Menu

Výsledky vyhledávání fráze "{{ query }}"

{{ group.group }}

Nic nebylo nalezeno :(

přejít na podrobnější hledání »

Speciální nabídka

Datum odjezdu nejdříve:
Datum příjezdu nejpozději:
Zájezdy s datem odjezdu ve vybraném měsíci nebo roce:

UbytováníUbytování

UbytováníStravování

UbytováníDoprava

UbytováníStandard služeb (poznávací zájezdy)

UbytováníFyzická náročnost (aktivní dovolená)

CenaCena

Vybrané filtry:nic nebylo zvolenozrušit všechny filtry

Gastronomie v Bretani a v Normandii

Gastronomie v Bretani a v Normandii

Gastronomie v Bretani

Bretonská gastronomie snad nejvíc proslula svými palačinkami (crêpes – krep) a jejich pikantní variantou galettes (galet), které se plní vším, nač si vzpomenete. Skutečnými mistry jsou však Bretonci především v úpravě darů moře. Žádné honosnější menu se neobejde bez jednoho ze dvou typicky bretonských předkrmů: moules marinières (mul mariniér) – oranžové mušle vařené v páře s bílým vínem, petrželí a šalotkou – a soupe de poisson (sup d poason) – rybí polévka tradičně servírovaná s česnekovou majonézou. Vlastní hlavní chod pak zpravidla tvoří některý z mnoha druhů ryb lovených místními rybáři. Typický je losos s hořčicovou či sýrovou omáčkou nebo rejnok s kapary. Naproti tomu škála dezertů není příliš pestrá. Za všechny jmenujme far breton – koláč s vaječným krémem a sušenými švestkami – a îles flottantes (il flotant – plovoucí ostrovy) – bílkové pusinky v crème brulée či pudinku. V oblasti nápojů je pro Bretaň typický zkvašený jablečný mošt – cidre (sídr) a suché bílé víno Muscadet, které se však pěstuje podél dolního toku Loiry a nepochází tedy přímo z Bretaně.

Gastronomie v Normandii

Normandská kuchyně vychází ze čtyř základních složek – jablek, masa, mléka a darů moře. Z jablek se lisuje mošt, který se pak kvasí na cidre nebo se z něj pálí calvados. Maso je velmi oblíbenou součástí jídelníčku. Ať už libové (např. slavné telecí (veau) ve stylu vallée d´Auge), nebo jako vnitřnosti. Populární jsou jitrnice – andouilles (anduj) a dršťky po caensku (tripes à la mode Caentrip a la mód kaen). Z mléka se vyrábí máslo, smetana a především sýry. Proslulý camembert nese od roku 1983 označení AOC a ročně se ho v Normandii vyrobí 10 až 15 tisíc tun. Správný camembert má být na omak měkký, nikoli však tekutý. Jeho kůrka je bílá s drobnými červenými skvrnkami a má výraznou ovocnou chuť. Je třeba vyjmout ho z chladničky několik hodin před konzumací, aby získal pokojovou teplotu. Různé typy camembertů můžete ochutnat v desítkách malých sýráren. Nabídka darů moře se značně podobá bretaňské, jen porce bývají o něco větší a dražší.

 

Žádost o zaslání tištěných katalogů

KATALOGY NA ROK 2017/18

Po vyplnění a odeslání formuláře Vám zdarma zašleme objednané katalogy. Katalogy rozesíláme vždy 1x týdně a jsou posílány jako obyčejná psaní.

Katalogy posíláme pouze po ČR. Pro zájemce mimo ČR máme připraveny katalogy ke stažení ve formátu PDF na stránce katalogy v PDF. Nebo využijte naše webové stránky. Děkujeme za pochopení.