ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Kazachstán – lyžování na Ťan-šanu

lyžování a skialpinismus1-2 nenáročný / středně náročný★★ jsem ochoten cestovat skromněji

Termíny zájezdu

TermínPočet dníObj. číslo
17. 3. – 24. 3. 20248 dní23094401

Termín i cena se definitivně stanoví na podzim 2023.

Na co se můžete těšit?

  • Týdenní letecký lyžařský pobyt v pohoří Zailijský Alatau
  • Moderní lyžařské středisko Shymbulak v nadmořské výšce až 3200 m 
  • Návštěva metropole Almaty i nejvýše položeného rychlobruslařského oválu na světě
  • Relaxace v tradiční sakské bani i výlet k velkolepému kaňonu Čaryn
  • Ubytování v horském hotelu přímo u začátku sjezdových tratí

Popis

Pohled na zasněžené vrcholky pohoří Zailijský Alatau se otevírá už z letiště v Almaty. Toto velkolepé pohoří na pomezí Kazachstánu a Kyrgyzstánu je okrajovou částí známého Ťan-šanu. Středisko Shymbulak skýtá také famózní výhled na jedinečný Ile-alatauský národní park.

První lyžaři se zde pohybovali již v roce 1954. Od poloviny padesátých let se  Shymbulak stal výcvikovou základnou pro sovětské horské lyžaře a na jeho svazích se konala mistrovství SSSR a Kazachstánu. 
Během přípravy zimních asijských her 2011 proběhly rozsáhlé práce na rekonstrukci lyžařského střediska. Celková délka tras se ztrojnásobila a středisko zanedlouho  přivítalo i účastníky universiády. V současné době ambiciózně usiluje o organizaci olympijských her.

Poslední den, až budeme syti lyžování nahlédneme zlehka i do světa tradičního Kazachstánu. Během jednodenního výletu si prohlédneme nekonečnou step a sestoupíme na dno kaňonu Čaryn, jenž bývá s trochou nadsázky nazýván mladším sourozencem amerického Grand Canyonu. S hloubkou dosahující až 300 metrů znamená velmi působivé místo, k silnému dojmu přispívají unikátně zbarvené skalní útvary, známé jako "Údolí zámků". Během cesty ochutnáme i tradiční šašlik a na krátko se zastavíme v tradiční tržnici.

Program

1.-2. den

Letecky Praha–Almaty, poté krátký transfer přímo do lyžařského střediska Shymbulak

3.-6. den

Celodenní lyžování v horském středisku Shymbulak. V odpoledních hodinách je možné si objednat návštěvu tradiční sakské bani, jež je kombinací tradiční finské sauny s posezením u bylinného čaje. Po dohodě lze rovněž vyrazit na fakultativní odpolední či podvečerní prohlídku Almaty.

7. den

Celodenní výlet nekonečnou kazašskou stepí do kaňonu Čaryn, zde 3 hodinová vycházka kaňonem až ke stejnojmenné říčce a návrat po hraně kaňonu. 

8. den:

Přesun na letiště a letecky zpět do Prahy

Podmínky