ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Bhútán na kole – cesta snů

Na kole přes 10 himálajských průsmyků
dovolená na kole3 náročný program★★★ chci cestovat pohodlně

Termíny zájezdu

TermínPočet dníObj. číslo
4. 10. – 20. 10. 202417 dní21261402

Cena je kalkulována pro skupinu 5-8 osob, přičemž skupinu doprovází česky hovořící průvodce. Zájezd jsme schopni uspořádat i pro skupinu 3-4 osoby za cenu 170 000 Kč/ osoba, pro skupinu 2 osob za cenu 175 000 Kč/ osoba nebo pro 1 člověka za cenu 180 000 Kč/ osoba.

18. 4. – 4. 5. 202517 dní21261501

Cena je kalkulována pro skupinu 5-8 osob, přičemž skupinu doprovází česky hovořící průvodce. Zájezd jsme schopni uspořádat i pro skupinu 3-4 osoby za cenu 170 000 Kč/ osoba, pro skupinu 2 osob za cenu 175 000 Kč/ osoba nebo pro 1 člověka za cenu 180 000 Kč/ osoba.

Tento zájezd pro vás připravíme i na zakázku.

Na co se můžete těšit?

  • Výjimečné cyklistické putování přes celý Bhútán
  • Opevněné dzongy, buddhistické kláštery i tradiční vesnice
  • Turistická západní část i obtížně dostupný, avšak dechberoucí východ
  • Hluboká údolí, původní pralesy, vodopády a divoké řeky
  • Hotely, plná penze, doprovodný minibus, místní průvodce

Popis

Bhútánské království nese právem nádech tajemna a exkluzivity. Země vyznávající tradiční hodnoty přistupuje k turistice unikátním a trvale udržitelným způsobem, jenž jí umožňuje chránit kulturu i přírodu před negativními dopady cestovního ruchu. Zatímco svět bojuje s kácením pralesů, vymíráním živočišných i rostlinných druhů a celkovou devastací přírody, bhútánská nekonečná údolí jsou pokrytá nedotčenými původní lesy a pralesy (více než 70 % plochy je zalesněno), které jsou domovem rostoucích populací tygrů, leopardů nebo pandy červené (více než 50 % plochy země je biologickou rezervací). Divoké řeky jsou dosud nezkrocené přehradami a obrovské vodopády jsou běžnou součástí majestátních výhledů, jež turisté zažívají.

Cyklistické putování napříč celým královstvím je dobrý způsob, jak poznat Bhútán v celé jeho šíři a zároveň za sebou zanechat pouze minimální (nejen uhlíkovou) stopu. Vždyť i oblíbený, v pořadí čtvrtý bhútánský král Džigme Sengge Wangčhug je nadšeným cyklistou.

Během naší cyklovýpravy uvidíme nejen nejznámější turistická lákadla západního Bhútánu, ale projedeme si i mnohem odlehlejší a opuštěnější východní část země. Jako zlatá nit se horami vine cesta, která překonává několik sedel a údolí, aby dovedla cestovatele přes celý bhútánský Himálaj až do indické nížiny.

Cestou si prohlédneme několik nejnavštěvovanějších i méně známých buddhistických klášterů, potěšíme se výhledy na zasněžené himálajské vrcholy a strávíme příjemné chvíle mezi místními obyvateli. Po celou dobu budeme mít k dispozici místního anglicky mluvícího průvodce, který nás bude zásobovat zajímavostmi a historkami ze života obyčejných Bhútánců a také nám umožní vstup do všech klášterů a pevností po cestě. Turistická infrastruktura v zemi je na velmi vysoké úrovni, a tak ač zmoženi cyklistikou, budeme moci relaxovat v zázemí kvalitních hotelů a restaurací.

Prozkoumejte s námi zemi, jejíž král měří „národní štěstí" jako hodnotu určující spokojenost obyvatel. Zemi, jež se před lety navzdory moderním trendům turismu vydala svou vlastní cestou, a vydejte se s námi na tuto bezesporu jedinečnou výpravu! Pokud je pro vás dovolená synonymem odpočinku a zapomenutí na každodenní stres, jaký zažívá moderní civilizace, pak Bhútán představuje tu nejlepší terapii.

Program

1.–2. den

Letecky Praha–Dillí a následný přelet nad majestátním hřebenem Himálaje s viditelností všech osmitisícových vrcholů do bhútánského Para – vzrušující přistání na jediném bhútánském mezinárodním letišti ve výšce 2250 m; ubytování a sestavení kol; podle času příletu pěší procházka po starém městě: pevnost Rinpung dzong, kde se natáčel film Malý Buddha, Ta dzong – Národní muzeum Bhútánu (ve středověku strážní věž).

3. den

Busem do průsmyku Chelela (Čhelela; 3810 m), jenž nabízí nezapomenutelný výhled na spektakulární zasněžený sedmitisícový hřeben Himálaje s dominantní Jomolhari (Džomolhari; 7326 m); příjemně se vlnící úzkou asfaltkou sjíždíme tisíc výškových metrů do nejzápadnějšího bhútánského údolí Haa (2700 m), jež se táhne až do blízkosti tibetské hranice; na kole projíždíme typickou vesnici Yangthong (Jangthong) s tradičními dřevěnými domy, obklopenými jabloňovými sady a políčky s čili papričkami, rýží a pohankou; fakultativně dojezd až k osadě Damthang, kde sídlí vojenská posádka, nebo výjezd/výstup k jednomu z nejméně tuctu klášterů uhnízděných na skalních útesech vysoko nad údolím (53 km / ↑200 m / ↓1000 m).

4. den

Starou silničkou kopírující původní obchodní stezku projíždíme údolí Haa – přes soutok řek Paro a Thimphu míříme do nejmenšího asijského hlavního města Thimphu, které si dodnes zachovalo svou venkovskou malebnost; v podvečer vyjížďka/procházka po Thimphu: k nezapomenutelným zážitkům patří návštěva nejrozlehlejší bhútánské pevnosti Tashichho (Tašičhö) dzong – současného sídla vlády a také nedávno dostavěné Buddhovy sochy Dordenma (80 km / ↑500 m).

5. den

Na kole mírným stoupáním do sedla Dochula (Dočhula; 3140 m) s výhledy na okolní sedmitisícovky a ozdobeného 108čhörteny; pozvolným sjezdem v délce 42 km vedoucím pralesem i mezi rýžovými políčky dosáhneme kláštera plodnosti Chime (Čimi) lhakhang a přilehlé "falusové" vesnice, navždy spojené se slavným šíleným lámou Drukpou Kinlajem; subtropickou krajinou přijíždíme do Punakhy (1200 m) – zimního sídla nejvyššího opata a někdejšího hlavního města; podvečerní prohlídka největšího bhútánského buddhistického kláštera Punakha dzong, položeného těsně u soutoku řek Mo chhu (čhu; Ženská řeka) a Pho chhu (Mužská řeka) (81 km / ↓900 m).

6. den

Náročné stoupání do sedla Lawala (3300 m) v Černých horách; nejdříve traverzem, jenž kopíruje hluboký kaňon řeky Dang, kolem Wangdue – někdejší pevnosti posazené na strmém okraji pahorku vysoko nad řekou; níže položená rýžová políčka vystřídá hustě zalesněná krajina, která je domovem různých druhů ptáků a opic; při závěrečném sjezdu ze sedla Lawala se otevře překrásný výhled na zapadlé ledovcové údolí Phobjikha (Phobdžikha; 2900 m) na hranici NP Jigme Singye Wangchuck (Džigme Sengge Wangčhug), jenž je příkladem ochrany ohrožených jeřábů černokrkých, kteří sem každoročně přilétají z Tibetu (75 km / ↑2150 m).

7. den

Ráno si prohlédneme autentický klášter Gangteng gompa s početnou komunitou mnichů; na kole přejedeme průsmyk Pelela (3400 m) a 65kilometrovým sjezdem se spustíme otevřenou vysokohorskou krajinou s rozkvetlými alpskými loukami až do Trongsy (Thongsy) (78 km).

8. den

Trongsa (2100 m) – prohlídka od věků v zemi nejdůležitější pevnosti Ta dzong, chránící vstup do východní části Bhútánu, zasvěcené mýtickému hrdinovi Gesarovi z Lingu; průsmyk Yutongla (Jutongla; 3400 m) a nekonečný sjezd do širokého údolí Jakar (Džakar) (68 km).

9. den

Odpočinkový den v malebném Jakaru (2600 m) – správním středisku provincie Bumthang a domově jednoho z velikých buddhistických učenců Pämalingpy; procházka nebo projížďka po údolí, jež se pyšní četnými buddhistickými svatyněmi a stavbami, ale také okouzlující polohou uprostřed borovicemi porostlých vrcholků.

10.–12. den

Ze středního Bhútánu se postupně přesouváme na vzdálený a obtížně dostupný východ země: přes tři 3500 m vysoká sedla, z nichž nejvyšší je Thrumshingla (Thumšingla) – se svými 3750 m je to zároveň nejvyšší silniční průsmyk v Bhútánu, postupně dojedeme až do Mongaru; cesta, po které jedeme, patří k nejkrásnějším v celém Himálaji – hluboká údolí porostlá vysokou džunglí, z níž nám občas do cesty vyskočí opice, daleké výhledy ze sedel, bezpočet vodopádů, vesničky přilepené na příkrých úbočích...

13. den

Na kole přejedeme z hor do nížiny; naši cyklistickou pouť zakončíme v pohádkovém městě Tašigang (1200 m), kde se rozloučíme s vysokým Himálajem a navštívíme poslední ze všech překrásných dzongů (92 km / ↓1600 m).

14. den

Poslední cyklistická etapa přes Yonpulu nekonečným sjezdem až do subtropického Deothangu (600 m); ubytování a zabalení kol. V případě zavřeného hraničního přechodu v Samdrupjongkharu bude tato etapa nahrazena vnitrostátním přeletem z Yonpuly zpět do Para.

15. den

Dojezd autem na hraniční přechod Samdrupjongkhar a přejezd na indické letiště Guváhátí; odlet do Dillí; nebo pěšky k významnému klášteru Taktsang (Tagcchang) gompa (doslova „Tygří hnízdo"), přilepenému ke skalnímu ostrohu ve výšce 3100 m; v podvečer procházka městem – rozloučení s Bhútánem a poslední nákupy suvenýrů. 

16.–17. den

Letecky Dillí–Praha.

Podmínky