ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Nejkrásnější horské túry jihozápadu Norska

Pohodlně s *** ubytováním
turistické zájezdy2 středně náročný program★★★ chci cestovat pohodlně

Termíny zájezdu

TermínPočet dníObj. číslo
11. 7. – 19. 7. 20249 dní15551401

AKTUÁLNĚ PLNO

Na co se můžete těšit?

  • Nejhezčí pěší výlety Norska
  • Výstup na nejvyšší horu severní Evropy Galdhøpiggen
  • Projížďka historickým vláčkem železnice Flåmsbana
  • Rafting na řece Numedalslågen
  • Útulné ubytování v hotelech a horských penzionech

Popis

Norsko je země, jejíž drsná příroda má tak jedinečný půvab, že se sem budete chtít opakovaně vracet. Toto severské království vám učaruje nejen svými hlubokými fjordy, třpytivými ledovci a nekonečnými horskými masivy, ale také příjemnou a pohostinnou atmosférou, jež tu na vás dýchá na každém kroku. Není se čemu divit, vždyť Norové patří k nejšťastnějším národům světa!

Zájezd, který vám nyní nabízíme, jsme naplnili samými superlativy. Vystoupáme na nejvyšší horu severní Evropy, projdeme si nejkrásnější hřebenovou túru, prozkoumáme největší náhorní plošinu Evropy a strávíme den u druhého nejdelšího fjordu světa. Kromě toho se můžete těšit na nezapomenutelný výhled ze skály připomínající trolí jazyk, projížďku historickým vláčkem po jedné z nejprudších železnic světa a pro odvážlivce je přichystán rafting na dravé horské říčce.

Cestu si vychutnáme v malé skupince s průvodcem, který bude zároveň naším řidičem. Stany a karimatky můžeme nechat doma – ubytujeme se v hotelích a útulných horských penzionech, kde zažijeme tu pravou "hygge" atmosféru. Věříme, že si Norsko zamilujete stejně tak jako my... God tur!

Program

1.–2. den

Přílet do Osla – hlavního města Norského království; v případě časného příletu prohlídka města – královský palác, pevnost Akershus, Frogner park se sochami Gustava Vigelanda; další den přesun do NP Jotunheimen – první zahřívací pěší výlet na horu Bitihorn (1608 m) s výhledem na okolní jezera a hory (5,5 km / ↑550 m / ↓650 m / 2,5 h).

3. den

Besseggen nejkrásnější norská hřebenová túra (14,5 km / ↑1100 m / ↓1050 m / 6,5 h): den začneme plavbou lodí po jezeře Gjende do přístavu Memurubu, odkud se vydáme prudce nahoru na samotný hřeben oddělující jezera Gjende a Bessvatnet, přičemž po chvíli chůze se nám naskytne nezapomenutelný pohled na obě tyrkysově modrá jezera, ležící kaskádovitě nad sebou, a okolní hory NP Jotunheimen; okruh se uzavře v přístavu Gjendesheim, odkud jsme ráno vyjížděli lodí.

4. den

Výstup na Galdhøpiggen (2469 m) – nejvyšší horu Norska a celé severní Evropy (12 km / ↑1400 m / ↓1400 m / 6,5 h): z horské chaty Spiterstulen (1100 m) se vydáme po stezce podél horských potůčků, kolem stád ovcí a s výhledy do údolí, v druhé části výstupu překonáme sněhové pole u ledovce Styggebreen, v závěru zdoláme první vrcholek Keilhaus topp (2355 m) a pak i samotný Galdhøpiggen; návrat k horské chatě a přesun na nocleh do oblasti norských fjordů.

5. den

Den v okolí Sognefjorden – druhý nejdelší fjord světa s mnoha rameny: průjezd Lærdalským tunelem (24,5 km – nejdelší silniční tunel světa) do vesničky Flåm, odkud pojedeme vláčkem po slavné železniční trati Flåmsbana, která prudce stoupá přímo od fjordu krásným údolím Flåmsdalen podél vodopádů až na náhorní plošinu do stanice Myrdal; fakultativně nezapomenutelný sjezd z náhorní plošiny zpět ke fjordu na vypůjčených horských kolech (20 km / ↑0 m / ↓850 m / 1 h); odpoledne přesun k Nærøyfjorden  – nejužší a nejkrásnější rameno fjordu Sognefjorden, z něhož se tyčí okolní hory do výšky téměř 1500 m: z vesničky Bakka vystoupáme po kamenité stezce Romstigen k vodopádu Tuftefossen, odkud je úžasný výhled na celý fjord a okolní vodopády (3 km / ↑650 m / ↓650 m / 1,5 h), alternativně prohlídka malebného kostelíku Bakka kyrkje a relaxace u fjordu s možností koupání.

6. den

Túra v údolí vodopádů Husedalen (8 km / ↑580 m / ↓580 m / 3,5 h): z vesničky Kinsarvik na břehu fjordu Hardangenfjorden budeme stoupat ledovcovým údolím – kolem velkolepých vodopádů včetně nejmohutnějšího Søtefossen – a dojdeme na náhorní plošinu Hardangervidda, pro odvážlivce možnost prodloužení o technicky náročnější úsek – po stezce zajištěné žebříky a řetězy – až na vrchol vodopádu s úžasným výhledem do údolí a na okolní hory (1,5 km / ↑260 m / ↓260 m); večer přejezd na ubytování v blízkosti fjordu, kde strávíme dvě noci.

7. den

Trolltunga – ikonický skalní útvar připomínající trolí jazyk a tyčící se vysoko nad jezerem Ringedalsvatnet: k vyhlídce vede dlouhá stezka přes náhorní plošinu lemovaná několika vodopády, jezery a kamenitými útvary nejrozličnějších podob (18 km / ↑830 m / ↓830 m / 8 h) – kdo netrpí závratěmi, bude se moct vyfotit ze samotné špičky trollího jazyka 700 metrů nad jezerem.

8. den

Hardangervidda – největší náhorní plošina Evropy – a rafting: nejprve zastávka u nejznámějšího norského vodopádu Vøringsfossen, který kaskádovitě stéká z hor do hluboce zařezaného údolí Måbødalen; přejezd Hardangerviddy krajinou severské tundry se stády sobů; odpoledne možnost raftingu na horské řece Numedalslågen – jeden z nejlepších v Norsku; alternativně kratší výšlap v NP Halligskarvet na horu Prestholtskaret (3,5 km / ↑350 m / ↓350 m / 2 h).

9. den

Přejezd do Osla a návrat do Prahy (dle letového řádu).

Podmínky