ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Izrael a Palestina na kole

Ucelený cyklisticko-poznávací okruh
dovolená na kole2-3 středně náročný / náročný★★ jsem ochoten cestovat skromněji

Termíny zájezdu

TermínPočet dníObj. číslo
7. 4. – 21. 4. 202415 dní21151401

Na co se můžete těšit?

  • Golanské výšiny a Galilejské jezero
  • Jericho, Betlém, Jeruzalém , Hebron
  • Koupání v Mrtvém moři a výstup na Masadu
  • NP Ejn Gedi a kaňon Jordánu
  • Ubytování v rodinných penzionech nebo hostelech se snídaní

Popis

Tento unikátní a v mnohém specifický zájezd nás provede po mnoha historicky i kulturně významných lokalitách Izraele i Palestiny, po místech, kudy kráčela historie, kde vznikala tři největší monoteistická náboženství, jež i dnes ovlivňují životy mnohých z nás. Kolo nám bude prostředkem, na cesty k turisticky oblíbeným památkám, ale i tam, kam obvyklé davy turistů nejezdí. Poskytne nám zcela nedocenitelnou možnost seznámit se zblízka s venkovským životem Izraelců i Palestinců, proniknout do základů islámu, křesťanství i judaismu a především si udělat vlastní obrázek o aktuální situaci v tomto dynamicky se rozvíjejícím regionu, který formoval a formuje dějiny lidstva.

Tento zájezd vznikl v roce 2006 a řadí se ke stálici v nabídce cyklistických zájezdů Adventury. V roce 2016 se nám podařilo sestavit itinerář tak, abychom mohli využít doprovodné vozidlo pro převoz zavazadel. Na kole pojedeme nalehko, což nám, jak věříme, celý pobyt zpříjemní.

Program

1.–2. den

Letecky Praha–Tel Aviv; vlakem do pobřežního města Naharíja a sestavení kol; první cyklistická etapa do ortodoxního židovského města Safed  (59 km/1500 m); krátký výlet do historické části jednoho ze čtyř nejposvátnějších židovských měst, proslaveného studiem kabaly (umělecká čtvrť, čtvrť sefardských a aškenázských Židů).

3. den

Zemědělskou krajinou Horní Galileje do Kirjat Šmona, nejsevernějšího izraelského města; cestou koupání v Jordánu, fakultativně návštěva přírodní rezervace Hula s vodním ptactvem; jedno ze tří biblických měst na území Izraele zařazených mezi památky UNESCO Tel Hazor  (53 km/250 m).

4. den

Od pramenů Jordánu vzhůru na Golanské výšiny; Merom Golan – první židovská osada na Golanech; výjezd na 1165 m vysoký vyhaslý vulkán Mt. Bental, odkud se naskýtá výhled do Sýrie, Libanonu, město duchů Quneitra i údolí Hula – v současné době spadající pod správu OSN, otevřené muzeum jomkipurské války, jehož součástí je opuštěný syrský bunkr; sjezd krajinou sadů a vinic do Katsrinu (60 km/1300 m).

5. den

Sjezd z Golanských výšin zpět k Jordánu; vyhlídka Gadot – strategicky důležité místo dříve syrské dnes izraelské armády; přes historicky důležitý most Bnot Ya´akov na druhý břeh Jordánu; po šotolinové stezce po hraně kaňonu Jordánu až ke Galilejskému jezeru; hlavní novozákonní památky: Kafarnaum (rodiště svatého Petra), Tabga (místo zázraku zmnožení ryb a chleba), Hora Zázraků (nejslavnější Ježíšovo kázání); Ginnosar (muzeum „Ježíšovy lodi‟), Tiberias – večerní život v letovisku na břehu jezera (55 km/800 m).

6. den

Podél Galilejského jezera až do Yardenitu – místa, kde Jordán vytéká z jezera a kde se poutníci nechávají křtít; několik možností ke koupání; dále podél Jordánu po hranici s Jordánskem do historického kibucu Old Gesher; dojezd mezi sady citrusů do Beit Shean; podvečerní prohlídka antického města, jednoho z pověstné Dekapolis (Desetiměstí); fakultativně návštěva křižáckého hradu Belvoir (základní varianta 45 km/600 m).

7. den

Po západním břehu Jordánu přes palestinská území do Jericha; exkurze do života palestinských pastevců a kočovníků v kontrastu s „opevněnými“ izraelskými osadami; typický pouliční shon a ruch při západu slunce (90 km/800 m).

8. den

Jericho – nejníže položené a nejdéle trvale osídlené město na světě; dopoledne prohlídka starého telu a Hišamova paláce – zimního sídla krále Heroda; fakultativně lanovkou na Horu pokušení; Nebi Musa podle muslimů místo posledního odpočinku Mojžíše; Kumrán – místo nalezení světoznámých kumránských svitků; podél Mrtvého moře do Ejn Gedi – možnost podvečerního koupání v Mrtvém moři; dvě noci na stejném místě(56 km/720 m).

9. den

Pohodový odpočinkový den: dopoledne NP Ejn Gedi s damany a kozorožci, koupání ve vodopádech; odpoledne odpočinek na plážích Mrtvého moře. 

10. den

Brzy ráno podél Mrtvého moře 20 km na jih k přírodní pevnosti Masada – pěší výstup, nebo výjezd lanovkou, prohlídka Herodova paláce; rozloučení s Mrtvým mořem famózní vyhlídkou a stoupání do Aradu, kosmopolitního židovského města (37–67 km/700–1600 m).

11. den

Náhorní planinou přes Tel Arad na palestinská území a biblickou krajinou do svatého města Hebronu; hrobka praotce Abrahama, jeho ženy Sáry a dalších členů jejich rodiny – napůl mešita a napůl synagoga; návštěva obou částí rozděleného města (60 km/1200 m).

12. den

Herodion – letní palác krále Heroda Velikého; krajem olivovníků do Betléma – návštěva chrámu Zrození Páně a Mléčné jeskyně; večer dojezd do Jeruzaléma (52 km/1250 m).

13.–14. den

Jeruzalém – dva dny ve svatém městě všech tří náboženství; prohlídka památek i nahlédnutí do současného života jeho obyvatel; Staré město i rušný večer na ulici Ben Jehuda; vlakem do Tel Avivu (pro nenasytné cyklisty lze vlak částečně nahradit půldenní cyklistickou etapou borovými lesy s vyhlídkami na město).

15. den

Zabalení kol, prohlídka Tel Avivu a poslední koupání v moři; letecky do Prahy.

Podmínky