ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Mexiko – Barranca del Cobre a Baja California

Mexiko pro pokročilé
poznávací zájezdy★★★ chci cestovat pohodlně

Termíny zájezdu

TermínPočet dníObj. číslo
18. 3. – 30. 3. 202413 dní27701401

Na co se můžete těšit?

  • Vyhlídkovým vlakem soustavou úchvatných kaňonů až k pacifickému pobřeží 
  • Setkání s domorodým kmenem Tarahumara
  • Divoká příroda s jedinečnou flórou a faunou
  • Pozorování velryb v Baja California

Popis

Pro všechny cestovatele, kteří si již užili nejznámější mexické památky, vykoupali se u karibského pobřeží Mexika a chtěli by tuto pestrobarevnou zemi poznat více do hloubky, přinášíme zájezd do severního koutu země a k pacifickému pobřeží.

Prozkoumáme ohromující krajinu Měděného kaňonu (orig. Barranca del Cobre), který v mnoha ohledech poráží i známější Grand Canyon v USA. Projedeme se pohodlným expresem El ChePe – jedinečná železniční trať s celkem 86 tunely a 37 mosty byla budovaná 90 let!

Seznámíme se s místním indiánským národem Tarahumara, v překladu "běžci", kteří se v posledních letech proslavili právě v souvislosti s nárůstem obliby tohoto sportu, stále však žijí tradičně a nezávisle na konzumní společnosti. Čekají nás prohlídky místních památek a návštěva tamních vinic s ochutnávkou.

Na závěr programu se přesuneme na západ, na jižní část poloostrova Baja California, do města La Paz u Cortézova moře, které Jacques-Yves Cousteau označil za "největší akvárium světa". Tady na nás čeká jak Mexiko bez turistů, tak skvělé koupání, a zejména hlavní atrakce – pozorování velryb. V období mezi lednem a dubnem sem každoročně míří na tři tisíce velryb k přezimování a rození mláďat.

Cestu absolvujeme přes hlavní město Ciudad de Mexico, takže nepřijdete o možnost užít si také atmosféru rušné mexické metropole.

Program

1. den

Letecky Praha – Mexico City; transfer do hotelu.

2. den

Přelet z Mexico City na sever do města Chihuahua – výchozí místo pro návštěvu Barranca del Cobre; prohlídka města, jehož název známe především díky nejmenšímu psímu plemenu. Předci čivav žili volně v norách a v období civilizace Toltéků je domorodci odchytávali a domestikovali. Pověsti jihoamerických indiánů zmiňují čivavy jako ochránce zemřelých náčelníků na jejich cestě do světa duchů a též jako ochránce podsvětí, malé pejsky lze nalézt i na mnoha dobových vyobrazeních a soškách.

3. den

Cesta z Chihuahuy směrem k Barrancas del Cobre – Měděnému kaňonu: návštívíme mennonitská pole, kde žijí mexičtí mennonité jednoduchým a starodávným způsobem života, bez elektřiny a internetu; dále prozkoumáme městečko Creel s tamními řemeslnými obchody; s místními domorodci kmene Tarahumara můžeme fakultativně návštívit jeskyně a seznámit se s jejich kulturou; večeře a nocleh v hotelu na okraji kaňonu.

4. den

Pobyt v oblasti Barrancas del Cobre (Měděný kaňon), který je místy až 1870 m hluboký; prohlídka Parque Aventura a možnost adrenalinových aktivit – zip lines, visuté mosty, via ferrata či jízda lanovkou; oběd a večeře v hotelu s vyhlídkou na kaňon.

5. den

Přejezd rozmanitou krajinou do údolí Cerocahui po cestě zvané Los mil paisajes – oběd, možnost návštěvy vinice, kostela a internátní školy pro tarahumarské dívky.

6. den

Výlet k ikonické vyhlídce se skleněným dnem na vrcholu kaňonu Urique, odkud se naskýtá jeden z nejúžasnějších pohledů na Měděný kaňon – z výšky přes 2000 metrů budete shlížet na město Urique a kaňon z nejvyšší mexické vyhlídky a jedinečné přírodní atrakce, kterou nemůžeme minout; večeře a nocleh v malebné vesnici Cerocahui na okraji kaňonu.

7. den

Jízda po jedné z nejpanoramatičtějších vlakových tratí světa zvané El ChePe (Chihuahua-Pacific Railroad) – prochází Měděným kaňonem, tedy majestátní řadou kaňonů v srdci Sierra Tarahumara, jež jsou čtyřikrát rozsáhlejší než americký Grand Canyon. Z nádraží Bahuichivo pokračujeme do městečka El Fuerte – prohlídka města a přesun do barevného přístavu Topolobampo na pobřeží Kalifornského zálivu, odkud vyplouvá náš noční trajekt do La Pazu.

8.–10. den

Pobyt v La Pazu – hlavním a kulturním centru státu Baja California Sur, v barevném a uvolněném městě na břehu Cortézova moře s tisíci krásnými zátokami a dlouhou promenádou Malecón – možnost rybaření, šnorchlování, plachtění, jízdy na kajaku podél chráněných vod, objevování pobřežních ostrovů a písečných dun s kostrami velryb; možnost výletu k zátoce Ojo de Liebre s pozorováním velryb – plejtváci šedí se zde páří a matky tu vyvádějí svá mláďata, s nimiž pak během května odplouvají na sever do Beringova moře u Aljašky.

11. den

Přelet do Mexico City – možnost prohlídky města: Centro histórico – historická část s domy z koloniální éry, jedno z největších náměstí na světě Plaza de la Constitución, prezidenský palác Palacio Nacional, velkolepá Catedral Metropolitana (největší stavba v Latinské Americe), ostrov klidu a relaxace – městský park Alameda Central, překrásný Palacio de Bellas Artes, svatyně Basílica de Nuestra Seňora de Guadalupe, ... 

12.–13. den

Volný program, možnost nákupů či prohlídky města; transfer na letiště a odlet do Prahy.

Podmínky