ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Treking za domorodci Západní Papuy

turistické zájezdy2-3 středně náročný / náročný★ zvládnu i noclehy pod stanem nebo náročné cestování

Litujeme, tento zájezd již není v nabídce

Zobrazit podobnou dovolenou: Indonésie

Na co se můžete těšit?

  • Domorodé kmeny Západní Papuy
  • Treking indonéskou džunglí
  • Jedinečný zážitek vzdálený masovému turismu
  • Plná penze na treku

Popis

Během relativně krátkého času navštívíme nejzajímavější místa Západním Papuy a poznáme díky tomu část Indonésie, na jejíž procestování bychom potřebovali měsíce.

Západní Papua (nazývaná také Irian Jaya) zabírá polovinu ostrova Nová Guinea a je nejvýchodnější indonéskou provincií. Geografické podmínky (často odlehlá, nepřístupná údolí a izolované oblasti) vedly k zachování obrovského množství zcela nezávislých, ač vzdáleně spřízněných jazyků – jejich počet se pohybuje v rozmezí 200–700 (záleží na způsobu klasifikace). Nejběžněji užívanými jazyky jsou dani, yali, ekari a biak. Přibližně 2/3 obyvatel se hlásí ke křesťanství, často obohacenému o animistické prvky původních náboženství.

Námi navštívené oblasti jsou územím etnika Daniů a Yaliů, nejsou příliš vyhledávané turisty, tudíž zde budeme v několika vesnicích atrakcí pro místní obyvatele spíše my.

Domorodí obyvatelé si dodnes zachovali technologickou vyspělost na úrovni doby kamenné, protože celá tato oblast byla po dlouhá léta pro turisty zavřená. Také příroda si zde zachovala svůj původní ráz a divokost, což brzy poznáme při treku!

Program

1. – 2. den

Letecky do Jakarty, ubytování v hotelu.

3. den

Odlet do Jayapury a následně do Wameny; vyřízení potřebných permitů, příprava na trek a odpočinek.

4. den

Čeká nás delší, ale nenáročná etapa, příhodná na adaptaci v místním klimatu. Po snídani následuje transfer (cca 40min) do vesnice Sogokmo, kde začne naše pěší putování. Cesta vede kopcovitým terénem přes území kmene Dani a uvidíme nejen tento domorodý kmen, ale i jejich zahrádky, na kterých pěstují sladké brambory a rostliny taro (kolokázie jedlá).

5. den

Po snídani se vydáme přes řeku Mugi a budeme stoupat výše až k hranicím mezi územím kmene Dani a Yali. Přespíme ve vesnici Kiroma, jež se nachází ještě na území Dani a budeme zde ubytováni v místních typických kulatých chatrčích s otevřeným ohněm uprostřed.

6. den

Průchod územím kmene Yali; tentokrát nepotkáme žádnou vesnici, ale půjdeme hustým lesem s kapradím a pokud budeme mít štěstí, uvidíme domorodce z kmene Yali s ratanovou obručí kolem pasu. Celý den je poměrně náročný, budeme stoupat až do výšky 3000 metrů.

7. den

Další náročný den a cesta do kempu Swele, kde se nachází lovecká chata, ve které přespávají zdejší obyvatelé při dlouhém lovu. Uvidíme také horskou bažinu, kde je možné pozorovat vodní ptáky, a čeká nás také brodění několika říček.

8. den

Lehčí úsek, při kterém sestoupíme hustým lesem až k vesnici Solingull. Nachází se zde asi 30–40 tradičních obydlí a také malý kostel. Někteří obyvatelé zde stále nosí sukně z trávy. Turisty je tato oblast často opomíjena, u místních obyvatel jsou však za malou úplatu (cukrovinky, cigarety apod.) velmi vítanými hosty. Naše náročné putování džunglí konečně přinese své ovoce!

9. den

Sestup do vesnice Waniyok (cca 1 hodina), cestou se opět budeme kochat menšími zahrádkami se sladkými bramborami a plodinou taro. Dále budeme pokračovat přes několik menších říček do vesnice Pronggoli.

10. den

Následuje náročný den přes Mt. Elit do Matiku. Cestou budeme muset zdolat několik žebříků (asi 6 žebříků o délce 5 – 8 m) a také absolvovat poměrně prudký výstup na Mt. Elit (asi 3 – 4 hod. celkem, jsou zde i pomocná lana). Poté nás čekají cca 3 hod. chůze do vesnice Matik po bahnitém a mokrém terénu.

11. – 13. den

Návrat přes Kiromu, Hitugi a Sogokmo až do Wameny. Cesta již není tak náročná jako v minulých dnech, budeme procházet džunglí a pomalu sestupovat až do Wameny. Cestou budeme opět potkávat obyvatele z kmene Yali i Dani a pozorovat jejich život ve vesnicích a na menších políčkách kolem.

14. den

Snídaně a odlet ranním letem zpět do Jayapura. Po příletu výlet k jezeru Sentani a projížďka na menších dřevěných motorizovaných loďkách po jezeře. Možná návštěva dvou vesnic u jezera, kde uvidíte výrobu řemeslných výrobků. Odpoledne prohlídka Cendrawasih muzea a uměleckého trhu Hamadi.

15. – 16. den

Po snídani v hotelu volný čas na prohlídku města a nákup suvenýrů. Transfer na letiště a odlet do Jakarty a posléze do Prahy.

Podmínky

ZOBRAZIT FOTOGALERII PODMÍNEK ZÁJEZDU