ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Nepál – treking nedotčenou oblastí Dolpo

Unikátní trek v západní části Nepálu
turistické zájezdy3 náročný program★ zvládnu i noclehy pod stanem nebo náročné cestování

Litujeme, tento zájezd již není v nabídce

Zobrazit podobnou dovolenou: Nepál

Na co se můžete těšit?

  • Tradiční horské osídlení nedotčené turistikou
  • Královské město Káthmándú
  • Málo navštěvovaná oblast s nenarušenou kulturou

Popis

Nepálský region Dolpo vás okouzlí nejen svou přírodní rozmanitostí, ale také kulturním bohatstvím. Turisté zatím tuto oblast neobjevili v takové míře jako například Everest či Annapúrny a proto zde můžete poznat život nedotčený globalizací, uspěchaným moderním světem a novou technologií. Většina místních obyvatel vede polonomádský život založený na chovu zvěře a zemědělství a vyznává tibetský buddhismus. Tento nepálský trek vede nejrozlehlejším nepálským národním parkem Shey Phoksundo a dojdete také k břehu nejhlubšího jezera Phoksundo. Tato krajina učarovala a inspirovala řadu umělců, můžeme zmínit například knihu „Sněžný levhart“, kterou napsal Peter Matthiessen, či francouzského režiséra a fotografa Erica Valliho a jeho nominací na Oskara ověnčený výpravný film Himalaya Karavana. Trek v této oblasti Nepálu patří k jedněm z náročnějších, protože se zde překonávají dvě pětitisícová sedla a denní převýšení činí cca 500–700 výškových metrů, veškerá vynaložená námaha však určitě stojí za to!

Program

1.–2. den

Letecky Praha–Káthmándú. První seznámení s hlavním městem Nepálu a jeho starým centrem: "opičí chrám" Svajambhunáth a náměstí Durbarsquare  s palácem dětské žijící bohyně Kumárí.

3.–4. den

Přesun pronajatým turistickým autobusem do Nepalgunji do jižních Teraí; druhý den přelet do městečka Juphal (2475 m) – výchozí místo našeho treku, odtud trek do Dunai (2140 m). 

5.–8. den

Začátek treku podél řeky Bheri přes visuté mosty a izolované vesnice až do Lingdo (2391 m); dále přes barevná terasovitá políčka v Tarakotu podél říčky Tarap Khola vystoupáme přes Laina Odar (3370 m) a Toltol (3523 m) až do Dho Tarap (4080 m); toto městečko je obehnáno nepravidelnou kamennou zídkou, v jeho blízkosti se nachází velké množství jalovců.

9. den

Aklimatizační den v okolí Dho Tarap (4080 m).

10.–13. den

Treking z Dho Tarap (4080 m) do základního tábora Numa La (4440 m), během cesty se pokocháme zelenými pastvinami na obou stranách řeky, což je v této oblasti raritou. Na jedné straně se nám naskytne pohled na údolí Tarap a na druhé na vrcholky okolních velehor. Navštívíme také buddhistický klášter Chiba sect; další dva dny absolvujeme přechod sedla Numa-La (5238 m) a Baga-La (5190 m); poslední den dojdeme do Ringmo (3641 m).

14. den

Odpočinkový den v Ringmo poblíž jezera Phoksundo, jež je významné nejen díky své rozloze a strategické poloze (každý den odtud odjíždějí karavany do Tibetu), ale také z náboženských důvodů. Na jeho březích se nachází celkem 20 stúp a jedna gompa. 

15.–16. den

Sestup přes Rechi do Chepka (2838 m), v této oblasti se nachází velké množství minerálů, místní věří, že mají léčivou schopnost; další den trek kolem březových hájků do Juphalu (2475 m).

17. den

Let z Juphalu do Nepalgunji a následně let do Káthmándú.

18. den

Káthmándú – prohlídka hinduistického centra Pašupatináth, ležícího na březích řeky Bagmatí se spalovacími gháty a posvátným Šivovým chrámem, buddhistická stúpa Boudhanáth. Fakultativní možnost vyhlídkového letu k Everestu nebo individuální návštěvy královského města Bhaktapur .

19.–20. den

Letecky zpět do Prahy.

Podmínky