ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Laos na kole

Okruh severní částí země
dovolená na kole2 středně náročný program

Litujeme, tento zájezd již není v nabídce

Zobrazit podobnou dovolenou: Laos

Na co se můžete těšit?

  • Etapová cykloturistika s doprovodným vozidlem
  • Ubytování v hotelech a guest housech
  • Horská džungle a kmeny severního Laosu
  • Buddhistické chrámy, královské město Luang Prabang
  • Koloniální architektura Vientiane, řeka Mekong

Popis

Laos, země milionu slonů, vás uchvátí svou autentičností a netečností k turismu, který již ovládl většinu okolních zemí. Laosané jsou národem hrdým, ale zároveň důvěřivým a přátelským. Právě od nich se můžeme nechat nakazit klidem a rozvážností, díky kterým pokojně proplouvají životem stejně jako vody majestátní řeky Mekong. Program zahájíme v královském městě Luang Prabang, kde se mezi nesčetnými zlatými chrámy setkáme s mnichy v oranžových rouchách a k návštěvě nás zláká také barvami hýřící noční trh. Zde nás také poprvé ohromí rozměry impozantního Mekongu. Z Luang Prabangu se budeme postupně dostávat do hor, nejprve klikatou cestou lemovanou impozantními vápencovými štíty. Dále na severu doplujeme na loďce po řece Ou až do hluboké džungle, do domoviny horských kmenů. Krajinově velmi pestrou oblastí dojedeme až na "planinu džbánů", posetou dva tisíce let starými záhadnými kamennými nádobami. Místní obyvatelé nám ukáží jak správně vypálit kořalku Lao-Lao nebo jak si postavit plot ze zbytků amerických bomb. Strávíme i volný den v příjemném městečku Vang Vieng obklopeném krasovými jeskyněmi, řekami a vápencovými útvary. Na závěr doputujeme opět k břehům řeky Mekong v hlavním městě Vientiane se zachovalou koloniální architekturou kontrastující s tradičními obchůdky, dřevěnými domky a okázalými komplexy buddhistických chrámů.

Program

1. - 2. den

Letecky Praha - Luang Prabang, večer ve měste, sestavení kol.

3. den

Luang Prabang - prohlídka královského města a perly Laosu: ranní almužna mnichům, potravinové trhy, prohlídka chrámů (největší Wat Xieng Thong), na kolech k tyrkysovému kaskádovému vodopádu Kuang Si (60 km); fakultativně jízda na slonech, kurz vaření, masáže, noční trh atd.

4. - 5. den

Luang Prabang - Muang Ngoi: hornatou krajinou s výhledy na vápencové štíty hor do Pakmongu - hlavní křižovatky spojující západ a východ Laosu, výlet lodí k jeskyni Pac Ou - buddhistické svatyni na útesu nad řekou; dojezd do Nong Khiaw ležícího u řeky Ou, po níž doplujeme lodí do Muang Ngoi; jeskyně Pha Tok (95 km/2 dny na kole, 25 km lodí).

6. den

Volný den u řeky v džungli, kde nevedou žádné silnice, na malebné základně Muang Ngoi; pěší výlet do jeskyní Kaang a Pha Kaew, které poskytovaly úkryt vesničanům v období vietnamské války; návštěva domorodé vesnice.

7. den

Lodí zpět do Nong Khiaw, první den cyklistického přejezdu odlehlých severních zalesněných oblastí s dojezdem do Vieng Kham.

8. - 11. den

Vieng Kham - Phonsavan: budeme se posouvat k jihu a pohybovat ve výškách v rozmezí 1000 až 1600 m, občas klesneme na 600 m, část trasy pojedeme údolím řeky Xeng, střídat se budou rýžová pole s okolní džunglí; městečka Vieng Thong, Nam Nuen a Muang Kham; jeskyně Tham Piu, horké prameny (240 km s možností prodloužení některých etap/4 dny).

12. den

Phonsavan - horské městečko ležící ve výšce 1100 metrů v blízkosti nejvyšších vrcholů jihovýchodní Asie: objevování planiny džbánů se záhadnými nádobami s dodnes nejasným účelem a stářím, jež se odhaduje na 2000 let (35 km).

13. den

Dopolední přejezd busem doslova vyhlídkovou horskou silnicí do města a významné horské křižovatky Phou Khoun; zdánlivě nekonečných 50 kilometrů zatáček a sjezd tisíc výškových metrů nížinnou džunglí do městečka Kasi (45 km).

14. den

Etapa údolní silnicí lemovanou z obou stran zalesněnými horskými hřebeny a divoce modelovanými skalními útvary, venkovský život kolem řek Ken a Song, dojezd do Vang Vieng (60 km).

15. den

Vang Vieng - pulzující městečko uprostřed vápencového krasu, obklopené jeskyněmi a propojené bambusovými lávkami přes protékající řeku Song; volný den, výlety na kolech k lagunám a jeskyním, fakultativně skalní lezení, kajaky, rafty (30 km, konec cyklistiky).

16. den

Vang Vieng - Vientiane: přejezd busem se zastávkou u severního cípu nádrže Ang Nam Ngum v tradiční rybářské vesnici.

17. - 18. den

Vientiane: prohlídka koloniální architektury a krásných chrámových komplexů, Zlatá stúpa - symbolu Laosu; noční let do Prahy.

Podmínky