ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Národní parky Norska

Vodopády a ledovce II.
1-2 nenáročný / středně náročný

Litujeme, tento zájezd již není v nabídce

Zobrazit podobnou dovolenou: Norsko

Na co se můžete těšit?

  • Hory, fjordy, ledovce,jezera a vodopády
  • Rondane, Dovre, Dovrefjell Sunndalsfjella, Reinhemena Breheimen
  • Letecky tam i zpět
  • Ubytování v chatách na dosah kouzelných přírodních míst

Popis

Poznejte Norsko hlavně s pohorkami na nohou. Těm, kteří mají rádi celodenní túry, nabízíme skvělý zájezd s pořádnou dávkou turistiky. Trasa je vhodná pro turisty zvyklé na pohyb v horách. Odměnou za námahu vám budou krásné scenerie ve vrcholových partiích norských národních parků i v lesích, u jezer a divokých řek v podhůří. Pro všechny, které Norsko oslovilo natolik, že se sem chtějí podívat, jsme připravili zájezd na další zajímavá místa, kde nepotkáte skoro žádné jiné turisty. Navštívíme a dotkneme se mnoha národních parků Norska: Rondane, Dovre, Dovrefjell Sunndalsfjella, Reinhemen a Breheimen.

Program

1. den

Večer odlet přímým letem z Prahy do Osla. Přesun na ubytování za Lillehammer. Světlo je v červenci téměř po celou noc.

2. den

Dopoledne dokončíme přesun na východní stranu národního parku Rondane. Po poledni se zde vydáme na několikahodinovou túru do nitra parku, jemuž vévodí několik dvoutisícových vrcholů. Zvláštností NP je poměrně chudá vegetace, divukrásné potoky, říčky a jezera, zabarvené břidlicové skály či ohromná kamenná pole. Příjezd na ubytování na okraji NP Dovre opět později večer

3. den

Nejprve se přesuneme malebným údolím Drivdalen do Oppdalu a dále do pohoří Trollheimen (Domov trolů). Dnešní půldenní túru podnikneme v malebném údolí Innerdalen, mnohými označovaném jako nejkrásnější údolí Norska. Večer se přesuneme na další ubytování, kde strávíme 3 noci. Cestou se v městečku Sunndalsøra poprvé v tomto zájezdu dotkneme fjordu.

4. den

Velká túra v oblastech na pomezí národního parku Dovrefjell Sunndalsfjella, kde se i v létě můžeme dočkat sněhových polí. Zároveň jsou v oblasti mnohá jezera, říčky a vodopády a při dobrém počasí též široké rozhledy dosahující až k hlubokým fjordům.

5. den

Odpočinkový den v dalším krásném údolí Eikesdalen. Můžeme zde vidět až 6000 let staré skalní malby (petroglyfy) v Bogge a navštívit zachovalý statek Nesset Prestegard, domov nositele Nobelovy ceny za literaturu (1903) Bjorna Bjornsona. V odpoledních hodinách výšlap k vodopádu Mardalsfossenu a návrat na ubytování.

6. den

Ráno pojedeme kolem ramen fjordu Romsdalsfjorden. Pak se vydáme serpentinami slavné silnice Trollstiegen – Trolí stezka. V sedle, odkud vyjdeme na dnešní túru, se mnozí podiví novým moderním stavbám a vyhlídkám. Pokud nám bude přát počasí, dojdeme při dnešní několikahodinové túře na skalní hranu nad Trolí stěnu (Trollvessen). Otevřou se nám krásné výhledy do údolí Raumadalen a na protilehlé Romsdalské Alpy? Navečer příjezd na ubytování v dalším kempu.

7. den

Dnešní den strávíme v malebné oblasti fjordů Storfjorden a Geirangerfjord. Jednou z možných túr ledovcem vymodelovanou krajinou s horskými plesy a v závěru s výhledy na fjordy z více než tisícimetrové výšky je trasa směrem k vrcholu Treteindanibba (1528 m). Délka a náročnost túry, nebo její záměna za jinou, bude uzpůsobena počasí a zdatnosti účastníků. Později odpoledne se vydáme na přejezd mezi NP Breiheimen a NP Reinheimen na poslední ubytování směrem k turistickému centru Lom.

8. den

Údolím Gudbrandsdalen se přes Lillehammer se vrátíme na letiště, odkud navečer odletíme zpět přímý letem do Prahy.

Podmínky