ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Bajkal – perla Sibiře

poznávací zájezdyturistické zájezdy1 nenáročný program★ zvládnu i noclehy pod stanem nebo náročné cestování

Litujeme, tento zájezd již není v nabídce

Zobrazit podobnou dovolenou: Rusko

Na co se můžete těšit?

  • Okruh nejkrásnějšími místy pobřeží
  • Tajuplný ostrov Olchon
  • Irkutsk a řeka Angara
  • Buddhistické památky v Burjatsku

Popis

Bajkal je nejhlubší a nejvodnatější sladkovodní jezero světa a jeho okolí patří k nejkrásnějším oblastem Sibiře i Ruska. Průzračnou hladinu jezera lemují po obou březích horská pásma, jejichž hřebeny se vypínají až 2000 m nad jeho hladinu. Na mnoha místech padají strmé svahy přímo do vody a vykrajují opuštěné romantické zátoky s písečnými i oblázkovými plážemi, lákajícími k osvěžující koupeli.

Atraktivní okruh kolem jezera zvládneme minibusy, napříč jezerem soukromou rybářskou lodí, vlakem po Transsibiřské magistrále a unikátní "krugobajkalkou", která byla dříve také součástí její trasy. Vláček, jenž se třikrát týdně probíjí strmým pobřežím po této odlehlé "dopravní tepně", nás ukolébá do rytmu zdejšího neuspěchaného života a teprve lodí přes mohutnou řeku Angaru vytékající z jezera se vrátíme zpět do současnosti. Okruh zahájíme a zakončíme v Irkutsku na Angaře, jednom z nejstarších měst Sibiře. Na nejzajímavějších místech podnikneme pět celodenních vyjížděk minibusem nebo terénními auty s možností pěších výletů.

Program

1. - 2. den

Letecky Praha - Irkutsk; přejezd na ostrov Olchon, známý tradicemi místního šamanismu, do rybářské vesnice Chužir s mysem Burchan a posvátnou Šamanskou skálou.

3. - 4. den

Dva celodenní výlety po ostrově Olchon terénními auty: první den na nejzazší mys Choboj na severu, druhý den prozkoumáme jižní stranu ostrova (NP Pribajkalskij, stepi a borové lesy, strmé útesy, písečné přesypy).

5. den

Plavba pronajatou motorovou lodí napříč Bajkalem .

6. - 7. den

Usť-Barguzin a dva celodenní výlety minibusem v jeho okolí: první den zamíříme na odlehlý a hornatý poloostrov Svatý nos (NP Zabajkalskij, písečná kosa a pláže, romantické zátoky, koupání v termálních pramenech), druhý den Barguzinskou dolinou do vnitrozemí (tradiční ruské vesnice Adamovo, zajímavé muzeum v Barguzinu); na závěr tradiční ruská baňa.

8. den

Přejezd do Ulan-Ude, hlavního města Burjatska, výlet do buddhistického Ivolginského kláštera a večerní prohlídka města s obří hlavou Lenina; nocleh v hotelu v Ulan-Ude.

9. den

Přejezd vlakem po Transsibiřské magistrále do vesnice Sljuďanka s jediným mramorovým nádražím na světě, následně přejezd do Tunkinské doliny Východního Sajanu, do podhorských lázní Aršan.

10. den

Příjemné zázemí Aršanu poskyne několik variant programu. Výlet divokou soutěskou říčky Kyngarga a možnost výstupu na vyhlídkový vrchol Pik Ljubvi, případně návštěva termálních pramenů Žemčug, průzkum aršanských posvátných pramenů nebo burjatské vesnice Tagarchaj.

11. - 12. den

Návrat k Bajkalu do Sluďjanky, jízda krugobajkalkou do Port Bajkalu, lodí přes Angaru do Listvjanky (rybí trh v přístavu, muzeum bajkalské přírody, oblázkové pláže, útesy); možnost návštěvy něrpinária (něrpa je bajkalský tuleň) nebo zajímavého skanzenu v městečku Talcy.

13. - 14. den

Návrat do Irkutsku; prohlídka centra - nábřeží Angary, tradiční dřevěné domy, pravoslavné chrámy, nákup suvenýrů na místním hlavním trhu. Druhý den letecky zpět do Prahy.

Podmínky