ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Maroko – Atlas na kole

dovolená na kole3 náročný program★★ jsem ochoten cestovat skromněji

Termíny zájezdu

TermínPočet dníObj. číslo
29. 4. – 13. 5. 202415 dní21400411

PŘÍMÝ LET Z BERLÍNA (TRANSFER Z PRAHY ZAJIŠTĚN)

Na co se můžete těšit?

  • Ucelený cyklistický okruh středním Marokem
  • Objezd nejvyšší hory severní Afriky Džebel Toubkal (4167 m)
  • Berberské vesnice, hliněné kasby, cedrové lesy
  • Památky UNESCO – Marrákeš a Ait Benhaddou
  • Ubytování  v hotelech nebo v rodinách s polopenzí

Popis

Maroko je stálicí v nabídce našich exotických cyklistických zájezdů, neboť poskytuje unikátní spojení přírody, historie i poznání výborné kuchyně a zároveň je zemí zcela bezpečnou. Na kole projedeme mnohotvárnou krajinu od unikátních cedrových lesů Středního Atlasu přes sedla Vysokého Atlasu až tam, kde se horské řeky vsakují do písku Sahary. Cyklistický program je obohacený o poznávání tradičního života Arabů a Berberů i dlouhé historie Maroka. Na cestě si vychutnáme rušnou atmosféru královského města Marrákeše i poklidný běh života na marockém venkově, jemuž dominují staré hliněné kasby, mnohdy obklopené zelenými oázami a datlovými palmeriemi. Ochutnáme velice pestrou exotickou kuchyni, budeme popíjet mátový čaj a v úzkých uličkách měst budeme pozorovat řemeslníky, kteří dodnes používají technologie staré tisíce let. Kulisa zasněžených vrcholků masivu Džebel Toubkal nebo rozpálených plání Sahary představuje lákadlo pro všechny, kteří chtějí poznávat Afriku ze sedla kola a zažít nezapomenutelnou dovolenou.

NÁŠ TIP: Cestovní deníky nám pomáhají udržovat vzpomínky živé a barevné. Podívejte se na video a fotodeník o putování Marokem, který najdete na stránce Maroko na kole 2015 - cestovní deník.

Program

1.–2. den

Letecky do Marrákeše ; královské město s nezapomenutelnou atmosférou, náměstí Jemaa el Fna, množství unikátních památek a súky – staré obchodní a řemeslnické čtvrti. Druhý den pozemní transfer do podhorského městečka Azrou – ,,hlavního města Berberů"; sestavení kol a odpoledne ve městě: tržiště, dílny, čajovny, ochutnávka výtečné berberské kuchyně založené na zelenině a skopovém.

3. den

Úvodní cyklistická etapa: hlubokými cedrovými lesy Středního Atlasu k jezeru Ouiouane; cestou pozorování endemických opic makaků (67 km/1400 m/asfalt).

4. den

Po opuštěných náhorních planinách pokračujeme v průjezdu Středního Atlasu; zastávka u pramenů řekyRbia, která v malebném údolíčku vyvěrá ze skály a vytváří azurová jezírka lákající ke koupeli; cesta se dále vlní kolem velkého jezera Azigza až do Khénifry (63 km/1200 m/asfalt).

5. den

Popovezení autem do sedla ve výšce 2050 m (nebo možnost jet na kole), projíždíme kolem berberských pasteveckých osad a opouštíme cedrové lesy; dlouhé klesání do Boumie, rušného berberského městečka v podhůří Atlasu, které v průvodci rozhodně nenajdete (33-70 km/800-1500 m/asfalt).

6.–7. den

Vjíždíme do Vysokého Atlasu: měsíční krajinou monumentálních hlubokých údolí pomalu stoupáme do horských sedel; krajina se začíná postupně měnit, přibývá vesniček i úrodných políček a sadů (1. den: 68 km/1050 m/asfalt; 2. den: 78 km/1800 m/asfalt).

8.–9. den

Dokončíme přejezd hlavního hřebene Atlasu (sedlo 2673 m) a padesát kilometrů dlouhým sjezdem s monumentálními výhledy se spustíme do impozantního červeného kaňonuTodra (90 km/850 m/asfalt); volný den na dně kaňonu: kolmé skalní stěny lákají horolezce ze všech koutů světa a při západu slunce hrají všemi odstíny rudé; koupání v chladné říčce a podvečer v kaňonu patří k nezapomenutelným marockým zážitkům. 

10. den

Přesun místní dopravou do Ouarzazattu, oázy uprostřed pouště, která již po staletí představuje významnou dopravní křižovatku pouštních karavan; odtud na kole pouštní pistou do 26 kilometrů vzdáleného Ait Benhaddou – prohlídka světoznámé berberské hliněné kasby známé jako kulisa mnoha filmů (26 km/320 m/pouštní pista).

11. den

Starověkou horskou karavanní cestou vedoucí přes starobylé vesnice vystavěné z nepálených cihel se přes Vysoký Atlas vracíme zpět na sever; kdysi slavná kasba GlaouiTelouetu byla ponechána svému osudu, ale přesto nás svou krásou láká k zastavení; vlnitá silnička mírně stoupá až těsně pod kultovní sedlo Tizi´n Tichka (2260 m). Cyklističtí nenasytové si do něj mohou vyjet a pořídit cennou fotku, my ostatní na ně počkáme v jedné z mnoha kavárniček ve vesničce Agouim (87 km/1600 m/asfalt).

12.–13. den

Začínáme objíždět hlavní hřeben Vysokého Atlasu s nejvyšším vrcholem severní Afriky Džebel Toubkal (4167 m); po úzké silničce pomalu stoupáme chudými vesničkami, asfalt se mění v šotolinu; cestou můžeme obdivovat četné přírodní krásy hluboko zařízlých kaňonů, zbytky vulkanické činnosti odrážející se v lávových polích a otevřou se nám i výhledy na zasněžený Džebel Toubkal (127 km/2 dny/1900 m).

14. den

Poslední cyklistická etapa: dlouhé, avšak překrásné stoupání do sedla Tizi´n Test (2092 m) s monumentálními výhledy, po němž následuje 35 kilometrový sjezd do Ijoukaku, kde naposledy sesedneme z kola; popovezení do Marrákeše (100 km/1850 m), gurmánský večer v centru města a poslední nákupy suvenýrů.

15. den

Odlet do Prahy. 

Podmínky