolsku, který byl vybudován na jeho základech – Erdenedzú. Návštěva tradiční kočovné rodiny, možnost projížďky na koních. Nocleh v jurtovém kempu.

7. den

Údolí Orchon a působivý vodopád Orchon vysoký skoro 20m; návštěva chovatelů koní a zhlédnutí procesu přípravy mongolského národního nápoje ajrak – zkvašeného kobylího mléka. Nocleh v jurtovém kempu.

8. – 9. den

Přejezd do oblasti jižního Gobi. Podél řeky Ongín přes somon Sajchan-Ovó k pozůstatkům klášterů Ongín chíd a Hošó. Odpočinek po delší cestě nebo možnost kratších výletů do okolí. Noclehy v jurtových kempech.

10. den

NP Gurvansajchan – pestrá kombinace horských štítů s rozlehlými písečnými přesypy; soutěska Jolyn-Am – úchvatné horské scenerie s několikametrovou ledovou pokrývkou nemizící po celý rok. Návštěva muzea přírody a rodiny chovající velbloudy a možnost projížďky na velbloudech. Nocleh v jurtovém kempu.

11. den

Chongoryn-Els – až 300m vysoké písečné duny, nevětší v celém Mongolsku. Působivé výhledy na rozlehlou poušť Gobi z vrcholů dun. Nocleh v jurtovém kempu.

12. den

Bajandzag – unikátní naleziště zkamenělých kosterních pozůstatků dinosaurů, nádherně červeně zbarvené tzv. "planoucí útesy"; písečné duny Molcog-Els. Nocleh v jurtovém kempu.

13. den

Přejezd do středního Gobi – posvátný skalní útvar uprostřed prašných planin Bagagadzryn Čulú se skalními malbami; příjemná oáza s malým jezerem a opušteným klášterem Sümchöch Burd. Nocleh v jurtovém kempu.

14. – 15. den

Návrat do Ulánbátaru, poslední nákupy před cestou domů; následující den letecky zpět do Prahy.

Podmínky