ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Čína krásná a neznámá

Krajinou spraší, hor a historických pokladů
poznávací zájezdy★★ jsem ochoten cestovat skromněji

Bez přeletů a nočních vlaků poznáme na tomto zájezdu vše, co je pro Čínu typické, včetně unikátních památek UNESCO (8x). V prodloužení lze důkladněji prozkoumat Peking.

Termíny zájezdu

TermínPočet dníObj. číslo
10. 5. – 21. 5. 202412 dní27294410

základní varianta

10. 5. – 24. 5. 202415 dní27294411

s prodloužením v Pekingu

Na co se můžete těšit?

  • Císařské památky, malebné zahrady i Dlouhá zeď
  • Starobylé čínské městečko i tradiční tibetská architektura
  • Posvátné hory a buddhistické skalní chrámy
  • Sprašová krajina a skalní obydlí

Popis

Na relativně malém prostoru, bez místních přeletů a nočních vlaků poznáme vše, co je pro Čínu typické. Navštívíme u nás málo známá starobylá zákoutí a posvátné hory s množstvím buddhistických klášterů. Přespíme v tradičním jeskynním obydlí u Žluté řeky, pojedeme silnicí vysoko nad sprašovými "kaňony". Necháme se unést bohatě zdobenými vyhlášenými buddhistickými skalními chrámy. V hornickém Datongu uvidíme možná ještě kousek Číny "bez pozlátka", díl krásy si dopřejeme ve výstavních klášterech ve městě Chengde. Projdeme se po Dlouhé zdi a odpočineme v parku Beihai. A kdo jede do Číny poprvé, určitě neodmítne možnost prodloužit si cestu o tři dny na důkladnější poznání starého i moderního Pekingu.

Program

1.–2. den

Praha – Peking – Chengde (Čcheng-te): přílet do Pekingu a přejezd do bývalého letního horského sídelního města císařů dynastie Qing (Čching), známého také jako Džehol.

3. den

Chengde   Dlouhá zeď: dominantní stavba tzv. "malá Potála" a další kláštery značně ovlivněné tibetskou architekturou; výlet lanovkou na Perlíkovou horu – zajímavý přírodní útvar s výhledem na krajinu a okolní kláštery; přejezd na Dlouhou zeď a romantický nocleh v hotelu přímo pod Zdí, ztichlou po odjezdu ostatních turistů.

4. den

Dlouhá zeď   Peking: prohlídka Dlouhé zdi v úseku Jingshanling (Ťin-šan-ling), jeden z novodobých divů světa – procházka po největší stavbě lidstva; přejezd do hl. města a fakult. večeře – místní specialita pekingská kachna.

5. den

Peking – Pingyao (Pching-jao): odpočinek v parku Beihai (Pej-chaj) se zdí Devíti draků a obří Bílou stúpou; Bubnová a Zvonová věž v centru města; odpoledne přejezd rychlovlakem do Pingyao a večerní procházka městečkem.

6. den

Pingyao : starobylé městečko opevněné šestikilometrovými mohutnými hradbami – malebné uličky s tradiční čínskou architekturou z období dynastie Ming a Qing (Čching); možnost procházky po hradbách.

7. den

Pingyao – Lijiashan (Li-ťia-šan): půldenní přejezd do 550 let staré vesnice vyhloubené ve spraši nedaleko Žluté řeky – prohlídka taoistického kláštera Černého draka nad řekou, procházka po vesničce a okolí; nezapomenutelný nocleh v tradičním "sprašovém" obydlí.

8. den

Lijiashan – pohoří Wutaishan (Wu-tchaj-šan): celodenní přejezd do hor a centra tibetského buddhismu v Číně.

9. den

Wutaishan : klášterní komplex v posvátných buddhistických horách, jehož historie sahá do období dynastie Han (Chan) – návštěvy klášterů v čele se 75 m vysokou Velkou bílou stúpou, možnost procházky po okolních kopcích.

10. den

Wutaishan – Datong (Ta-tchung): přejezd drsnou, ale působivou sprašovou oblastí provincie Shanxi (Šan-si) – zastávka v jedinečném, na skále zavěšeném klášteře a u nejstarší dřevěné stavby v Číně – pagody z r. 1056; procházka po mohutných městských hradbách.

11. den

Datong – Peking: prohlídka rozsáhlého areálu unikátních jeskynních chrámů Yungang (Jün-kang) – většina výzdoby pochází z 5. stol.; odpoledne přejezd linkovým autobusem do Pekingu (příjezd pozdě večer).

12. den

Peking – Praha: ráno odlet domů, nebo pokračování na prodlouženou variantu.

12.–15. den

PRODLOUŽENÍ V PEKINGU

12. den

Peking: dopoledne individuální volno (odpočinek, nákupy ap.); odpoledne prohlídka tzv. Zakázaného města  – nejrozsáhlejší palácový komplex na světě; procházka po náměstí Nebeského klidu (Tchien-an-men) a výhled z tzv. Uhelného vršku na Zakázané město.

13. den

Peking: návštěva olympijských sportovišť – Ptačí hnízdo, Vodní kostka; letní sídlo čínských císařů tzv. Letní palác  v podhůří Západních hor na břehu jezera Kunming (Kchun-ming) – krátká projížďka po jezeře, prohlídka četných pavilonů a mramorové lodi císařovny Cixi (Cch'-si).

14. den

Peking: chrám Nebes s Oltářem modliteb za dobrou úrodu, lamaistický klášter Yonghegong (Jung-che-kung), konfuciánská akademie a večerní procházka starými pekingskými uličkami.

15. den

Peking – Praha: letecký návrat do ČR.

Podmínky