ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Za kouzlem pevninského Řecka

Řecký kaleidoskop
poznávací zájezdyturistické zájezdy1 nenáročný program★★★ chci cestovat pohodlně

Termíny zájezdu

TermínPočet dníObj. číslo
30. 5. – 6. 6. 20248 dní16290401

POSLEDNÍ VOLNÁ MÍSTA

12. 9. – 19. 9. 20248 dní16290403

Na co se můžete těšit?

  • Pestrá kombinace starověkých i středověkých památek ve spojení s divokou přírodou 
  • Dramatické hory s kouzlem kamenných vesnic
  • Největší evropský kaňon Vikos i slavná věštírna v Delfách
  • Rušná metropole Athény i poklidný ostrůvek Aegína s kykladskou atmosférou
  • Příjemné cestování mikrobusem v malé skupině a pohodové ubytování

Popis

Naše nové putování kontinentélním Řeckem propojuje jeho méně známé vnitrozemí s návštěvou klasických míst antické historie a relaxem na egejském ostrůvku.

Přes létající kláštery Meteory se přeneseme do nejzápadnější části Řecka. Na výjezdech z pohodového městečka Ioanina se zachovalou tureckou atmosférou, připomínající dobu vlídného tureckého místodržícího Ali Paši Ioaninského, navštívíme rázovité oblasti kamenných vesnic v oblastech Zagorochoria a Tzoumerka. 

Věštírna v Delfách nám určitě prozradí, co nás čeká a nemine v Athénách, a na závěr cesty prchneme z ruchu tohoto velkoměsta na ostrov Aegína. Je až neuvěřitelné, že pouhých 90 minut plavby dělí moderní pětimilionovou megapolis od poklidného rytmu života ve stylu Kyklád.

Bydlet budeme v příjemných hotelech či penzionech, odkud vždy po snídani vyrazíme mikrobusem v malé skupině za zajímavostmi či pěší turistikou, což ve druhé části putování obohatíme i o vykoupání v Korintském zálivu či Egejském moři.

Program

1. den

Praha – Soluň letecky, dle časových možností zastávka ve městě a přejezd do Kalambaky na úpatí meteorských skal. 

2. den

Meteora : V úchvatném prostředí fotogenických pískovcových útvarů s nádhernými výhledy beroucími dech nás čeká návštěva proslulých místních klášterů. Z původních 24 staveb ze 14.–15. století je jich dodnes šest stále funkčních. Pěšími přesuny či s podporou mikrobusu navštívíme většinu z nich, počínaje nejstarším Megálo Meteoron ("Velký létající"), který dal název celé oblasti. V pozdním odpoledni přejezd do Ioaniny, malebného města umístěného na břehu stejnojmenného jezera – večerní procházka městem s možností plavby na jezerní ostrůvek s vyhlášenými tavernami.

3. den

Ioanina – celodenní výlet z do oblasti Zagorochória a NP Aoos-Vikos: Návštěva unikátních vesnic Monodendri a Vikos s tradičními kamennými domy a nádhernými scenériemi  okolních hor. Pěší túra  (13 km/ 6 h) v monumentálním kaňonu Vikos, považovaném za nejhlubší kaňon na světě v poměru k jeho šířce (Guiness), alternativou k pěšímu programu je návštěva dalších vesnic Megalo a Mikro Papingo

4. den

Ioanina – Tzoumerka – Kira: Při přejezdu na jih se zastavíme v turisticky zcela opomíjené přírodní rezervaci Tzoumerka. Prohlídka jedinečných kamenných vesnic Syrrako a Kalarrytes, pěší výlet (3 km/ 2 h) k vodopádům Brána ráje. Přejezd ke Korintskému zálivu a ubytování u moře.

5. den

Kira – výlet do Delf: Po předchozích rušných dnech je tento den spíše relaxační. Dopoledne věnujeme prohlídce Delf , jednoho z  nejvýznamnějších antických míst, rozkládajících se na malebném místě nad Korintským zálivem. A odpoledne poté již bude čas pouze na koupání v Korintském zálivu.

6. den

Kira – Athény – Aegína: Přejezd do Athén a prohlídka míst, kudy kráčely starověké dějiny Evropy: Akropolis  s Parthenónem a muzeem, Agora, Národní archolegické muzeum. V případě dostatku času dojde i na modernější místa – novodobý olympijský stadion z r. 1896, náměstí Omonia, střed Athén, kde pro změnu ubíhá novodobá řecká historie. Večer trajekt na ostrov Aegína.

7. den

Ostrov Aegína, aneb variantní závěr v kykladském stylu:

1) Společný okružní výlet po hlavních zajímavostech ostrova: chrám Afája ("malá Akropole" s výjevy z trojské války), plážové městečko a rybářský přístav Agia Marína, zastávky u četných kostelíků či malých klášterů. A v případě zájmu i možnost pátrání po prastarém olivovém háji.

2) Individuální aktivity dle doporučení a pomoci průvodce: plážování, výlet na ostrůvek Moni, půjčení kola/skútru/auta na zcela soukromý průzkum (jste na malém ostrově, není se kam ztratit).

8. den

Trajekt do Pirea, Athény – Praha letecky.

Podmínky