ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Gruzínským Kavkazem ke Kazbeku 2022

turistické zájezdy2 středně náročný program★ zvládnu i noclehy pod stanem nebo náročné cestování

Litujeme, tento zájezd již není v nabídce

Zobrazit podobnou dovolenou: Gruzie

Na co se můžete těšit?

  • Přechod z Thušska do Chevsurska a pod Kazbek
  • Osmidenní trek spojující tři staré horské kulturní oblasti
  • Nalehko přes dvě tříapůltisícová sedla k pětitisícovce
  • Vysokohorská údolí s vesnicemi plnými strážních věží
  • Džvarismus – stále živá pohanská víra

Popis

Thušsko a Chevsursko jsou dvě nejodlehlejší oblasti gruzínského Kavkazu. Potoky a řeky, které tu pramení, už netečou do Gruzie, ale na sever do Dagestánu. Z Gruzie vede do Thušska jediná cesta – přes sedlo Abano (2920 m), které je nejvyšším sjízdným sedlem nejenom Gruzie, ale i celého Kavkazu. Větší část roku je kvůli sněhu pro auta neprůjezdné. Naprostá většina Thušů a Chevsurů se do starých domovů vrací se svými stády jen v létě. Na pár měsíců v roce tak ožívají izolovaná horská údolí se starobylými vesnicemi, kde ke každé z nich patřila řada opevněných strážních věží a stará sídla tu sloužila jako rodinné pevnosti. Do dnešních časů tu přežilo pokřesťanštěné pohanství. Vedle několika kostelů je tu více než stovka pohanských svatyní. Křesťanské i pohanské rituály a slavnosti jsou tu stále živé.
Trasa našeho treku vede dvěma vysokohorskými oblastmi, ve kterých se dochovalo nejvíce pevnostních staveb. Půjdeme nalehko a na cestě nás čeká přechod dvou vysokohorských sedel, vysokých téměř tři a půl tisíce metrů. Batohy naložíme i na hřbety koní, kteří nás na části naší cesty budou doprovázet. Trek ukončíme pod masivem Kazbeku (5033 m), a to výstupem k horskému kostelíku Tsminda Sameba, jehož silueta s bíle zářícím vrcholem Kazbeku v pozadí se stala jedním ze symbolů Gruzie.
Při přejezdu z Tbilisi do hor a zpět nás čekají opevněné kostely a kláštery a především původní hlavní město Gruzie Mccheta s nejvýznamnějšími církevními památkami v zemi.

Program

1.–2. den

Letecky Praha – Tbilisi, ubytování, celodenní prohlídka města, považovaného za nejkrásnější metropoli Zakavkazska. Za důkladné prozkoumání stojí nově zrekonstruované historické jádro, lahodná kavkazská kuchyně i mnoho dalšího.

3. den

Minibusem do hor přes vinařskou provincii Kachetii: kostel a zbytky středověké akademie Ikalto, donedávna největší sakrální stavba v zemi, a monumentální katedrála Alaverdi z 11. století; do odlehlého Thušska pokračujeme přes sedlo Abano (2920 m n.m.), příjezd do centra oblasti, do vesnice Omalo s pevností Keselo.

4.–6. den

Výstup přes starou pevnostní vesnici Diklo stoupáme nad hluboce zaříznutým údolím Pirikiti Alazani přes vesnice Dartlo a Parsma. Středověké strážní věže nás doprovodí až k nástupu na přechod horského sedla. Na tři dny, kdy půjdeme neobydlenou oblastí hor a budeme spát ve stanech, naložíme batohy na hřbety koní.

7.–9. den

Přechod sedla Atsunta (3430 m) a sestup do Chevsurska s výhledy na nejvyšší horu oblasti Tebulo (4495 m), cestou navštěva opuštěné staré pevnost Mutso, vypínající se na skále 250 metrů nad údolím, a pevnostní vesnice Šatili, historického centra chevsurské oblasti.

10.–11. den

Z horního do dolního Chevsurska: ruiny vesnice a pevnosti Kistani, významné pohanské svatyně v Chachmati a Gudani, přechod přes sedlo Roška (3300 m) pod rozeklaným vrcholem hory Čauki (3850 m) do poslední chevsurské vesnice Džuta a do městečka Stepantsminda na úpatí Kazbeku (5033 m).

12. den

Výstup ke kostelu Tsminda Sameba, minibusem přejezd Velkého křížového průsmyku po staré vojenské silnici, cestou směrem na Tbilisi mineme lyžařské středisko Gudauri, zastávka na hradě a v katedrále Ananuri. Nocovat budeme ve starém hlavním městě Mccheta, na místě s významnými křesťanskými památkami, spojenými s přijetím křesťanství (už v roce 317).

13.–14. den

Dopoledne katedrály ve městě Mccheta, volné odpoledne v Tbilisi, možnost návštěvy sirných lázní, letecky zpět do Prahy.

Podmínky