ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Nejkrásnější fjordy Norska

Okruh přírodou a městy Norska
poznávací zájezdy★★ jsem ochoten cestovat skromněji

Termíny zájezdu

TermínPočet dníObj. číslo
30. 6. – 7. 7. 20248 dní41110410

AKTUÁLNĚ PLNO

7. 7. – 14. 7. 20248 dní41110420

POSLEDNÍ VOLNÉ MÍSTO

14. 7. – 21. 7. 20248 dní41110430

AKTUÁLNĚ PLNO

21. 7. – 28. 7. 20248 dní41110440

AKTUÁLNĚ PLNO

28. 7. – 4. 8. 20248 dní41110450

AKTUÁLNĚ PLNO

6. 8. – 13. 8. 20248 dní41110460

AKTUÁLNĚ PLNO

Na co se můžete těšit?

  • Fjordy, hory, ledovce a vodopády Norska
  • Kouzlo šérového pobřeží Švédska
  • Turisticky nenáročný program
  • Ubytování v hotelu s polopenzí

Popis

Na tomto zájezdu budeme mít dostatek času na zhlédnutí přírodních magnetů Norska, fjordů, hor, ledovců a vodopádů a podíváme se i do Osla s jeho muzeem a novou dominantou Operou, do olympijského Lillehammeru a malebného Bergenu. Čeká nás vyhlídková plavba po Geirangerfjordu , zastávka pod nejvyšší kolmou stěnou Evropy Trollveggen, průjezd proslavenou Trolí stezkou či pohled na magický splaz ledovce Jostedalsbreen, který patří k největším divům zájezdu. Jde o turisticky nenáročný program s mnoha zastávkami k fotografování.

Program

1. den

Dopoledne odlet z Prahy na letiště Gardermoen severně od Osla, kam nás doveze náš autobus. Hlavní město Norska Oslo nabízí mnoho atraktivních míst, která můžete navštívit díky světlu až do pozdního večera. Projdeme se v parku Frogner, kde je umístěno 212 soch Gustava Vigelanda. Z legendárního sportoviště Hollmenkollen s novým skokanským můstkem uvidíme celé město a vody Oslofjordu. Odjezd na ubytování.

2. den

V centru Osla budeme obdivovat světoznámou radnici i architektonický skvost – bělostnou budovu Opery na břehu Oslofjordu. Na poloostrově muzeí Bygdøy nalezla svůj trvalý domov polární loď Fram, na které se plavili polární dobyvatelé Nansen, Amundsen a Sverdrup k severnímu a jižnímu pólu. Můžeme si prohlédnout i vor Kon Tiki a papyrovou loď Ra II. Thora Heyerdahla. Na ubytování se navečer přesuneme dlouhým údolím Hallingsdalen. Večeře je v ceně zájezdu.

3. den

Po průjezdu okrajem náhorní plošiny Hardangervidda (je největší v Evropě) se vydáme na cestu královstvím fjordů, hor a vodopádů. Nejprve zastavíme u impozantního, 182 m vysokého vodopádu Vøringfossen. Pak sjedeme k malebnému fjordu Hardangerfjorden, nad kterým pojedeme po více než kilometrovém mostě Hardangerbrua. Další zastávkou bude vodopád Steindalsfossen, za jehož vodní clonou se projdeme. Dojedeme do města Bergen. Ubytování a večerní procházka městem. Večeře je v ceně zájezdu.

4. den

Prohlídka centra druhého největšího města Norska, jehož neopakovatelnou atmosféru tvoří hansovní domy na nábřeží Bryggen a stará čtvrť dřevěných domů Gamle Bergen. Nahlédneme na rybí trh a pak se ještě vydáme na vyhlídku Fløyen, kam lze, podobně jako na pražský Petřín, vystoupat pěšky nebo se svézt pozemní lanovou dráhou. V poledne opustíme Bergen a vydáme se na krásnou krajinou kolem fjordů a jezer na severovýchod. Uvidíme kaskádovitý vodopád Tvindefossen a přesuneme se do oblasti Sognefjordu. Zastavíme se u jednoho z nejpůsobivějších sloupových kostelů v Norsku Hopperstad Stavkirke, postaveného začátkem 12,. století na krásném místě u obce Vik s výhledem na fjord. Nejdelší fjord světa Sognefjorden (204 km) přeplujeme trajektem a podél břehu fjordu dojedeme na dnešní ubytování. Večeře je v ceně zájezdu.

5. den

Dnešek bude opět ve znamení fjordů a největšího ledovce evropské pevniny Jostedalsbreen. Kolem Lustrafjordu a proti proudu ledovcové řeky dojedeme na dosah nádherného ledovcového splazu Nigardsbreen. Nejprve se přeplavíme lodičkou po ledovcovém jezeře a následně dojdeme mírně náročným kamenitým terénem na výhled na ledovec. Po návratu ke fjordu začneme stoupat do hor. Po silnici Sognefjellvegen vyjedeme do nejvyššího silničního sedla v Norsku (1440 m). Odtud jsou fantastické pohledy na nejvyšší skandinávské pohoří Jotunheimen a jeho přilehlé ledovce. Podle místa ubytování se krátce zastavíme u starobylého sloupového kostela (stavkirke) v městečku Lom 5. den navečer nebo 6. den ráno. Ubytování v podhůří. Večeře je v ceně zájezdu.

6. den

Čeká nás den plný ikonických míst Norska. Pokud nám bude přát počasí, vyjedeme desítkami serpentin až na vyhlídku na hoře Dalsnibba (1497m). Serpentýnami klesneme až k hladině fjordu do malebného městečka Geiranger a potěšíme se vyhlídkovou plavbou po nejznámějším norském fjordu Geirangerfjord (plavba je v ceně). Uvidíme mj. vodopády Sedm sester. Silnicí plnou serpentin s názvem Orlí cesta vystoupáme nad Geirangerfjord a klesneme ke Storfjordu, který překonáme krátkým trajektem. Údolím plným jahodových a malinových plantáží vystoupáme ndo sedla tzv. Trolí stezky. Zde se projdeme po moderních vyhlídkách na údolí Isterdalen a okolní hory Biskup, Král a Královna. Úchvatné zážitky nás pak čekají při sjíždění 11 zatáček proslulé silnice Trollstigen (v překladu Trolí žebřík) z nadmořské výšky 900 m téměř na nulu. Od nejvyšší kolmé stěny Evropy – Trollveggen (v překladu Trolí stěna) se vydáme podél mnoha peřejí a vodopádů divoké řeky Rauma údolím Romsdalen na ubytování. Večeře je v ceně zájezdu.

7.den

Ráno se vydáme na cestu údolím Gudbrandsdalen, které sousedí s NP Rondane a Jotunheimen, a uvidíme atraktivní krajinu těchto prastarých pohoří. Pak již zamíříme do oblasti ZOH 1994. V Lillehammeru, ležícímu u největšího norského jezera Mjøsa (po několik let zde žila norská spisovatelka Sigrid Undsetová – autorka románu Kristina Vavřincová), navštívíme olympijské můstky a přes 100 let starý skanzen Maihaugen. Cestou na ubytování na dosah letiště večeře (v ceně zájezdu).

8. den

Brzy ráno odlet do Prahy.

Podmínky