ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Altaj na kole

Podél legendárních řek Katuně, Čuji a Čulyšmanu
dovolená na kole2-3 středně náročný / náročný★ zvládnu i noclehy pod stanem nebo náročné cestování

Litujeme, tento zájezd již není v nabídce

Zobrazit podobnou dovolenou: Rusko

Na co se můžete těšit?

  • Nespoutanou divočinou hor, stepí a řek v podhůří Altaje 
  • Lodí po Těleckém jezeře
  • Sibiřská města Barnaul a Gorno-Altajsk
  • Táboření v kempech nebo divočině s polopenzí od místního kuchaře

Popis

Slovo Altaj musí v každém cestovateli vyvolat chvění dálek. Nejvyšší sibiřské pohoří, z jehož ledovců se rodí veletok Ob, přitahuje i etnograficky díky národu Altajců a jejich kultuře. Nejvíce nás však uchvátí příroda. Čtyřtisícové hory se zvedají ze sibiřských plání a vytvářejí srážkový stín pro podhorské stepi. Lesy se střídají s rozlehlými travinami a v hlubokých kaňonech burácejí vody divokých řek. V nespoutané přírodě si budeme bohatě vychutnávat táboření v divočině, večerní posezení u ohně a cyklistiku si zpestříme i několika krátkými pěšími výlety.


Program

1.–3. den

Letecky Praha–Barnaul s přestupem v Moskvě; přesun autobusem do Gorno-Altajska (registrace); úvod do života Altajců v nově rekonstruovaném Národním muzeu Altaje s ucelenou historickou, uměleckou, přírodovědeckou a etnografickou sbírkou včetně slavné „ledové princezny Altaje“; transfer k Těleckému jezeru do vesničky Artybaš; sestavení kol.

4.–5. den

Půldenní plavba přes Tělecké jezero do Balykči; na kole proti proudu azurové řeky Čulyšman terénní cestou vedoucí dnem hlubokého kaňonu lemovaného dvouapůltisícovými vrcholy; cestou vodopády, divoké peřeje a nespočet možností koupání, fakultativně plavba lodičkou a pěší výlet na skalní útvar Kamenné hřiby s velkolepým výhledem na famózní kaňon Čulyšmanu (75 km/730 m/2 dny/terénní cesta).

6.–7. den

Stoupání na hranu kaňonu do sedla Katu Jaryk (1219 m)s velkolepou vyhlídkou; terénní cestou do typické altajské vesnice Ulagan; návštěva Pazyryckých kurganů (archeologické lokality světového významu); Ulaganské sedlo–nejvyšší bod naší trasy (2070 m) a mírný sjezd po náhorní planině zaplněné stovkami malých jezer (86 km/2520 m/2 dny/terénní cesta a částečně asfalt).

8. den

Sjezd z jezerní kotliny do údolí řeky Čuji;  v malé horské osadě Aktaš se napojíme na legendární Čujský trakt - téměř tisícikilometrovou horskou silnici spojující Novosibirsk s Mongolskem; po proudu řeky Čuji až k jejímu soutoku s Katuní; cestou pískovcová soutěska Červená brána, prehistorické skalní rytiny v oblasti Kalbak Taš, vodopád Sirlak, kolmá skalní stěna Bjelyj Bom v nejužším místě Čujského traktu, divoké peřeje Turbína, Horizont a Begemont (102 km/680 m/převážně nový asfalt).

9. den

Okolí soutoku Katuně (hlavní zdrojnice Obu) s Čujou a Argutem - výlet na kole i pěšky po skalách a stepních terasách nad soutěskami mohutných divokých řek nebo odpočinek (0-21 km).

10. den

Po Čujském traktu širokým údolím Katuně i po hraně kaňonu; vesnice Iňa s absurdní sochou Lenina připomínající tvarem budhistickou stúpu a s mostem stavěným vězni z gulagu; dále přes Čiketamanský průsmyk (1267 m) až do Šašikmanu (87 km/1230 m/ nový asfalt).  

11.–13. den

Opouštíme Čujský trakt a užíváme si naturálního altajského venkova stranou hlavních tras ; přes Jaboganský průsmyk (1492 m) а sedlo Kukuja (1250 m) se po vedlejších silničkách vedoucích střídavě zemědělskou krajinou a hlubokými lesy blížíme zeleným podhůřím Altaje zpět do civilizace (215 km/2730 m/3 dny/střídavě šotolina a asfalt).

14.–15. den

Přejezd do Barnaulu, podvečerní prohlídka jednoho z nejstarších měst Sibiře ležícím na veletoku Ob; nocleh; další den ráno letecky přes Moskvu do Prahy.

Podmínky