ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Západní Papua a Bali

Cesta do lůna přírody a na Ostrov bohů
poznávací zájezdyturistické zájezdy1 nenáročný program★★★ chci cestovat pohodlně

Vydejte se na Novou Guineu – do nádherné přírody divokých řek a horských jezer a domorodých vesnic, kde muži nosí pouzdra na přirození a uctívají uzené mumie předků.

Litujeme, tento zájezd již není v nabídce

Zobrazit podobnou dovolenou: Indonésie

Na co se můžete těšit?

  • Domorodé vesnice, rušná tržiště a pravá papuánská zabíjačka
  • Muži s pouzdry na přirození a uzené mumie předků
  • Divoké řeky, horská jezera, skalní velikáni, rýžová pole
  • Možnost prodloužení na ostrově Bali

Popis

Vydejme se do jedné z posledních turisty velmi málo dotčených oblastí na světě, do indonéské části ostrova Nová Guinea. Konkrétně do úrodného Baliemského údolí, ležícího ve stínu čtyřtisícového velikána, které západní civilizace objevila až v roce 1938. Navštívíme domorodé vesnice místního etnika Dani, na tržištích si můžeme koupit tradiční, po tisíce let stejné nástroje a také se zúčastnit významné "slavnosti vaření prasete", na niž se Daniové ozdobí pestrobarevnými péry rajek. Užijeme si také nádhernou místní přírodu – divoká říční údolí, bujnou tropickou vegetaci, rozsáhlé savany či bažinatá jezera obrostlá orchidejemi. Poznávání údolí si vychutnáme z pohodlí komfortních bungalovů v rezortu doktora Weigleina, jednoho z největších světových odborníků na tuto oblast. Závěr cesty můžete strávit na ostrově Bali, kde budeme poznávat místní bohatou kulturu. Sotva by se našla dvě kulturně odlišnější místa – Baliemské údolí se zvyky a tradicemi s přírodou spjatých Daniů a tzv. Ostrov bohů s vytříbenou kulturou hinduistických Balijců. Poznejte s námi kontrast obou těchto nádherných míst.

Program

1.–2. den

Praha – Jakarta: odpoledne nebo večer přílet do hl. m. Indonésie.

3. den

Jakarta – Jayapura: prohlídka města – stará Batávie s pozůstatky holandské architektury, most ze 17. stol., bývalé sídlo generálního guvernéra, starý přístav Sunda Kelapa, náměstí Nezávislosti se 132 m vysokým památníkem; noční přelet do Jayapury.

4. den

Jayapura/Sentani – Wamena: ráno přílet na letiště Sentani nedaleko hl. m. provincie Papua, indonéské části ostrova Nová Guinea, a návazně do centra Baliemského údolí objeveného až v r. 1938 – ubytování v Baliem Valley Resort v 1900 m n.m. s nádherným výhledem na údolí a masiv hory Trikora (4730 m).

5. den

Wamena: přejezd na předměstí a ráj fotografů – tradiční místní trh (stovky příslušníků národnostní menšiny Dani prodávajících typické rukodělné výrobky – kamenné sekery, sítě z trávy, luky a šípy); procházka baliemským venkovem s políčky s batáty, jamu, kořeny taro a jinými plodinami.

6. den

Centrální část Baliemského údolí: hodinové náročnější stoupání horským pralesem k horskému jezírku – ukázka staré techniky získávání soli ze solných pramenů; nedaleká vesnice Jiwika, kde budeme moci obdivovat 350 let starou vyuzenou mumii klanu Dugum.

7. den

Hora Sekan: celodenní nenáročný pěší výlet po stezkách hory – vrcholek s nádhernými výhledy na údolí Baliem a Siepkosi, zajímavá místní krajina s pestrou vegetací – orchideje, masožravé rostliny a stromové kapradiny, odlehlé usedlosti Daniů se zahrádkami obdělávanými tradičním způsobem.

8. den

Jižní část Baliemského údolí: ráno přesun autem do vesnice Sogogmo a celodenní nenáročný pěší výlet podél divoké řeky Baliem a dále vesnicemi Daniů – nádherné výhledy na řeku sevřenou v údolí, terasovitá rýžová políčka, divoce rostoucí cukrová třtina a pandánové palmy.

9. den

Jezero Habema: brzy ráno (3hod. cesta) odjezd k jezeru ve výšce 3200 m n.m. – cestou střídání několika vegetačních pásem (jezero obklopeno mokřinami s různorodými orchidejemi), při dobrém počasí nádherné výhledy na horu Trikora, možnost krátkých vycházek okolo jezera.

ALTERNATIVA PŘI ŠPATNÉM POČASÍ: pěší vycházka okolím rezortu – tradiční vesnice Daniů s typickými domky honai – muži s pouzdry (koteky) na přirození a ženy v sukénkách z rákosových vláken.

10. den

Tradiční zabijačka: neopakovatelný cestovatelský zážitek a opět ráj pro fotografy – celodenní tradiční „prasečí slavnost“ ve vesnici Daniů (prase dušené v jámě pomocí žhavých kamenů), Daniové slavnostně zdobení peřím z rajek nacvičující bojovou akci, možnost ochutnávky skvělé speciality servírované se sladkými bramborami (batáty).

11. den

Wamena – jezero Sentani: ráno přelet zpět do Jayapury a přejezd k jezeru – rybářské vesnice na kůlech nad vodou, vyhlídka na 2160 m vysokou horu Gunung Ifar, tradiční místní trh.

12.–13. den

Jayapura – Praha: během dne odlet přes Denpasar (případně Jakartu), přílet domů 13. den.

Prodloužení

BALI

12. den

Jayapura – Ubud: přelet do Denpasaru a přejezd do kulturního centra ostrova Bali –odpočinek s možností tradičních balijských masáží.

13. den

Bali: celodenní okruh po ostrově – chrám posvátného pramene Pura Tirta Empul, nejposvátnější balijský chrám Besakih na úpatí sopky Gunung Agung, výhled na kráterové jezero Batur, zahrady s kořením a kávou – ochutnávka místních produktů; večer fakultativně představení některého tradičního balijského tance.

14.–15.den

Ubud – Praha: volno na nákupy v krámcích a galeriích, fakultativně návštěva Opičího lesa; odpoledne prohlídka chrámu Taman Ayun a rozloučení s Ostrovem bohů – scénický západ slunce u "chrámu na moři" Tanah Lot; odlet z Denpasaru do ČR, přílet domů 15. den.

Podmínky