ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Švédským Laponskem na běžkách

Okruh kolem nejvyšší hory Švédska
turistické zájezdylyžování a skialpinismus2-3 středně náročný / náročný★ zvládnu i noclehy pod stanem nebo náročné cestování

Litujeme, tento zájezd již není v nabídce

Zobrazit podobnou dovolenou: Švédsko

Na co se můžete těšit?

  • Šestidenní lyžařské putování tundrou a horami za polárním kruhem
  • Období dlouhých dní a jiskřivého prašanu
  • Vysoká šance na pozorování polární záře
  • Ubytování na horských chatách s možností expediční polopenze

Popis

Nabízíme vám možnost vydat se s námi za zimním dobrodružstvím a lyžařským putováním překrásnou a tichou krajinou švédského Laponska. Zažijeme atmosféru polárních výprav i romantiku odlehlých horských chat, kde není k dispozici elektřina ani mobilní signál. Nejkrásnější melodií tu bývá praskání ohně v kamínkách, takže zde můžete dát odpočinout svým myšlenkám od starostí všedních dnů a vychutnat si plnými doušky kouzlo severské přírody.

Čeká nás atraktivní okruh kolem masivu Kebnekaise (2110 m), nejvyšší hory Švédska a zároveň nejvyššího evropského vrcholu za polárním kruhem. Naše putování povede horskými údolími s relativně malým převýšením, avšak mezi ostrými horskými štíty, mohutnými skalními stěnami i efektními ledovci. Přesvědčíte se, že zdejší dramatická krajina nabízí opravdu fantastické výhledy a s výjimkou poslední chaty zde potkáme minimum lidí. Kromě prvního a posledního dne vede celá trasa severskou tundrou nad hranicí vegetace.

Backcountry lyžování je ve Skandinávii velmi populární a rozšířenou formou zimní turistiky. Zvládne jej určitě každý, komu učarovaly výlety na běžkách a kdo je schopen při jízdě unést středně těžký batoh. Při pohybu na lyžích je potřeba být si jistý, důležitým předpokladem je i bezproblémové fyzické zvládnutí celodenní lyžařské túry, protože také může foukat silný vítr, sněžit a mrznout.

Nocovat budeme v teple a pohodlí chat Švédské turistické asociace. Většina z nich je na naší trase za dobrých podmínek vzdálena jen na délku půldenního pochodu. V druhé půlce dne si užijeme krásnou zimní přírodu a lyžování nalehko v jejich okolí. Přispějí k tomu i dlouhé dny, delší než u nás. A budeme se těšit, že snad za některé noci zkrášlí oblohu polární záře.

Program

1. den

Letecky Praha – Kiruna, zde ubytování v hostelu.

2. den

Přesun autobusem do sámské osady Nikkaluokta, odkud budeme pokračovat nejprve na sněžných skútrech po zamrzlé řece do údolí Vistas a následně již na lyžích (asi 10 km) –  širokým údolím zasněženou březovou tajgou až ke stejnojmenné chatě Vistas (600 m), kde strávíme první noc na trase a poprvé se ohřejeme v sauně.

3.–4. den

Na severní nejodlehlejší části trasy budeme nejprve stoupat (9 km / ↑320 m) vstříc monumentální hoře Nallo až ke stejnojmenné chatě (920 m), která se nachází na dně hlubokého údolí, doslova ze všech stran obklopena ostrými štíty. Následující den nás čeká nejprve výstup údolím Stuor Räitavagge až do sedla s vrcholovým jezerem Reaiddájávri s následným pozvolným sjezdem k horské chatě Sälka (830 m), ležící na známé turistické trase Kungsleden, švédské Královské cestě (10 km / ↑130 m / ↓230 m).

5. den

Od chaty Sälka se nejprve vypravíme nalehko po trase Kungsleden k severu – proti proudu řeky Tjäktja a zpět; následně si užijeme mírný pozvolný sjezd (12 km / ↓120 m) – širokým údolím mezi mohutnými horami po trase Kungsleden k jihu, až dojedeme k chatě Singi (710 m).

6. den

Nejprve vystoupáme do nedalekého sedla a následně se zanoříme do hluboké soutěsky jižně pod Kebnekaise, abychom navečer došli k horské stanici Kebnekaise fjällstation (660 m), jediné chatě hotelového charakteru s komplexními službami hostelového a hotelového typu – možnost sprchy, sauny, případně i restaurace (14 km / ↑200 m / ↓250 m).

7. den

Závěrečný úsek nás povede po trase sněžných skútrů řídkou březovou tajgou podél částečně zamrzlé řeky a po zamrzlých jezerech, opět s krásnými výhledy na okolní hory, zpět do Nikkaluokty (19 km / ↑30 m / ↓250 m); odtud odpoledne přejedeme autobusem do Kiruny, kde se ubytujeme na 2 noci (následující den je zároveň rezervou pro neočekávané zdržení na trase pochodu). 

8.–9. den

Kiruna a okolí: výlet do ledového hotelu, sámského skanzenu Nutti Sámi Siida a nejstaršího dřevěného kostelíku v Laponsku v Jukkasjärvi; druhý den letecky zpět do Prahy.

Podmínky

GALERIE: UBYTOVÁNÍ, STRAVOVÁNÍ