Menu

Výsledky vyhledávání fráze "{{ query }}"

{{ group.group }}

Nic nebylo nalezeno :(

přejít na podrobnější hledání »

Speciální nabídka

Datum odjezdu nejdříve:
Datum příjezdu nejpozději:
Zájezdy s datem odjezdu ve vybraném měsíci nebo roce:

UbytováníUbytování

UbytováníStravování

UbytováníDoprava

UbytováníStandard služeb (poznávací zájezdy)

UbytováníFyzická náročnost (aktivní dovolená)

CenaCena

Vybrané filtry:nic nebylo zvolenozrušit všechny filtry

Gastronomie v Bretani a v Normandii

Gastronomie v Bretani a v Normandii

Gastronomie v Bretani

Bretonská gastronomie snad nejvíc proslula svými palačinkami (crêpes – krep) a jejich pikantní variantou galettes (galet), které se plní vším, nač si vzpomenete. Skutečnými mistry jsou však Bretonci především v úpravě darů moře. Žádné honosnější menu se neobejde bez jednoho ze dvou typicky bretonských předkrmů: moules marinières (mul mariniér) – oranžové mušle vařené v páře s bílým vínem, petrželí a šalotkou – a soupe de poisson (sup d poason) – rybí polévka tradičně servírovaná s česnekovou majonézou. Vlastní hlavní chod pak zpravidla tvoří některý z mnoha druhů ryb lovených místními rybáři. Typický je losos s hořčicovou či sýrovou omáčkou nebo rejnok s kapary. Naproti tomu škála dezertů není příliš pestrá. Za všechny jmenujme far breton – koláč s vaječným krémem a sušenými švestkami – a îles flottantes (il flotant – plovoucí ostrovy) – bílkové pusinky v crème brulée či pudinku. V oblasti nápojů je pro Bretaň typický zkvašený jablečný mošt – cidre (sídr) a suché bílé víno Muscadet, které se však pěstuje podél dolního toku Loiry a nepochází tedy přímo z Bretaně.

Gastronomie v Normandii

Normandská kuchyně vychází ze čtyř základních složek – jablek, masa, mléka a darů moře. Z jablek se lisuje mošt, který se pak kvasí na cidre nebo se z něj pálí calvados. Maso je velmi oblíbenou součástí jídelníčku. Ať už libové (např. slavné telecí (veau) ve stylu vallée d´Auge), nebo jako vnitřnosti. Populární jsou jitrnice – andouilles (anduj) a dršťky po caensku (tripes à la mode Caentrip a la mód kaen). Z mléka se vyrábí máslo, smetana a především sýry. Proslulý camembert nese od roku 1983 označení AOC a ročně se ho v Normandii vyrobí 10 až 15 tisíc tun. Správný camembert má být na omak měkký, nikoli však tekutý. Jeho kůrka je bílá s drobnými červenými skvrnkami a má výraznou ovocnou chuť. Je třeba vyjmout ho z chladničky několik hodin před konzumací, aby získal pokojovou teplotu. Různé typy camembertů můžete ochutnat v desítkách malých sýráren. Nabídka darů moře se značně podobá bretaňské, jen porce bývají o něco větší a dražší.

 

Žádost o zaslání tištěných katalogů

KATALOG POZNÁVACÍ ZÁJEZDY 2018 / 2019

Pokud o katalog máte zájem, neváhejte poslat tuto objednávku. V případě, že jste s námi cestovali v posledních 2 letech, tak Vám katalog přijde automaticky. Katalog rozesíláme po 22. 11. 2017.

Katalogy posíláme pouze po ČR. Pro zájemce mimo ČR máme připraven katalog ke stažení ve formátu PDF na stránce katalogy v PDF (aktuálně ještě katalogy 2017/18).

Tištěné aktivní katalogy se změnily na internetové! Všechny zájezdy z katalogů DOVOLENÁ NA KOLE a TURISTIKA najdete nyní pouze on-line na našem webu.