ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

To nejlepší z Gruzie

poznávací zájezdy★★ jsem ochoten cestovat skromněji

Litujeme, tento zájezd již není v nabídce

Zobrazit podobnou dovolenou: Gruzie

Na co se můžete těšit?

  • Tbilisi a Batumi – raně křesťanské památky i moderní bulváry
  • Svanetie - cesta do středověku v odlehlém klínu hor
  • Bohatý poznávací program a odpočinek na pláži Černého moře
  • Vynikající gastronomie a gruzínská vína

Popis

Gruzie je země s bohatou historií sahající k řeckým Argonautům, s raně středověkými křesťanskými kláštery a pevnostmi, s vynikajícím vínem a nádhernou přírodou. Bílé vrcholky Kavkazu kontrastují s modrou oblohou a zelenými pastvinami malebných nižších hřebenů. Navštívíme i odlehlou Horní Svanetii, asi nejkrásnější oblast celého Kavkazu, sevřenou pěti a čtyřtisícovými hřebeny ze severu i jihu a obývanou národnostní menšinou Svanů. Jejich vesnicím středověkého původu i vzhledu dominují kamenné obranné věže, do nichž se dříve vstupovalo tajnými podzemními chodbami.

Poznejte skryté krásy této země v rozšířeném programu, obsahujícím lákavou směs různorodého poznávání s odpočinkem u moře a méně náročnými přejezdy.

Program

1.–2. den

Letecky Praha – Tbilisi, přílet v noci, ubytování; druhý den procházka křivolakými uličkami starého města, bulvár Rustaveli, Náměstí svobody a prohlídka pevnosti Narikala.

3. den

Středověké památky Kachetie; vinice v Telianské dolině – nejlepší vinařská oblast Gruzie, ukázka tradičního zpracování vína v Kvareli a samozřejmě jeho ochutnávka; nádherný klášter Alaverdi; večerní prohlídka městečka Signagi.

4.–5. den

Přejezd na sever Gruzie horskou silnicí přes hlavní hřeben Kavkazu (Křížový průsmyk – 2370 m) do Kazbegi, po cestě návštěva starobylé pevnosti Ananuri. Pěší výlet ke klášteru Cminda Sameba s vyhlídkou na dominantní horu Kazbek (5033 m) a k vodopádu.

6. den

Mccheta  – duchovní centrum a bývalé hlavní město Gruzie s katedrálou Sveticchoveli a klášterem Džvari; Uplisciche – jeskynní město z 1. st. př.Kr.; Gori – Stalinův rodný dům a rozporuplné muzeum; Kutaisi – prohlídka historického centra, katedrála Bagrati z 11. st.

7. den

Zlaté mozaiky ve starobylém klášteře Gelati  a klášter Motsameta na skalním ostrohu nad řekou Rioni; největší gruzínská jeskyně Prometheus s projížďkou v loďce v rámci prohlídky; lázeňské městečko Tskaltubo, tzv. „Stalinovy lázně“ s koupelí v léčivé radonové vodě.

8. den

Kaňon Okace – procházka po visutém chodníku podél skály a nad vodopády říčky Okace; průjezd údolím divoké řeky Inguri ze Zugdidi do Mestie – centra Horní Svanetie .

9. den

Mestie – pěší výlet v okolí městečka, úchvatné výhledy na pětitisícové vrcholky Tetnuldi a krásnou dvojvrcholovou Ušbu, která je spolu s Elbrusem symbolem Kavkazu.

10. den

Horské osady s typickými obrannými věžemi obklopené nádhernými velehorskými panoramaty, přejezd přes horské sedlo Ugyr až do nejodlehlejší osady Ušguli ; vycházka pod nejvyšší vrchol Gruzie - majestátní Šcharu, fakultativně možnost projížďky na koních.

11. den

Návrat přes Zugdidi do přímořského letoviska Batumi – moderní "Dubaj Kavkazu", procházka po hlavní promenádě Batumi podél břehu Černého moře a společná večeře v restauraci na pláži.

12. den

Odpočinek na pláži Černého moře; rozlehlá botanická zahrada u Batumi známá mnoha druhy japonských kamélií; „neturistické Batumi“ – nákupy adžárských specialit na místním trhu, lanovka na horu Mtirala, odkud se otevře panoramatický výhled na celé letovisko.

13. den

Přesun do města Achalciche s dominantním opevněním Rabat.

14. den

Prohlídka nádherného skalního klášterního komplexu Vardzia. Lázeňské město Bordžomi, slavné díky svojí minerální vodě. Procházka městským parkem podél řeky Bordžomula a ochutnávka minerální vody z pramenu. Přejezd do Tbilisi.

15. den

Tbilisi – druhý den v nejhezčím městě Kavkazu; moderní budova Domu justicii, bleší trh, neměcká a turecká čtvrť města s příjemnými kavárničkami, visutou lanovkou na Želví jezero, tbiliské moře se sochou Matiane na kopci a nakonec burza smaltových šperků.

16. den

Brzo ráno odlet do Prahy.

Podmínky