ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Sardinie na kole – putování po východním pobřeží

Termíny zájezdu

TermínPočet dníObj. číslo
9. 9. – 22. 9. 202414 dní11121402

autobusem - AKTUÁLNĚ PLNO

11. 9. – 21. 9. 202411 dní11121404

letecky - AKTUÁLNĚ PLNO 

Na co se můžete těšit?

  • Divoké vnitrozemí i překrásné pláže lemující tyrkysové moře
  • Čtyři sardinské regiony – Cagliari, Oligastra, Nuoro a Olbia-Tempio
  • Různorodé etapy pro MTB, silniční či treková kola s variabilní obtížností
  • Ubytování v kempech s polopenzí – více dní na jednom místě
  • Etapově s doprovodným autobusem, možnost letecké varianty

Popis

Sardinie je perlou Středomoří – Evropa s nádechem Karibiku. Najdeme zde opuštěné horské pastviny s ovčími stády, tisícileté kamenné nurághy a vesnice, jež působí až středověkým dojmem, a na druhé straně tu jsou k vidění luxusní jachty evropských boháčů, bary v karibském stylu i pláže s výhledem na tyrkysové laguny. Středomořskou pohodu dokresluje lehké bílé víno Vermentino či těžké sardinské červené Cannonau a samozřejmě čerstvé ryby a plody moře.

To vše a mnohem více budeme mít možnost pozorovat, zažít i ochutnat při našem cyklistickém putování divokou krajinou východní Sardinie. To je jedinečná část ostrova, kde se nízké a písečné pobřeží střídá s mohutnými horskými hřebeny a vysokými nepřístupnými útesy. Za podpory autobusu budeme objevovat nejenom malebné pobřeží, ale také hornaté vnitrozemí, kde již po staletí žijí Sardové – hrdý evropský národ, jenž si vždy šel vlastní cestou.

Program

1.–2. den

Autobusová varianta: večerní odjezd z Prahy a noční přejezd do Itálie; v případě časové rezervy prohlídka Pisy  – Náměstí zázraků, šikmá věž; noční trajekt z Livorna do Olbie.

3. den

Autobusová varianta: ranní přesun z přístavu do malé rybářské vesničky Santa Lucia a ubytování na dvě noci; pro nadšence možnost první cykloetapy přes malebné městečko Posadu se starobylým hradem Castello della Fava a možností koupání na divoké pláži Su Tiriarzu.
Letecká varianta: odlet z Prahy do Olbie, transfer do Santa Lucia a připojení ke skupině. 

4. den

Celodenní cyklistický výlet k 20kilometrovému vápencovému masivu Monte Albo, přezdívanému "sardinský Dolomit" – okouzlující výhledy a omamná vůně macchie, kraj pastýřů z nurághských osad, městečko Siniscola; základní trasa (50 km / ↑800 m) počítá s popovezením busem; pro zdatné se nabízí kompletní trasa (94 km / ↑1800 m).

5. den

Na kole přes Orosei, ležící v úrodné nížině kolem ústí řeky Cedrino – možnost zajížďky k jeskyni Grotta di Ispinigoli s nejvyšším stalagnátem v Evropě; závěrečné stoupání do průsmyku Bocca di Irghiriai (317 m); sjezd do Cala Gonone, jež se nachází ve strmém kopci na úpatí zaniklé sopky Codula Manna svažující se dolů k zálivu Golfo di Orosei; ubytování na 3 noci (55 km ↑700 m).

6. den

Ráno se autobusem vyvezeme pod majestátní masiv Supramonte do vesničky Oliena; na kole vystoupáme přes sedlo Valico Iannas až do horského městečka Orgosolo – dříve sídlo banditů, jehož stěny domů (murales) zdobí barevné malby zobrazující scény z nedávné historie Sardů; sjezd do Nuoro – hlavní město oblasti (40 km / ↑850 m); možno dojet na kole do kempu (+27 km / ↑550 m).

7. den

Okružní výlet v oblasti Cala Gonone a masivu Supramonte (kombinace kola a pěší turistiky): ledovcové údolí Lanaittu, možnost navštívit pravěkou nurágskou osadu v jeskyni Tiscali – div sardinské archeologie; soutěska Su Gurrupu se stěnami vysokými 500 m; fakultativně výlet lodí do jeskyně Bue Marino nebo celodenní plážování (0–60 km).

8. den

Na kole projedeme jednu z nejkrásnějších silnic na Sardinii – rozeklané vnitrozemí s vysokými štíty hor, hlubokými kaňony a omamnými výhledy; sedlo Passo di Genna Silana (1002 m – do sedla je možné nechat se vyvézt), z něhož následuje více než 30kilometrový sjezd do pobřežní osady Santa Maria Navarrese; ubytování na 2 noci (65 km / ↑1400 m).

9. den

Ráno nás bus vyveze do okolí horského města Ulassai s proslulými vinicemi odrůdy Cannonau; odtud budeme na kole sjíždět zpět do kempu – sevřeným údolím přes zapadlé vesničky Taquisara, Gairo a Arzana (57 km / ↑1100 m).

10. den

Na kole podél pobřeží – přes letoviska Lotzorai a Tortoli; kolem masivu Monte Arista – stezkou pro horská kola až do Tesonis; zastávka u přírodních bazénků Piscine naturali di Monte Ferru (45 km / ↑700 m).

11. den

Šotolinovou cestou vedoucí nad příkrými útesy míříme dále na jih – koupání na skryté bezejmenné oblázkové pláži; dojezd do Quirry a autobusem do kempu v Costa Rei (30 km / ↑250 m); do kempu je možné dojet i na kole (+50 km / ↑300 m).

12. den

Den věnovaný pohodové cyklistice a plážovým radovánkám v oblasti Capo Carbonara sousedící s mořskou rezervací – růžoví plameňáci v laguně Notteri a moře blyštící se všemi odstíny modré a tyrkysové.

13.–14. den

Letecká varianta: transfer na letiště (Cagliari nebo Olbia) a odlet domů.
Autobusová varianta: přejezd do přístavu v Olbii a odpolední návštěva Porto Aranci, přilehlých pláží s možností výstupu na skalní vyhlídku; noční trajekt na pevninu, příjezd následující den ve večerních hodinách.

Podmínky

GALERIE: CYKLOVLEK