ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Řecko, Bulharsko a Srbsko

Balkánské delikatesy – přírodní i kulturní
poznávací zájezdyturistické zájezdy1-2 nenáročný / středně náročný★★★ chci cestovat pohodlně

Termíny zájezdu

TermínPočet dníObj. číslo
16. 6. – 24. 6. 20249 dní16331401

Na co se můžete těšit?

  • Soluň , Sofie, Bělehrad
  • Pravoslavné kláštery, antické památky a středověké hrady
  • Vysoké hory, jeskyně i skalní města
  • Balkánská kuchyně a znamenitá vína
  • Příjemné cestování mikrobusem v malé skupině

Popis

Řecko, Bulharsko a Srbsko – tři balkánské země s turbulentní historií a rozdílnými osudy. Prostor východního Balkánu, kde svoje stopy zanechaly jak civilizace Římanů a Alexandra Velikého, tak soudružské režimy Josipa Broze Tita a Todora Christova Živkova.
Velká i malá města, zapomenuté vesnice, pravoslavné kostely, muslimské památky, středověké pevnosti a k tomu pohoří Rila, Stara planina i Srbské Karpaty. Čekají nás spočinutí u sklenky vína i výšlapy do hor a kopců. Bydlet budeme v příjemných hotelech nebo penzionech, odkud vždy po snídani v malé skupině vyrazíme mikrobusem za poznáním či aktivním odpočinkem.

Program

1. den

Letecky Praha – Soluň : prohlídka druhého největšího řeckého města s mohutnými středověkými hradbami a antickými, byzantskými i osmanskými památkami.

2. den

Návštěva pevnosti Roupel na tzv. Metaxasově liniii; přejezd do Bulharska: fantaskní krajina v okolí městečka Melnik – pěšky mezi zemními pyramidami k Roženskému klášteru (4 km / ↑100 m / ↓250 m) – výstup k zřícenině pevnosti, odkud vládl místní despota Alexij Slav; ochutnávka vyhlášených místních vín.

3. den

Lanovkou do pohoří Rila a půldenní pěší výlet v nejkrásnější části pohoří – k sedmi Rilským jezerům (9 km / ↑600 m / ↓600 m).

4. den

Prohlídka hlavního města Sofie na úpatí pohoří Vitoša – katedrála sv. Alexandra Něvského, Bojanský kostel , památky římské, osmanské, židovské, ale i socialistická šeď; poté túra do skal nad kaňonem řeky Iskăr (3,5 km / ↑300 m / ↓350 m), prohlídka malebného Čerpišského kláštera; v podvečer dojezd do městečka Vraca s kamennými věžemi.

5. den

Dopoledne prohlídka monumentálního přírodního Božího mostu a skalního labyrintu Pešketo; odpoledne túra v okolí Belogradčiku v bludišti bizarních červených skal a borových lesů (5,5 km / ↑250 m / ↓250 m), návštěva místní středověké pevnosti.

6. den

Přejezd do Srbska: prohlídka archeologických pozůstatků římské doby Felix Romuliana , výlet do krasové krajiny nad Lazarovým kaňonem (nejhlubší ve východním Srbsku) a návštěva Lazarovy jeskyně s krápníkovou výzdobou (5 km / ↑350 m / ↓350 m); přejezd do Zaječaru.

7. den

Výstup na vrchol Stol (1155 m) s panoramatickými výhledy na Veliki Krš a další hřebeny Srbských Karpat (5 km / ↑350 m / ↓350 m); odpoledne návštěva kláštera Vratna v ústí divoké soutěsky překlenuté několika monumentálními skalními mosty.

8. den

Přejezd podél Dunaje směrem "na Bělehrad" – cestou návštěva pravěké osady a archeologické lokality Lepenski Vir, středověké pevnosti Golubac i starořímského města Viminacium; odpoledne prohlídka Bělehradu – brouzdání rušnými ulicemi, procházka kulturně-historickým komplexem Kalemegdan s Bělehradskou pevností, rozjímání u hrobu maršála Tita či vysedávání u piva na Skadarské.

9. den

Letecky zpět do Prahy.

Podmínky