ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Turecké Středomoří na kole

podél Turecké a Egejské riviéry
dovolená na kole2 středně náročný program

Litujeme, tento zájezd již není v nabídce

Zobrazit podobnou dovolenou: Turecko

Na co se můžete těšit?

  • Etapová cyklistika nalehko podél vyhřátého moře
  • Ubytování v hotelech se snídaněmi
  • Středomořské pobřeží poseté starověkými památkami
  • Pláže antalyjské riviéry

Popis

Starověká Lýkie patřila mezi vyspělé civilizace a zanechala po sobě spoustu skvostných památek. Dnes, jako součást asijské regionální velmoci, je kvetoucím krajem s poklidnými cestami a spoustou národních parků. Trasa je navržena převážně po vedlejších asfaltových silničkách a turečtí řidiči jsou překvapivě ohleduplní. Příjemným překvapením je i turecký venkov, ač jednoznačně exoticky islámský, zároveň poskytující i typicky evropské požitky – například ve formě dobrého vína nebo chlazeného piva.

Program

1. den

Let Praha - Istanbul - Dalaman; transfer do městečka Dalyan 

2. den

Dalyan - celodenní lodní výlet po řece Köycegiz: plavba v rákosových meandrech pod antickým skalními hroby ve stěnách údolí, koupání v jezeře Köycegiz, sirné bahenní lázně, oběd v říční restauračce, koupání na pláži,  kde hnízdí vzácné želvy mořské (a při troše štěstí možnost jejich pozorování), antické město Caunos s možností výšlapu na kopeček s nádherným rozhledem přes celé údolí.

3. den

Dalyan - Fethiye:  Po úvodním relaxačním seznámení hurá na kola! Nejdříve podél moře, poté poklidným tureckým venkovem a odpoledne po pobřežní magistrále do letoviska Fethíye (70 km).

4. den

Fethiye - Kabak: největší lýcký skalní hrob, vyhlídkový okruh kolem poloostrova, vnitrozemská vesnická architektura, opuštěná řecká vesnice Kayaköy, pres letovisko Ölü Deníz podél pobřeží do vesničky Kabak s fantastickou polohou nad zálivem (60 km).

5. den

Kabak - Patara: úvod se stoupáním úbočím hor do výšky 1200 m, horské vesnice, rozsáhlý areál antického města Xanthos (65 km).

6. den

Patara - Kas: na úvod dne koupání v moři a návštěva rozsáhlého areálu prastarého města Patara; následná etapa nás provede úbočím hor s výhledy a horskými vesničkami do malebného přístavního města (50 km); alternativně po hlavní silnici s výhledy a pěkným koupáním (42 km).

7. den

Kas - Ücagiz: zalesněným hornatým vnitrozemím do jednoho z nejkrásnějších míst celé trasy; starobylá ostrovní Simena, potopené město Batik Sehir, ostrov Kekova (40 km).

8. den

Ücagiz - Finike: kolem bývalého antického přístavu Andriake do antického města Myra - kostel sv. Mikuláše (toho úplně opravdového, který zde žil a působil) a areál skalních hrobů s amfiteátrem, nocleh poblíž pláží ve Finike (60 km).

9. den

Finike - Olympos: podél pláže a dále malebným hornatým vnitrozemím do antického města Olympos, večer cyklo+pěší "výlet za Chimérou" (48 km + výlet 12 km + 2 km pěšky).

10. den

Olympos - volný den: individuálně koupání, prohlídka antického města, cyklo nebo pěší výlet v okolí, mořské kajaky.

11. den

Olympos - Kemer: lesnatým úbočím pohoří Olympos, „kapesní“ antické město Phaselis se třemi zátokami a samozřejmě s koupáním (45 km).

12. den

Kemer - volný den: výlet do kaňonu Göynük - nejprva na kole, poté pěšky prostup úžasným kańonem který se místy zužuje až na šířku 6 m (30 km na kole, až 10 km pěšky, dle stavu vody); alternativně koupání.

13. den

Kemer - Antalya: závěrečná vyhlídková horská etapa s pohledy na okolní třítisícové vrcholy, úžasný sjezd do Antalye (73 km), alternativně po silnici podél moře s koupáním (48 km); prohlídka starého města (Hadrianova brána, Růžový minaret), večerní uličky obnoveného starého města a přístavu; balení kol.

14. den

Letecký návrat přes Istanbul do Prahy.

Podmínky