ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Norsko – skialpinismus na Lofotech

Užijte si lyžařské dobrodružství bezpečně!
lyžování a skialpinismus2 středně náročný program★★★ chci cestovat pohodlně

Termíny zájezdu

TermínPočet dníObj. číslo
9. 4. – 15. 4. 20257 dní13550501

Cena a termín mohou být ještě upřesněny v závislosti na aktualizaci letových řádů na podzim 2024!

Na co se můžete těšit?

  • Snová výprava vhodná i pro středně zkušené skialpinisty
  • Rozmanité skialpové túry a výstupy ve zcela originálním prostředí
  • Období dlouhých dní a jarního firnu
  • Ubytování v tradičních "rorbu" v malebném rybářském přístavu

Popis

Souostroví Lofoty patří k turisticky nejatraktivnějším místům severního Norska. Návštěvníky přitahuje především svou drsnou, avšak oslnivě krásnou a čistou krajinou. Ačkoli se nachází již za hranicí polárního kruhu, díky vlivu teplého Golfského proudu tu panuje spíše mírné klima. Přesto jsou v zimním období zdejší ostrovy a hory zasypávány pravidelnými sněhovými srážkami.

Nadšeným lyžařům se ze zdejších svahů otevírají pohledy na rozeklané skalní štíty i hluboké fjordy. Tak výjimečnou podívanou na nespoutaný oceán a divoký příboj z tak bezprostřední blízkosti nelze na lyžích zažít nikde jinde na světě.

Rozeklané pobřeží je zde od nepaměti domovem rybářů. Jeden z barevných přístavů, vystavěný přímo na skalnatých útesech, se nám stane nevšední lyžařskou základnou, kde si moře a hory doslova podávají ruce. Pojeďte se s námi přesvědčit a zažijme společně zcela mimořádné lyžařské zážitky a netradiční dovolenou.

Zájezd je veden českým horským vůdcem s licencí UIAGM.

Nevíte, co si s sebou zabalit? Podívejte se na doporučenou skialpinistickou výbavu na naše zájezdy.

Program

1. den

Letecky Praha–Evenes; přesun na soustroví Lofoty, do překrásného a malebného přístavu Henningsvær na ostrově Austvågøy – ubytování na 6 nocí.

2.–6. den

Po celou dobu pobytu budeme každý den vyrážet s dopomocí aut do přilehlých hor na jednotlivé skialpinistické túry. Ostrov Austvågøy jich na Lofotech nabízí nejvíce a díky specifickým podmínkám je zde lyžování nejlepší v rámci celého souostroví. K jednotlivým nástupům na túry nám to bude v průměru trvat asi 30–45 minut.

Na úvod podnikneme skialpový výstup na vrcholy Pilan (↑700 m / 4–5 h) a následně Torskmannen (↑755 m / 5 h) v překrásném prostředí fjordu Vestpollen. Dle aktuálních podmínek se dále vypravíme na nádherný vrchol Vardenpanoramatickým 360stupňovým rozhledem (↑700 m / 5–6 h). V závěru se do oblasti Vestpollen vrátíme ještě jednou, abychom vystoupili a následně sjeli překrásný kopec Grønfjellet (↑517 m / 4 h). V případě nepříznivého počasí zařadíme do programu výlet za neopakovatelnými kouzly Lofotského soustroví, navštívíme fotogenickou přístavní vesničku Reine na ostrově Moskenesøy či bílé písečné pláže na ostrově Vestvågøy.

7. den

Letecky zpět do Prahy.

Podmínky