ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Omán

Paláce, hory, pouště i moře
poznávací zájezdyturistické zájezdy1 nenáročný program★★ jsem ochoten cestovat skromněji

Termíny zájezdu

TermínPočet dníObj. číslo
22. 11. – 4. 12. 202413 dní48661420
31. 1. – 12. 2. 202513 dní48661510
2. 2. – 14. 2. 202413 dní48661410

Na co se můžete těšit?

  • Horským Ománem v terénních autech
  • Třítisícový Džabal Šams a nejhlubší kaňon Arabského poloostrova
  • Hliněné hrady, pouště a oázy vnitrozemí
  • Mořské pláže, rybářská města a tůně horských údolí
  • Pevnosti, paláce a trhy Muscatu
  • Nenáročné pěší výlety

Popis

Omán - "Švýcarsko Arabského poloostrova" - je podmanivou směsí žijících tradic a modernity. Klidná a přátelská země má pověst nejčistší a nejbezpečnější arabské destinace. Teprve terénní auto nám však  dovolí poznat, co vše Omán ukrývá, proniknout hluboko do ománských údolí a vysoko do hor. Čekají nás divoká i kultivovaná horská vádí s datlovými háji, potoky, tůněmi a jeskyněmi, štíty s tisícimetrovými skalními stěnami i zapomenuté vesničky vysoko v horách, písečné duny pouště i krásné a neporušené pobřeží. Uvidíme mořské želvy kladoucí vejce i staleté horské jalovce. Na cestě krajinou skal, kamenů a písků nás přitom stále bude doprovázet voda - na mořských plážích, při koupání v horských tůních, zurčící v palmeriích v nespočetných faladžích - zavlažovacích kanálech, jejichž systém - tisíce kilometrů dlouhý - je jednou z ománských pozoruhodností zapsaných v seznamu UNESCO. Výstavné, ale tradici respektující hlavní město, nespočetné hliněné pevnostní stavby a tajemné hrobky prehistorické civilizace doplní naši ománskou mozaiku.

Zájezd střídá pěší trasy ve vádích a v horách s koupáním v moři i v horských tůních a s návštěvami hradů, historických měst a přírodních rezervací. Absolvujeme ho v pohodovém tempu, neklade zvýšené nároky na fyzickou kondici.

Program

1. - 2. den

Odlet z Prahy, ubytování v Muscatu, staré město s palácem sultána Qabuse, nové Národní muzeum, krátká procházka skalnatým pobřežím přímo v hlavním městě, přístavní obchodní čtvrť Mutrah s největším trhem v Ománu.

3. den

Dopolední návštěva Mešity sultána Qabuse, poté terénními auty na východ podél pobřeží Ománského zálivu, pěšky kolem tůní ve vádí al Arbajín, koupání pod vodopádem v horském vádí i na mořské pláži, pobřežní propadlina Bima.

4. den

Pěšky nejkrásnějším horským kaňonem Ománu - vádí Šáb, vodou do jeskyně s vodopádem, vyhlídkovou skalní cestou vysoko nad údolím k zapadlým usedlostem hluboko v údolí, výroba dřevěných lodí v rybářském městě Sur, fakultativně noční návštěva rezervace mořských želv v Ras Al Džins.

5. den

Vyhlídka z útesů pobřeží Indického oceánu, unikátní mešita Al Hamuda z 11. století s 52 kupolemi, výprava do vlnících se písků oblasti Wahiba, večerní výstup na dunu a procházka po jejích hřebenech, západ slunce na dunách a nocleh v poušti

6. den

Výlet hlouběji do pouště v terénních autech, návštěva v beduínské vesnici, poté zpět do hor : procházka vádím Bani Chálid, a koupání v jeho kaňonech a tůních (3 km/ 2,5 h) výstavná stará hliněná architektura v městečkách Mintirib a Mudajrib.

7. den

Beduínský velbloudí trh v městečku Sinaw na pomezí pouště, procházka rozlehlou oázou Adam s palmovými háji a roztroušenými hliněnými pevnostními vesnicemi, pěšky po kilometrech faladží rozvádějící vodu z hor v Birkat al Mawz, výjezd do 2000 m do „zelených hor“ Džabal Achdar, malebnými horskými vesnicemi s terasovými políčky ve skalnatých srázech náhorní planiny Sayq.

8. den

Vnitrozemským horským Ománem - bývalé hlavní město Nizwa s rozlehlou pevností a starým městem, velký páteční trh v Nizwě, pevnostní mešita Saal, jedna z nejstarších v Ománu, zastávka u zavlažovacího kanálu Faladž Daris, hliněné město Al Hamra s muzeem tradičního vesnického života, výjezd do vesnice Misfat, podvečerní procházka vesnicí a rozsáhlými horskými terasovými palmovými háji v přilehlých svazích.

9. den

Bizarní hliněné hrady Džabrinu a Bahly, pěšky po dně vádi Nakhr, nejhlubšího vádí Arabského poloostrova, na nocleh výjezd vysoko do svahů nejvyšší hory Ománu Džabal Šams (3009 m) s výhledy do kaňonu vádí Nakhr.

10. den

Půldenní túra vysoko ve svahu ománského „Grand Canyonu“ do vesničky postavené ve skalní kapse uprostřed tisícimetrové skalní stěny, odpoledne horami Západního Hadžaru k hrobkám v Al Ajn  s impozantními výhledy na stěny masivu Džabal Mischt, nocleh v podhorském Rustaqu, jednom z bývalých sídelních měst vládců Ománu.

11. den

Průjezd srdcem hor v terénních autech, horské vesnice s datlovými háji v divokých skalnatých údolích vádím Bani Auf, pěšky skalní průrvou do vesnice Bilad Sayt v mohutném skalním amfiteátru západního Hadžaru, hluboký,uzoučký a klikatý Snake Canyon, fakultativně průstup vodním malým Hadím kaňonem, před návratem do Muscatu navštívíme hrad Nakhl a horké prameny v podhůří.

V případě nepřízně počasí bude cesta vádím Bani Auf do Bilad Sayt nahrazena výpravou do horských údolí s asfaltovýmí silnicemi

12. - 13. den

Dopoledne zapadlé pláže a mangrovy v zátokách Bandar Khayran, volné odpoledne v Muscatu, v noci odlet, návrat domů.

Podmínky