ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Kypr na kole

Putování po ostrově, kde se rodila historie
dovolená na kole2-3 středně náročný / náročný★★★ chci cestovat pohodlně

Termíny zájezdu

TermínPočet dníObj. číslo
27. 4. – 11. 5. 202415 dní11310411

Na co se můžete těšit?

  • Středně náročná cyklistika v turecké i řecké části ostrova
  • Cedrové lesy pohoří Trodos 
  • Panenský poloostrov Karpasia s opuštěnými plážemi
  • Starobylé antické i středověké památky
  • Ubytování v hotelech 3*** převážně s polopenzí

Popis

Když se řekne Kypr, vybaví se většině lidí Kyperská republika – moderní evropská země, jež se nachází v jižní části ostrova a patří mezi nejoblíbenější turistické destinace. Existuje však ještě jeden Kypr – ten turecký skrývající se pod oficiálním názvem Kyperská turecká republika.

Tato země zabírá severní třetinu kyperského ostrova a mnozí jej nazývají i poslední oázou panenského Středomoří či evropským Karibikem. Na kole se podíváme do známějších i zcela odlehlých a turismem nepoznamenaných koutů ostrova a několik dní strávíme i v jeho jižní řecké části. Kromě starých byzantských památek si užijeme i dostatek přírody. Perlou jistě budou toulky po poloostrově Karpaz - opuštěné písečné kose, jež využívají ke kladení vajec chráněné karety. 

Na zájezdu nás čeká komfortní zázemí v dobře vybavených hotelech, kde budeme mít převážně polopenzi. Během dne  budeme mít čas i na koupání v moři nebo v hotelových bazénech a na závěr je v programu zařazen relaxační "plážový" den. To že jezdíme na kole nalehko už není třeba zmiňovat.

Program

1. den

Letecky Praha–Larnaka, transfer do zelení kypícího pohoří Troodos v řecké části ostrova;  ubytování na tři noci v horském hotelu s výhledem ve výšce 1700 m.

2.–3. den

Dva dny cyklistiky v cedrových a borovicových hájích s možností výjezdu na nejvyšší vrchol ostrova Olympos (1952 m); návštěva AgiosNikolaos tis Stegis – jednoho z deseti odlehlých horských kostelů z byzantské éry zdobených barevnými freskami z 11. století (2. den okruh 20–35 km/ 600–1000 m, 3. den okruh 45 km/1200 m).

4. den

Z hor sjíždíme k moři; cestou impozantní klášter Kykkos – nejbohatší a nejrozlehlejší na celém Kypru; projížďka Cedrovým údolím s endemickým cedrem krátkolistým; fakultativně dojezd až do Afroditiných lázní na poloostrově Akamas; nocleh v Polis - městečku pyšnícím se jedněmi z nejkrásnějších pláží na ostrově (88 km/ 800 m).

5.–6. den

Silničkou vedoucí podél zálivu Chrysochou přejedeme na turecké území; pozůstatky starověkého paláce ve Vouni; malebné městečko Morfou usazené mezi citrusovými háji a stejnojmenným zálivem; Lapta jako vzor soužití Turků a Řeků; ubytování na dvě noci v hotelu v Laptě u nejkrásnějšího kyperského přístavu Kyrenie (5. den 60 km/ 700 m, 6. den 62 km/ 600 m).

7. den

Cyklistická vyjížďka podél moře panenskou krajinou na mys Kormakitis a do stejnojmenné vesničky, kde žije etnicky a nábožensky vzácná komunita maronitů (okruh 60 km/ 600 m); v podvečer koupání na plážích Lapty nebo v hotelovém bazénu.

8. den

Vnitrozemím do Kyrenie; cestou zastávka u trosek velkolepého hradusv. Hilaria s famózním výhledem; podvečerní procházka po městě střeženém mohutným středověkým Kyrénským hradem; fakultativně návštěva Muzea lodního vraku, večeře v jedné z mnoha rybích restaurací ve starém přístavu (45 km/ 1100 m).

9. den

Pobřežní silničkou do Kaplice s vyhlídkami na moře a možností koupání, fakultativně výjezd k augustiánskému opatství Bellapais ležícímu v jedné z nejkrásnějších vesnic na celém Kypru (67 km/ 550 m). 

10.–11. den

Dva dny na panenském poloostrově Karpasia - protáhlém výběžku pevniny do moře: zachovalá středověká pevnost Kantara s dechberoucím výhledem na Famagustský záliv;zapomenuté městečko Dipkarpaz; na samém konci poloostrova ležící klášter sv. Ondřeje  s pramenem "zázračné" vody posvátné pro Turky i Řeky; famózní pláže a bohatá flóra i fauna včetně kriticky ohrožených karet obrovských a polodivokých oslíků; mys Zafer Burna - nejvýchodnější bod ostrova (10. den 55 km/ 700 m, 11. den okruh 55 km/ 500 m).

12. den

Na kole do rybářského městečka Bogaz, vyhlášeného svými skvělými plážemi a jedinečnou atmosférou, která učarovala bezpočtu návštěvníků; ubytování na poslední 3 noci v jednom z plážových hotelů (70 km/ 600 m).

13. den

Celodenní výlet na kole do středověké Famagusty - kdysi nejbohatšího města světa obklopeného mohutnými hradbami: množství gotických kostelů přestavěných na mešity, návštěva mešity Laly Mustafy Paši, někdejší katedrály sv. Mikuláše postavené po vzoru katedrály v Remeši; cestou zpět zastávka v antické Salamíně -jedné z nejdůležitěších archeologických lokalit na ostrově; krátká zajížďka k monastýru sv. Barnabáše z byzantské éry (66 km/ 150 m).

14.–15. den

Závěrečný odpočinkový den a relax na pláži; fakultativně celodenní výlet minibusem do Nikósie - hlavního města rozděleného ostrova (prohlídka obou částí, Selimova mešita, starý bazar, uličky starého města); zabalení kol; další den ráno transfer na letiště v Larnace a let do Prahy.

Podmínky