ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Severní Makedonie na kole

dovolená na kole2-3 středně náročný / náročný★★★ chci cestovat pohodlně

Litujeme, tento zájezd již není v nabídce

Zobrazit podobnou dovolenou: Severní Makedonie

Na co se můžete těšit?

  • Etapově na horských kolech s podporou autobusu
  • Ubytování v hotelech s polopenzí
  • Hory a jezera na pomezí Albánie a Řecka
  • Průsečík východního křesťanství a islámu
  • Galičnik, Ochrid , Bitola

Popis

Severní Makedonie je jednou z nejtajemnějších zemí jihovýchodní Evropy, doslova nabitá přírodními i kulturními skvosty. Projedeme nejprve divoká a monumentální hraniční pohoří Šar planina, Korab, Bistra a Reka v západní části země. Navštívíme horskou vesnici Galičnik, která je vyhlášená festivalem tradičních svateb. Kulturním vrcholem bude nepochybně Ochrid, jedno z nejkrásnějších měst Evropy, ležící na břehu stejnojmenného jezera v albánsko-makedonském pohraničí. Z Ochridu pokračuje naše cesta přes divukrásné pohoří Galičica k neméně kouzelnému jezeru Prespa. Sportovní program završíme cyklistikou anebo pěší túrou v NP Pelister v masivu Baba, který je nejjižnějším pohořím alpského typu v Evropě. S Makedonií se rozloučíme návštěvou Bitoly, města s unikátními tureckými památkami a živým bazarem.

Program

1. - 2. den

Dopolední odjezd, noční přejezd do Makedonie; Mavrovo - stejnojmenné horské středisko, národní park a jezero, odpolední rozjezdová cyklistika kolem jezera (35 km/ 300 m); zdatní cyklisté mohou vyrazit do hor nad jezerem (55 km/ 750 m); přílet letecké varianty (dle letových řádů).

3. den

Šar Planina, která dala jméno největšímu plemeni pasteveckého psa: přejezd části nejdivočejšího makedonského pohoří (60 km/ 600 m).

4. den

Okruh neobydlenou krajinou v pohoří Korab v blízkosti albánských hranic pod nejvyšší horou Makedonie a Albánie Golem Korab (2753 m) (65 km/ 850 m).

5. den

Planiny pohoří Bistra v NP Mavrovo: krasová oblast náhorních planin s rozkvetlými loukami, architektonická perla Galičnik vyhlášená svatební slavností Galičnik Wedding; pro gurmány návštěva ovčí farmy s ochutnávkou (60 km/ 1050 m).

6. den

Přes makedonské i albánské horské vesnice  v pohoří Stogovo do údolí Černého Drinu (45–75 km /900–1700 m), nebo podél jezera Debar s možností koupání (35–55 km/ 300–500 m), dojezd busem do Ochridu.

7. den

Jezero a město Ochrid : koupání, pamětihodnosti města, návštěva středověké pevnosti; cyklistika v okolí jezera s možností jeho objetí přes Albánii (95 km/ 800 m), plavba lodí k monastýru Sveti Naum, případně na kole zpět (30 km/ 400 m).

8. den

Vesnice a republika Vevčani s mohutnými prameny, výjezd do pohoří Jablanica na hranici s Albánií a severozápadní část Ochridského jezera (40–65 km/ 600–1250 m).

9. den

Cyklistika po planinách mezi vrcholy NP Galičica k Prespanskému jezeru, dojezd na kole nebo busem do NP Pelister (40–90 km/ 900–1950 m), nocleh v horském hotelu Molika.

10. den

Cyklistika v NP Pelister v pohoří Baba; s možností výjezdu na vrchol Pelister (2601 m) (30 km/ 1300 m); varianta pěší túry na vrchol Pelister (18 km/ 1300 m); závěrečný večer v historickém městě Bitola se starým tureckým bazarem.

11. - 12. den

Odjezd domů v dopoledních hodinách, příjezd kolem poledne; letecká varianta: transfer na letiště a odlet (dle letových řádů).

Podmínky