ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Bajkal a Mongolsko

poznávací zájezdy

Litujeme, tento zájezd již není v nabídce

Zobrazit podobnou dovolenou: Mongolsko, Rusko

Na co se můžete těšit?

  • Nádherná příroda a přitažlivá historie Bajkalu
  • Výhledy z útesů šamanského ostrova Olchon
  • Unikátní krugobajkalská železnice
  • Ulánbátar a malebný NP Tereldž
  • Zelené Mongolsko - rozlehlé stepi se stády zvířat

Popis

Přejete si užít půvaby Bajkalu komfortněji, se zázemím solidního ubytování a v rámci možností, které ruská Sibiř nabízí, v relativním pohodlí? Pak neváhejte zvolit si pro vaši dovolenou tento zájezd, v němž pro vás vybíráme ta nejzajímavější místa západního pobřeží Bajkalu. Zájezd je možné prodloužit o krátkou návštěvu centrálního Mongolska, při které navštívíte hlavní město Ulánbátar a to nejzajímavější v jeho okolí.

Program na Bajkalu zahájíme v Irkutsku, jednom z nejstarších měst Sibiře na řece Angaře. Po této řece a především pak po průzračných vodách nejhlubšího jezera světa se přeplavíme na malebný ostrov Olchon. Na největším ostrově Bajkalu se strmými útesy i písečnými plážemi si užijeme vyjížďku terénními auty na nejodlehlejší mys a další atraktivní lodní výlet. Setkáme se zde s tradicemi šamanismu, ochutnáme místní rybí speciality a večer můžeme očistit tělo i ducha v tradiční ruské baně (sauně). Po návratu do Irkutsku se vydáme na celodenní jízdu unikátní "krugobajkalkou", dnes již nepoužívaným úsekem Transsibiřské magistrály, kde se vláček desítkami tunelů a mostů prodírá strmým pobřežím jezera a míjí odlehlé dřevěné vesničky. Program zakončíme v Listvjance – turistickém letovisku při výtoku Angary z jezera, které nabízí malý přístav s rybím trhem, muzeum bajkalské přírody, nedaleký etnografický skanzen i roztomilé něrpy (bajkalské tuleně) v místním něrpináriu.

Kdo si zvolí zájezd včetně prodloužení v Mongolsku, vydá se z Irkutsku dálkovým lehátkovým vlakem na cestu do jeho hlavního města Ulánbátaru. V centrálním Mongolsku strávíme necelý týden naplněný bohatým programem. Vychutnáme si zdejší krásnou, dosud neporušenou přírodu, rozlehlé liduprázdné stepi s volně žijícími stády divokých zvířat, průzračně čistý vzduch a to vše pod blankytně modrou oblohou s neustále zářícím sluncem.

Program

1. - 2. den

Letecky Praha - Irkutsk; prohlídka města - nábřeží řeky Angary, pravoslavné chrámy, dřevěné domy děkabristů.

3. den

Bajkal - téměř 8hodinová plavba rychlou lodí "raketou" na největší ostrov Olchon, známý tradicemi místního šamanismu; ubytování v rybářské vesnici Chužir s mysem Burchan a posvátnou Šamanskou skálou.

4. den

Mys Choboj - celodenní výlet terénním autem s piknikem na nejzazším mysu ostrova (NP Pribajkalskij, stepi a borové lesy, písečné přesypy, strmé útesy s velkolepými výhledy).

5. - 6. den

Ostrov Olchon - fakultativní program na ostrově (lodní výlet po ostrovech v zálivu oddělujícím ostrov Olchon od pevniny, výlet terénním autem k jezeru Šara-Nur, možnost rybolovu); přejezd busem zpět do Irkutsku.

7. den

Krugobajkalka - celodenní exkurze historickou železnicí prodírající se divokým pobřežím Bajkalu; lodí přes Angaru do Listvjanky.

8. - 9. den

Listvjanka - turistické městečko na břehu Bajkalu (rybí trh v přístavu, muzeum bajkalské přírody, oblázkové pláže, útesy); lanovkou nebo pěšky na vyhlídku Čerského kámen; možnost návštěvy něrpinária nebo zajímavého etnografického skanzenu v městečku Talcy; návrat do Irkutsku, časně ráno odlet do Prahy.

9. - 15.

PRODLOUŽENÍ DO MONGOLSKA:

9. den

Cesta dálkovým vlakem do Mongolska.

10. den

Ulánbátar - příjezd vlakem brzy ráno, prohlídka centra, buddhistické kláštery Gandan a další, muzeum přírody, večerní představení mongolského folkloru.

11. - 12. den

NP Tereldž - malebné zalesněné hory s vyhlídkami a zajímavými skalními útvary (Želví skála aj.), nocleh v tradičním jurtovém kempu; návštěva nejvetší jezdecké sochy světa – mocného Čingischána, návrat do Ulánbátaru.

13. den

NP Chustaj - kopcovitá step, volně žijící koně Převalského.

14. den

NP Bogdchan se stejnojmennou posvátnou horou; návrat do Ulánbátaru, velký trh Nárantúl a nákupy suvenýrů.

15. den

Letecky zpět do Prahy.

Podmínky