ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Rumunsko – Bukovina na kole

dovolená na kole2 středně náročný program

Litujeme, tento zájezd již není v nabídce

Zobrazit podobnou dovolenou: Rumunsko

Na co se můžete těšit?

  • Etapově s doprovodným autobusem
  • Ubytování v penzionech s polopenzí
  • Dřevěné kostely a vyřezávané brány Maramureše
  • Malované pravoslavné kláštery Bukoviny
  • Masiv Ceahlau a soutěsky Bicaz

Popis

Bukovina je část severního Rumunska známá zejména svými jedinečnými byzantskými malovanými kláštery, které se s pomocí UNESCO vracejí do své původní barevné krásy. Geografickou polohou v blízkosti ukrajinských a moldavských hranic je dán i její pestrý přírodní a kulturní charakter. Za týden projedeme několik pohoří severních Karpat, v živém "skanzenu“ údolí řeky Izy budeme obdivovat dřevěné kostely i lidovou architekturu Maramureše. Z horských sedel dohlédneme až k horám Zakarpatské Ukrajiny a zcela nicotní si budeme připadat pod impozantními svahy pohoří a NP Rodna. Vystoupíme na majestátní skalnatý masiv pohoří NP Ceahlau a národním parkem Bicazských soutěsek dojedeme až k vulkanickému pohoří Harghita. Tato oblast je bohatá na sirné prameny a termální koupele a obývá ji enkláva maďarské menšiny v Rumunsku, což jen dokresluje rozmanitost celé projeté trasy.

Program

1. - 2. den

Odpolední odjezd, ranní příjezd do rumunské Moldávie; na kolech ze sedla Gutin (987 m) do údolí Izy s dřevěnými kostely a zdobenými vstupními branami, komplex kláštera Birsana, nocleh v Sacelu (40-80 km); částečně variantní trasa i pro horská kola.

3. den

Busem do sedla Prislop (1416 m), horská vesnice s tržištěm Cirlibaba, opuštěnou krajinou pohoří Maramureš až k hranicím s Ukrajinou, dojezd ke klášteru Moldovita (30-85 km).

4. den

Přes sedlo Ciumarna (1100 m) ke klášteru Sucevita a odtud ke klášteru Humor (45-75 km).

5. den

Klášter Voronet, přejezd pohoří Stanisoarei přes horské vesnice a sedlo Tarnita (1161 m) do údolí řeky Bistrita (50-90 km); dojezd busem do NP Ceahlau.

6. den

Den v NP Ceahlau: pěší túra na hřeben vápencového pohoří Ceahlau, nebo cyklistika u jezera Izvorul Muntelui a pěší výstup ke kaskádovému vodopádu Duruitoarea.

7. den

Národním parkem Bicazské soutěsky kolem unikátního jezera Lacu Rosu do sedla Pangarati (1256 m) s dalekým výhledem na pohoří Harghita (40-63 km), nebo pěší turistika ve stejné oblasti; nocleh ve městě Gheorgheni.

8. den

Okruh v pohoří Giurgeu - místo pramenů řeky Olt, sedlo Covacipeter (1243 m), jezero Balan (60 km nebo zkrácená trasa); případně ještě krápníková jeskyně Sugau.

9. - 10. den

Závěrečná pohodová etapa: Lazarea - nádherný zámek, muzeum a klášter františkánů, kolem řeky Mureš s pramenem výborné minerálky (40 km), nebo pěší výstup ke kapličce sv. Anny a návštěva salaše s koupí ovčího sýru a brynzy (10 km), zpět do Gheorgheni; večerní odjezd, příjezd odpoledne.

Podmínky