ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Metropole severu a finské souostroví Ålandy

Putování do míst, kde tuleni dávají dobrou noc
poznávací zájezdy★★★ chci cestovat pohodlně

Termíny zájezdu

TermínPočet dníObj. číslo
1. 7. – 9. 7. 20249 dní17530403

AKTUÁLNĚ PLNO!

Na co se můžete těšit?

  • Severské dobrodružství v panenské krajině hlubokých lesů a tisíců žulových ostrůvků
  • Hlavní města Talinn , Helsinky  a Stockholm 
  • Možnost cykloprojížďky po vyhlídkové silnici spojující Ålandské ostrovy
  • Prohlídka městečka Fiskars s návštěvou kovářských dílen a minipivovarů
  • Putování mikrobusem s ubytováním v hotelích či penzionech

Popis

Na půli cesty mezi Švédskem a Finskem najdeme ve vodách Botnického zálivu více než šest tisíc žulových ostrůvků, kterým se říká Ålandy. Jen málokterý Čech může říct, že tuto nenápadnou část Evropy, představující úplnou oázu klidu mezi rušnými severskými metropolemi, navštívil.

Ålandské ostrovy jsou ideálním místem pro pěší výlety po skalnatém pobřeží, relaxaci na opuštěných plážích a nenáročnou cyklistiku po silnicích spojujících jednotlivé ostrůvky. Ålandy zaujmou také tím, že jsou unikátním mixem švédské a finské kultury – ač jsou součástí Finska, domluvíte se zde švédsky (i když my to asi neoceníme ;-)).

Kromě ostrovních krás prozkoumáme hned tři hlavní města severní Evropy: V Talinnu se budeme toulat úzkými středověkými uličkami ukrývajícími historické klenoty, v Helsinkách se zrelaxujeme v architektonicky výjimečné sauně Löyly, po níž se můžeme zchladit v moři, a ve Stockholmu nás ohromí monumentálnost a zachovalost lodi Vasa, jež ležela po stovky let na dně zálivu.

Určitě si také nenecháme ujít procházku hlubokými finskými lesy kolem rašelinišť a jezer v NP Nuuksio, ochutnávku místních ciderů a piv ve vesničce Fiskars (proslavené též firmou vyrábějící známé nářadí) a odpočinek na písečných plážích lázeňského městečka Hanko.

Vydejte se tedy s námi na jedinečný zájezd, a to nejen kvůli zvolené destinaci, ale i proto, že budeme cestovat v malé skupince nepřesahující osm členů. Jistě oceníte i příjemné ubytování v hotelích a penzionech, díky čemu je zájezd vhodný i pro náročnější cestovatele.

Program

1.–2. den

ESTONSKO:

Přílet do Talinnu  – hlavního města se středověkým rázem, které podle mnohých připomíná Prahu: prohlídka historického centra města s nejstarší radnicí severní Evropy Tallinna raekoda, hanzovními domy a budovami tallinnských cechů (dům Cechu svatého Knuta, dům Velké gildy, budovy Bratrstva Černohlavů a Cechu sv. Olafa), katedrály Panny Marie (nejstarší estonský kostel) a hradu Tompea vypínajícího se nad městem s nedalekou budovou estonského parlamentu; procházka po mohutných městských hradbách s výhledy na město a přístav; fakultativně možnost návštěvy válečného muzea Lennusadam s výstavou ponorek a hydroplánů.

3. den

JIŽNÍ FINSKO:

Plavba trajektem do finského hlavního města Helsinek: prohlídka ikonické námořní pevnosti Suomenlinna , přezdívané "Gibraltar severu", která se nachází na ostrově nedaleko centra města; návštěva bílé Evangelické katedrály – symbolu a dominanty města, moderního kostela Temppeliaukionkirkko vytesaného do skály, pravoslavného chrámu Zesnutí Panny Marie, postaveného z červených cihel, a parku Esplanadi – zeleného srdce Helsinek; večer fakultativně možnost využití veřejné sauny Löyly, postavené na břehu moře přímo v centru města, která získala několik architektonických ocenění.

4. den

Porvoo – malebné středověké městečko nedaleko Helsinek, oblíbený výletní cíl obyvatel hlavního města: procházka historickým centrem – nábřeží s červenými domečky, hrázděné domy, kavárny a umělecké dílny; odpoledne přejezd do NP Nuuksio – krátký pěší výlet typickým finským lesem kolem jezer a rašelinišť (5 km / 1,5 h).

5. den

Hanko – lázeňské město na nejjižnějším místě Finska s písečnými plážemi a historickými vilami, kam se v minulosti jezdila rekreovat ruská šlechta: krátká procházka po pobřežní Stezce lásky s pozůstatky válečných bunkrů (2 km / 1 h), možnost návštěvy válečného muzea Hanko Front Museum, případně relaxace na plážích; přejezd do městečka Fiskars, které proslulo výrobou nožů a nářadí – dnes je plné uměleckých řemeslných dílen a minipivovarů, kde budeme moct ochutnat místní piva a cidery; večerní příjezd do Turku, nejstaršího finského města – dle časových možností večerní prohlídka.

6. den

ÅLANDSKÉ OSTROVY: 

Přesun na souostroví tvořené tisíci žulovými ostrůvky na pomezí Švédska a Finska – v případě dobrého počasí a dostatečné časové rezervy plavba lodí s pozorováním tuleňů; panoramatická cesta ostrovem Brändö a trajekt na hlavní ostrov Fasta Åland – zastávka u pevnosti Bomarsund, dějiště bitvy o Ålandy, procházka po pevnosti s výhledem na okolní ostrovy.

7. den

Mariehamn – hl. město souostroví: návštěva Ålandského námořního muzea s historickou plachetnicí Pommeren, která vozila náklad ze Švédska až do Austrálie; možnost projížďky na zapůjčených kolech po vyhlídkové silnici spojující hlavní ostrov s ostrůvky Nåtö a Järsö (22 km / 2 h), alternativně přejezd mikrobusem na ostrov Järsö a krátká procházka po okružní stezce po pobřeží (2 km / 1 h), případně koupání v moři; v odpoledních hodinách přesun na sever hlavního ostrova do skalnaté oblasti Getabergen – pěší výlet borovicovými lesy kolem skalních formací a jeskyní s panoramatickými výhledy do okolí (5 km / 1,5 h).

8. den

ŠVÉDSKO:

Plavba lodí a přejezd do hl. m. Stockholmu, známého jako "Benátky severu": návštěva nejslavnějšího skandinávského muzea Vasa se stejnojmennou lodí, která byla vytažena ze Stockholmského zálivu 333 let po svém potopení ve velmi zachovalém stavu; procházka po historickém centru Stockholmu Gamla Stan – královský palác Kungliga slotten, sídlo parlamentu Riksdagshuset, středověké uličky a hanzovní domy; fakultativně možnost návštěvy muzea skupiny ABBA, stylového muzea umělecké fotografie Fotografiska, případně Stockholmského skanzenu nejstaršího na světě, který je zároveň zoologickou zahradou s mnoha druhy skandinávské zvěře.

9. den

Návrat do Prahy dle letového řádu.

Podmínky