ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Turecko – jezero Van a výstup na Ararat 2023

turistické zájezdy2-3 středně náročný / náročný★★★ chci cestovat pohodlně

Litujeme, tento zájezd již není v nabídce

Zobrazit podobnou dovolenou: Turecko

Tento zájezd pro vás připravíme na zakázku.

Na co se můžete těšit?

  • Atraktivní horské výstupy nalehko, doplněné poznávacím a relaxačním programem
  • Artos a Nemrut – vulkanické vrcholy nad jezerem Van
  • Ararat – spása Noemovy archy a naše cílová meta 5137 m !
  • Ostrov Akdamar, palác Ishaka Paši, ruiny arménského města Ani
  • Kvalitní hotely, stravování a vstupy v ceně, kompletní servis na Araratu

Popis

Chcete-li někde zažít v této rozlehlé zemi pocity cestovatele-průkopníka, pak odlehlý východ představuje ten správný cíl. Rušný, ale neuspěchaný, převážně kurdský, ale rozhodně už ne divoký. Naopak snaha o ošizení či okradení zde téměř nehrozí, všude vám každý ochotně poradí, i vlídné pozvání na všudypřítomný lahodný čaj do stanu pastevců nás asi nemine. Řeč rukou a úsměvů postačí, protože s angličtinou či jiným světovým jazykem zde nepochodíte.

Hornatou stepní krajinu zdobí památky na mnoho národů a říší, které se zde za poslední tři tisíce let vystřídaly. Atraktivní perlou je zejména rozlehlé jezero Van a jeho okolí, kde aklimatizačně vystoupíme na dva krásné vulkanické vrcholy. Pak již zamíříme k našemu hlavnímu cíli, na bájný pětitisícový Ararat. Tento rozložitý, legendami opředený vulkán s bílou sněhovou čepicí se vypíná až na nejzazším východě země na dohled od arménských a íránských hranic a přes namáhavý poslední den výstupu je relativně snadno dostupnou pětitisícovkou. Po sestupu nás ještě čeká příjemný relaxační program a určitě i vás nadchne návštěva tajuplných ruin starobylého arménského města nad kaňonem hraniční řeky Achurjan.

Náš místní partner zajistí pro naši skupinu perfektní servis s ubytováním v příjemných hotelech a s večeřemi à la carte ve vybraných restauracích. Veškerý pěší program je nalehko, na Araratu nám do výškového tábora vynesou zavazadla koně.

Program

1. den

Letecky Praha–město Van, ubytování na 2 noci.

2. den:

Výstup na Artos Dagı (3537 m) – vulkanický vrchol s fantastickými výhledy na jezero Van, největší v Turecku, a při dobré viditelnosti až na vzdálený Ararat (14 km/ ↑ 1200 m/ ↓ 1800 m/ 8 h); návrat do města Van.

3. den

Hrad Van na skále nad městem; lodní výlet na ostrov Akdamar se starobylým arménským kostelem z 10. st. a s koupáním; pokračování přejezdu jižním pobřežím jezera Van do města Tatvan, ubytování na 2 noci.

4. den

Minibusový výlet na sopku Nemrut Dagı – výstup na okrajový hřeben rozlehlé kaldery (2916 m) a koupání v krásném kráterovém jezeře (10 km/ ↑ 600 m/ ↓ 700 m/ 4-5 h).

5. den

Přejezd severním pobřežím jezera Van se zastávkami na středověkém seldžuckém hřbitově u městečka Ahlat a u vodopádu Muradiye na řece Bendimahi, dále podél íránské hranice a obrovských lávových polí sopky Tendürek do města Doğubayazıt, ubytování. Později odpoledne unikátní palác Ishaka Paši v horách nad městem.

6. – 8. den

Výstup na Ararat, nejvyšší horu Turecka (5137 m) – od aut z 2100 m přes základní a výškový tábor ve výšce 3200 a 4150 m, s podporou koní na vynášku zavazadel (1. den: 6 km/ ↑ 1100 m/ 4-5 h) (2. den: 4 km/ ↑ 950 m/ 4 h, plus aklimatizační výstup nad výškový tábor). Třetí den časný výstup na vrchol s východem slunce, ve vrcholových partiích s použitím stoupacích želez (maček) na sněhových polích – východní Anatolie nám bude ležet u nohou a při dobré viditelnosti se pokocháme výhledy do sousedního Íránu a do Arménie i na vzdálený Kavkaz. Následuje sestup do základního tábora s odpočinkem ve výškovém táboře (9 km/ ↑ 1000 m/ ↓ 1950 m).

9. den:

Dopoledne dokončení sestupu k autům (6 km/ ↓ 1100 m), přejezd do Doğubayazıtu, ubytování. Odpoledne relaxační minibusový výlet k rybímu jezeru s koupáním a grilováním lokálních pochoutek, plus návštěva horkých pramenů u Diyadinu.

10. den

Celodenní minibusový výlet podél arménských hranic, kratší vycházka v úžasně barevných „Duhových horách“ nad řekou Aras, tajuplné ruiny starobylé arménské metropole Ani nad kaňonem řeky Achurjan; návrat do města Iğdır, ubytování.

11. den

Letecky Iğdır–Praha.

Podmínky

GALERIE: DOPRAVA, UBYTOVÁNÍ, STRAVOVÁNÍ