ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Turistika v soutěskách jarní Kréty

V nejlepším období pro návštěvu
turistické zájezdy2 středně náročný program★★★ chci cestovat pohodlně

Termíny zájezdu

TermínPočet dníObj. číslo
20. 5. – 28. 5. 20249 dní15301401

UZAVŘENO

Na co se můžete těšit?

  • Gingilos (1980 m) – vyhlídkový vrchol Bílých hor
  • Samaria – jedna z největších evropských soutěsek
  • Aradena – soutěska neznámá, ale o to monumentálnější 
  • Víno, ryby, olivový olej, jehněčí – správná dieta pěšího turisty
  • Pěší túry nalehko s podporou mikrobusu a příjemným bydlením u moře i v horách

Popis

Jaro – Kréta – turistika, jak se vám to rýmuje? Nám tedy naprosto báječně! Nádherné středomořské jaro zde vrcholí právě v květnu, což je bezvadný čas na pěší putování divokými soutěskami jihozápadního pobřeží. A abychom měli dobrý přehled o kraji, vystoupáme i na "vyhlídkový" štít Gingilos, tyčící se nad nejznámější krétskou soutěskou.

Program je v maximální míře zaměřen na různé varianty pěší turistiky a zahrnuje jen nezbytné minimum potřebných přejezdů či přiblížení k nástupům na túry. Trvalá podpora mikrobusu umožňuje absolvovat naprostou většinu výletů stylem "oneway", kdy vás auto na počátku túry vysadí a následně čeká na jejím konci. S výjimkou úvodního a závěrečného přejezdu (sever–jih a zpět) tak většinu času strávíme jen vychutnáváním jarní krétské přírody. A moře? Samozřejmě. Egejské ani Libyjské moře nejsou sice v květnu zcela k povalování, ale jako osvěžení po "výkonu" určitě potěší. Stejně tak jako vyhlášená řecká kuchyně.

Program

1. den

Praha – Kréta letecky, přejezd na ubytování.

2. den

Agia Triada (prohlídka jednoho z nejkrásnějších klášterů na Krétě); první pěší túra bude po stopách Řeka Zorby (8 km / ↑250 m / ↓500 m / 3 hod kláštera Moni Katholiko stejnojmennou soutěskou na pláž ve vesnici Stavros, kde se točily legendární filmové scény; v podvečer přejezd do horského srdce Kréty – na planinu Omalos.

3. den

Planina Omalos: výstup na spektakulární štít Gingilos (1980 m) s panoramatickým rozhledem na soutěsku Samaria, masiv Lefka Ori (Bílé hory) a jihozápadní pobřeží Kréty (9 km / ↑1000 m / ↓1000 m / 6 h).

4. den

Omalos – Sougia: dopoledne průchod malebnou soutěsku Agia Irini (7,5 km / ↑150 m / ↓550 m / 3,5 h), považovanou za menší, ale divočejší verzi soutěsky Samaria; dojezd do klidného městečka Sougia na jižním pobřeží; odpoledne se ještě můžeme vypravit  minisoutěskou (7 km / ↑300 m / ↓300 m / 3 h) k "divoké" antické památce Lissos s pěknými mozaikami a opuštěnou pláží, nebo jen relaxovat na příjemné pláži u Libyjského moře přímo v městečku.

5. den

Sougia – Hora Sfakion: sestup jednou z největších evropských soutěsek v NP Samaria (14,5 km / ↑150 m / ↓1350 m / 6 h); návrat lodí do letoviska Hora Sfakion.

6. den

Loutro: pěší okruh skrz horské vesničky korunovaný strhující soutěskou Aradena (16 km / ↑700 m / ↓700 m / 7 h) s několika málo žebříky a lehkými lezeckými pasážemi.

7. den

Loutro – Hora Sfakion: dopoledne nenáročná trasa podél pláže a částečně i byzantskou stezkou vytesanou ve skále (7 km / ↑200 m / ↓200 m / 3 h); odpoledne další soutěska Imbros (5,5 km / ↑50 m / ↓650 m / 2,5 h), jejíž nejužší místo je pouze 2 metry široké.

8. den

Hora Sfakion – Chania: soutěska Kallikratis (8 km ↑100 m / ↓700 m / 3 h) nabídne v závěru krásné výhledy na jižní pobřeží; prohlídka franckého hradu Frangokastello s možností koupání na stejnojmenné pláži; návrat na severní pobřeží a večerní volno v romantickém historickém přístavu Chania.

9. den

Letecký návrat domů.

Podmínky

GALERIE: UBYTOVÁNÍ