ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Švédsko – skialpinismus v Laponsku 2025

Splňte si své skialpinistické sny!
lyžování a skialpinismus3 náročný program★ zvládnu i noclehy pod stanem nebo náročné cestování

Termíny zájezdu

TermínPočet dníObj. číslo
4. 4. – 13. 4. 202510 dní13562501

TERMÍN 2025! MIMOŘÁDNÁ ZÁLOHA JEN 10% a navýšení zálohy na 40% až 6 měsíců před odletem. Cena a termín mohou být ještě upřesněny v závislosti na aktualizaci letových řádů na podzim 2024!

Na co se můžete těšit?

  • Expediční skialpinistická výprava za polárním kruhem pro zkušené skialpinisty
  • Kebnekaise – okruh kolem nejvyšší hory Švédska
  • Období dlouhých dní a jiskřivého prašanu
  • Vysoké šance na pozorování polární záře
  • Ubytování na horských chatách s možností expediční polopenze 

Popis

Švédské Laponsko, známé též jako země půlnočního slunce,  je poslední velkou evropskou divočinou. Řada místních hor a masivů doposud nemá žádné jméno. Reliéf krajiny tvoří ostré horské štíty i hluboká údolí tvarovaná po tisíciletí mohutnými ledovci. Přesto je toto pohoří relativně dostupné a díky specifickým podmínkám nabízí zcela unikátní lyžařské terény i nádherný sníh. Tento ráj je však dostupný pouze na lyžích s částečnou dopomocí sněžných skútrů. 

Během týdenní výpravy uskutečníme klasickou skialpinistickou túru kolem masivu Kebnekaise (2117 m), nejvyšší hory Švédska, známou též jako Haute Route severu. Naše putování povede nejprve horskými údolími s relativně malým převýšením, avšak mezi mohutnými skalními stěnami i efektními ledovci. Nejnáročnějším přechodem je pak putování přes několik horských sedel od chaty Sälka do údolí  Dárfal, zpestřené krásnými sjezdy. V případě příznivých podmínek se pokusíme i o výstup a následný sjezd z vrcholu samotné Kebnekaise.

Nocovat budeme na chatách švédského turistického klubu. Většina chat je vzdálena za dobrých podmínek na délku půldenní túry, takže zbytek dne si užijeme krásnou zimní přírodu a lyžování nalehko v jejich okolí. Kromě poslední chaty jde o romantické ubytování bez elektřiny, ale o chaty pečují správci. Třikrát bude k dispozici také sauna.

Zájezd je veden českým horským vůdcem s licencí UIAGM.

Nevíte, co si s sebou zabalit? Podívejte se na doporučenou skialpinistickou výbavu na naše zájezdy.

Program

1. den

Let Praha – Stockholm – Kiruna, ubytování.

2.–3. den

Autobusem do sámské osady Nikkaluokta, odtud sněžnými skútry do údolí Vistas. Dále již výstup na lyžích vstříc monumentální hoře Nallo až ke stejnojmenné chatě (920m) obklopené ze všech stran ostrými štíty (9 km/ ↑ 180 m); 2 noci na jednom místě; druhý den nás čekají překrásné výstupy a lyžování v úchvatné horské krajině v přilehlém okolí.

4.–5. den

První den nejprve výstup údolím Stuor Räitavagge a následně sjezd k horské chatě Sälka (835 m), ležící na známé turistické trase Kungsleden - švédská Královská cesta (9 km/ ↑ 150 m/ ↓ 220 m);  2 noci na jednom místě s možností sauny; druhý den celodenní skialpinistická túra s možností výstupu na Sälke (1865 m) s nádhernými výhledy do okolních hor.

6.–7. den

Skialpinistický přechod vedoucí dle aktuálních podmínek údolím Kaskasavagge a dále po známé trase Jojoleden  přes několik horských sedel pod stěnami Kebnekaise až do překrásného údolí Darfál (1175 m), nejdelší túra; (16 km/ ↑ 600 m/ ↓ 330 m/ 7-8 h); 2 noci na jednom místě; druhý den dle podmínek pokus o výstup až na majestátní vrchol Kebnekaise (2117 m) a následný sjezd či skialpinistické výstupy v bezprostředním okolí hlavního vrcholu.

8. den

Závěrečný sjezd k horské stanici Kebnekaise Fjällstation (690 m), jediná chata hotelového charakteru s kompexními službami hostelového a hotelového typu – možnost sprchy, sauny, případně i restaurace; (7,5 km/ ↓ 480 m).

9. den

Přesun sněžnými skútry podél zamrzlé řeky zpět do Nikkaluokty, odtud autobusem do Kiruny, prohlídka centra a nákupy severských specialit.

10. den

Letecky Kiruna – Stockholm – Praha.

Podmínky

GALERIE: UBYTOVÁNÍ