ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Gruzie na kole

Horní a dolní Svanetie, Imereti a Lentechi
dovolená na kole2-3 středně náročný / náročný★★ jsem ochoten cestovat skromněji

Termíny zájezdu

TermínPočet dníObj. číslo
19. 8. – 2. 9. 202415 dní21011402
11. 6. – 25. 6. 202415 dní21011401

Na co se můžete těšit?

  • Po horských cestách gruzínského Kavkazu
  • Jedinečná kultura Svanů a „stověžaté“ osady Horní Svanetie
  • Starobylé křesťanské památky Gruzie 
  • Ubytování v rodinných penzionech s domácí polopenzí

Popis

Objevte s námi krásu a pohostinnost Svanetie, jedné z nejkrásnějších oblastí moderní Gruzie. Vtísněná mezi pětitisícový hlavní kavkazský hřeben a čtyřtisícový Svanetský hřbet si zachovala svůj středověký ráz. Malebné travnaté srázy, ručně kosené až vysoko k úpatím skal, jsou živobytím hrdého svanského národa, který se na rozdíl od některých jiných oblastí vždy hlásil ke Gruzii. Zdejší kamenné vesnice, ježící se obrannými věžemi, si zachovaly středověký vzhled a tradiční způsob života. Stovky štíhlých čtverhranných věží jsou připomínkou drsné minulosti, kdy se stávaly útočištěm rodiny před cizími nájezdy i před zákony krevní msty, které zde dříve panovaly mezi znesvářenými rody.

Tuto jedinečnou oblast si vychutnáme ze sedla kola opravdu detailně – pozvolna vystoupáme od úpatí hor do místního centra, Mestie, a dále přes nejkrásnější a nejodlehlejší vesnici Ušguli až do sedla Zagar, kde se přehoupneme do Dolní Svanetie a dlouhým sjezdem dosáhneme jejího centra Lentechi. Další trasa přes jižní předhůří Kavkazu nás pak dovede až k nejvzácnějším starokřesťanským památkám západní Gruzie v okolí města Kutaisi a také budeme mít čas prozkoumat unikátní krasovou oblast regionu Imereti. 

Program

1. den

Letecky Praha–Kutaisi; po příletu krátký transfer do Gelati a ubytování; sestavení kol a společná večeře.

2. den

První cyklistický výlet do krasových oblastí gruzínského Imereti: na kole do přírodní rezervaceSataplia (38 km/ ↑ 1000 m) se zkamenělými stopami dinosaurů a subtropickým lesem kolchidského typu nebo delší variantou do překrásné krápníkové Prométheovy jeskyně (60 km/ ↑ 1300 m).

3.–4. den

Zahájení cykloputování z městečka Zugdidi v tropické nížině antické Kolchidy, kolem plantáží kiwi, čaje a lískových oříšků až do Horní Svanetie; stoupání údolím divoké řeky Inguri, cestou vodopády a monstrózní přehrada Jvari-Enguri (76 km/ ↑ 1100 m/ asfalt); dále vzhůru do doliny Bečo, nocleh pod majestátním dvojvrcholem hory Ušba ve vesničce Mazeri (56 km/ ↑ 1750 m/ asfalt).

5. den

Dopoledne na kole a dále pěšky údolím řeky Dolra k největšímu gruzínskému vodopádu Šdugra pod ledovcem Ušby (až 10 km/ ↑ 430 m/ terén); odpoledne dojezd do centra Horní Svanetie–Mestie (1450 m) (25 km/ ↑ 350 m/ asfalt). 

6.–7. den

Dva volné dny v Mestii s množstvím fakultativních výletů: prohlídka obranné věže a tradičního svanského domu rodiny Maziani, pěší výstup na vrchol Tskhakzagari (2359 m), případně k jezerům Koruldi (2740 m), odkud se otevírají nádherné výhledy na okolí Mestie s dominantní Ušbou v pozadí, na kole proti proudu řeky Mestiachala pod ledovec Chalaadi na ruské hranici (25 km) či lanovkou na hřeben Zuruldi (2250 m) a některým z trailů zpět do Mestie.

8. den

Přejezd přes sedlo Ugyr (1923 m) a dále přes lyžařské středisko Tetnuldi až do odlehlé vesničky Adiši (27 km/ ↑ 1050 m/ asfalt/ šotolina/ terén); alternativně lze zvolit méně terénní variantu s podobným převýšením monumentálním údolím vzhůru proti proudu řeky Adišaly.

9. den

Sjezd nádherným údolím řeky Adišaly s výhledy na Ušbu do vesnice Ipari (1600 m), možnost navštívit tisíciletý kostelík se zvířecími sumerskými motivy v překrásně položené vesnici Tsvirmi; dále malebným údolím Inguri do Ušguli (2100 m), po cestě Věž lásky ve vesničce Vichnaši a návštěva 900 let starého kostela Lagurka s původními freskami stojícím na vysokém ostrohu nad řekou (34 km/ ↑ 700 m/ asfalt/ šotolina).

10. den

Volný den v Ušguli – nejkrásnější středověké vesnici Kavkazu; na kole a pak pěšky k ledovci pod nejvyšší horou Gruzie Šchara (5068 m); v podvečer procházka po vesnici.

11. den

Přes nejvyšší sedlo na cestě Zagar (2623 m) do vesnice Koruldaši a nekonečný sjezd vesničkami Dolní Svanetie až do jejího centra Lentechi (72 km/ ↑ 700 m/ terén/ asfalt).

12.–13. den

Přejezd Račinského hřbetu; údolím řeky Rioni, monumentálním kaňonem dojedeme až do Gelati (2dny/ 100 km/ ↑ 1000 m/ asfalt/ šotolina); návštěva kostela a kláštera Motsameta odvážně usazeného na skalním ostrohu.

14. den

Den bez kol, ale plný památek: starobylý klášterní komplex Gelati založený králem Davidem v roce 1106; odpolední procházka po Kutaisi: moderní město s dominantní katedrálou Bagrati, nákupy suvenýrů v podobě čaje, koření, sýrů a sladkostí na rušné tržnici hemžící se všemi barvami a jazyky.

15. den

Letecky Kutaisi–Praha

Podmínky