ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Slovinským Krasem k Jadranu na kole

Termíny zájezdu

TermínPočet dníObj. číslo
19. 7. – 28. 7. 202410 dní11170421

POSLEDNÍ VOLNÉ MÍSTO!

9. 8. – 18. 8. 202410 dní11170422

Na co se můžete těšit?

  • Etapově s doprovodným autobusem
  • Ubytování v kempech s polopenzí
  • Horské kaňony, smaragdové řeky a jezera, krasové jeskyně a divoké pobřeží Istrie
  • Průjezd úrodnou vinařskou oblastí Vipavské kotliny
  • Koupání v řekách, jezerech a Jadranském moři
  • Městečka Piran, Lipica, Kobarid a Bovec

Popis

Slovinsko je zemí, jež nabízí na relativně malé vzdálenosti pestrou škálu přírodních, kulturních i gastronomických lákadel, a my si na našem zájezdu dosyta užijeme všechna z nich.

Začneme jak jinak než v krásných slovinských Alpách. Na kolo nasedneme ještě na italské straně Julských Alp a přes průsmyk Predel se přehoupneme do údolí Soči a Korytnice, kde v atraktivních horských kulisách strávíme několik prvních dní naší dovolené.

Při průjezdu úrodnou Vipavskou kotlinou budeme mít mnoho možností ochutnat proslulá slovinská vína, ale i šťavnaté fíky, slaný ovčí sýr a lákavě vonící pršut. Ve slovinském Krasu, který světu pro svoji geologickou jedinečnost věnoval tento název jako obecné označení, budeme žasnout nad monumentálností podzemních krasových útvarů velikosti měst a také se potěšíme pohledem na sněhobílé lipicánské koně, kteří jsou perlou kulturního bohatství Slovinska.

Samozřejmě nevynecháme ani atraktivní přímořskou krajinu, jež zdobí celých 42 km členitého pobřeží Jaderského moře a kde budeme mít dostatek času objevit všechny tři přímořské slovinské klenoty – Piran, Izolu i Koper. Poslední večer strávíme v romantickém zalesněném kempu nad obrovskou jeskyní Pivka jama, kde nám kuchař uvaří poslední večeři a následně se nočním přejezdem vrátíme domů.

Program

1.–2. den

Noční přejezd do Itálie; vyložení kol v sedle Sella Nevea (1190 m), kolem Predilského jezera (960 m) a přes sedlo Predel (1156 m) do Slovinska; sjezd do Bovce s možností koupání v kaňonu nejkrásnější slovinské řeky Soči (30 km / ↑300 m / asfalt); pro vášnivé cyklisty možnost velehorských výjezdů pod Montaš (do 1600 m, +7 km nahoru) a pod Mangrt (do 2055 m, +12 km nahoru); ubytování na dvě noci v kempu v Bovci.

3. den

Julské Alpy a NP Triglav: výlet na kole překrásným údolím řeky Soči do městečka Trenta (54 km / ↑450 m); fakultativní návštěva přírodopisného muzea; nenasytní cyklisté mohou dojet k pramenům Soči (+5 km nahoru) nebo zdolat sedlo Vršič (do 1611 m, +9 km nahoru) s panoramatickým výhledem na okolní vrcholy Julských Alp; cyklistiku lze fakultativně nahradit či doplnit raftingem na Soči nebo canyoningem v soutěskách v okolí Bovce.

4. den

Po proudu řeky Soči malebným údolím do Kobaridu – cestou vyhlídky na staré mosty a hluboký kaňon Soči; velkolepý přes 100 m vysoký vodopád Boka; fakultativně hodinová pěší túra k vodopádu Kozjak; dojezd do městečka Most na Soči – nakládka a busem do kempu ve vinařské oblasti Vipavské kotliny (45,5 km / ↑830 m / lze volit mezi asfaltem a terénem); cyklistické prodloužení (+39 km / 1050 m): stoupání na hřeben Trnovski Gozd s monumentálními vyhlídkami – cestou staré horské vesničky Čepovan, Lokve a Trnovo; nekonečný sjezd přes Ravnici a kolem hradu Kromberk až do kempu u vesničky Ozeljan.

5. den

Stoupání na kole nebo busem vinařskou oblastí až do středověkého městečka Štanjel s monumentálním výhledem na okolní centrální Kras; na kole kolem pastvin náležejících slavnému hřebčínu Lipica míříme do oblasti světoznámých Škocjanských jeskyní  (kratší varianta: 35 km / ↑500 m; delší varianta: 60 km / ↑1050 m).

6. den

Krasem do slovinské části Istrie k moři: krásné kamenné vesničky Kozina a Hrastovlje; zvlněnou krajinou vinic a olivovníků přes městečko Koper k moři do kempu poblíž starého přímořského městečka Izola – ubytování v kempu v blízkosti moře na dvě noci (kratší varianta: 50 km / ↑280 m; delší varianta: 70 km / ↑1150 m).

7. den

Volný den u moře v oblasti slovinské Istrie s množstvím fakultativních programů: koupání v průzračné vodě Jaderského moře, možnost šnorchlování u mírně skalnatého pobřeží; možnost projet cyklostezku postavenou na bývalé železniční trati do Piranu – perly slovinského Jadranu (20 km).

8. den

Busem do vesničky Razdrto v blízkosti Postojenských jeskyní – projížďka zalesněnou krajinou s romantickými hrady do kempu Pivka Jama (40 km / ↑500 m).

9.–10. den

Závěrečná cykloetapa v krásné lesnaté krajině v okolí Postojny; fakultativně možnost prohlídky světoznámé Postojenské jeskyně s endemickým obojživelníkem macarátem jeskynním, nebo středověkého skalního Predjamského Gradu; jeskyně Pivka Jama či mayovkami proslavené velkolepé propasti Rakova Škocjana (45 km / ↑550 m); noční přejezd, příjezd do Prahy v brzkých ranních hodinách.

Podmínky

GALERIE: DOPRAVA, STRAVOVÁNÍ, CYKLOVLEK