ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Malawi a Zambie

Safari, koupání, čajové plantáže i pěší výlety
poznávací zájezdy1 nenáročný program★★★ chci cestovat pohodlně

Termíny zájezdu

TermínPočet dníObj. číslo
14. 8. – 28. 8. 202415 dní26511401
30. 4. – 14. 5. 202515 dní26511501

Termín a cena se mohou ještě měnit dle dostupnosti letenek a podmínek pro rok 2025

15. 8. – 29. 8. 202515 dní26511502

Termín a cena se mohou ještě měnit dle dostupnosti letenek a podmínek pro rok 2025

Na co se můžete těšit?

  • NP Jižní Luangwa – safari denní, večerní i noční
  • NP Liwonde v Malawi s výletem za hrochy
  • Třetí největší afrikcké jezero Malawi 
  • Pěší výlety na náhorní plošině Zomba
  • Vyhlášené čajové plantáže v regionu Thyolo

Popis

Pojeďte s námi na cestu po dvou méně známých, ovšem neméně úchvatných zemích na jihu Afriky. Naším hlavním cílem je Malawi, jemuž se podle jezera, které zabírá více než polovinu země, a také pro vřelost a vstřícnost místních obyvatel přezdívá „Teplé srdce Afriky“. Na skok se podíváme také do Zambie, do národního parku Jižní Luangwa, jenž patří k místům s největší koncentrací afrických zvířat vůbec.

V Zambii si vychutnáme 2 dny v lodži situované u řeky Luangwa ve vesnici Mfuwe, během kterých si užijeme ranní, odpolední i noční safari a komfort plné penze s koupáním v bazénu, pokud zrovna nebudeme „na lovu“ s fotoaparáty v buši. Zdejší safari je opravdové království slonů, ovšem k vidění jsou i lvi, endemické žirafy Thoricroftovy, hyeny, prasata bradavičnatá, nebo třeba psi ušatí a mnoho dalších zvířat.

V rozmanitém Malawi, kde není nouze o úsměvy, nejprve navštívíme hlavní město Lilongwe, které je od roku 1975 správním střediskem a sídlem státních institucí. Poté se vydáme k čajovým plantážím, přičemž cestou nevynecháme chráněnou oblast v regionu Denza, jež ukrývá nejbohatší sbírku skalního umění v zemi a která již několik let usiluje o zařazení na seznam kulturního dědictví UNESCO. Díky ní nahlédneme do života a kultury dávných obyvatel Malawi. V oblasti Thyolo nás čekají vyhlášené čajové plantáže, jejichž produkce je významnou součástí malawijské ekonomiky, a samozřejmě tyto čaje i ochutnáme. Další dva dny strávíme pěšími výlety s nádhernými výhledy na náhorní plošině Zomba, pod níž leží stejnojmenné bývalé hlavní město s nejstarší a největší univerzitou v zemi.

V NP Liwonde, který je jedním z méně turisticky exponovaných, ale o to krásnějších národních parků, se vydáme na projížďku lodí po řece Shire, abychom potkali stáda hrochů a zahlédli krokodýly i jiná zvířata na jejích březích.

Na závěr si pojedeme odpočinout k jezeru Malawi, k třetímu největšímu jezeru v Africe, které je již od r. 1984 na seznamu přírodních památek UNESCO pro svoji průzračnou vodu a 350 druhů endemických vrubozubovitých ryb (cichlid) v něm žijících. Kromě koupání a šnorchlování můžeme navštívit i místní vesničky, kde uvidíme rybáře spravující své sítě, místní kolorit a samozřejmě tváře domorodců plné úsměvů.

Program

1.–2. den

Letecky Praha – Lilongwe; přesun do Zambie do NP Jižní Luangwa.

3.–4. den

NP Severní a Jižní Luangwa – parky, jež se díky své široké kampani proti pytláctví staly útočištěm divoké zvěře; v rámci našeho putování navštívíme NP Jižní Luangwa, který patří k parkům s největší koncentrací zvířat (množství hrochů, slonů a dokonce i lvů), a díky tomu má skvělou atmosféru divoké přírody. V průběhu dvou dnů podnikneme výlety v otevřených vozech i pěšky po parku – v režimu ranních a odpoledních i nočních "game drive" – za pozorováním života v divočině.

5. den

Přesun zpět do Malawi do hlavního města Lilongwe (hlavní správní centrum státu s takřka milionem obyvatel) – možnost vydat se na odpolední až podvečerní procházku po městě a prohlédnout si například památník 1. světové války či moderní budovu parlamentu.

6. den

Celodenní přejezd k čajovým plantážím na náhorní plošinu u největšího malawského města Blantyre – zastávka u starobylých skalních maleb v regionu Denza, odrážejících poměrně vzácnou tradici farmářského skalního umění, a obrazů lovců a sběračů Twanů z dob i před naším letopočtem v Chongoni a v Mphunzi.

7. den

Celodenní výlet na okolní zvlněné kopce, kde úrodná půda poskytuje ideální podmínky pro pěstování čaje – v oblasti Thyolo se nacházejí jedny z nejstarších čajových plantáí v Africe; prohlídka farmy Satemwa, jejíž hostorie sahá až do roku 1923, kde budeme mít možnost prohlédnout si plantáže s malebnými výhledy a nechat se provést celým procesem od sklizně po zpracování čaje a následně ochutnat výborné čaje.

8.–9. den

Přejezd na náhorní plošinu Zomba, jejíž nejvyšší vrchol se nachází ve výšce 2080 m – dva dny pěších výletů v přírodní rezervaci s bujnými lesy, lesknoucími se jezery a kaskádovými vodopády: zastávky u vodopádů (William’s Falls) a možnost výstupu na vyhlídku QueensPoint s úchvatnými výhledy až k hranicím Mosambiku; cestou navštívíme také rušné a barevné tržiště, kde si nakoupíme ovoce a zeleninu, ale můžeme si pořídit i místní řemeslné výrobky a další zboží.

10.–11. den

NP Liwonde je bujný park se starými baobaby a vysokými palmami lontar, naprosto tropickou atmosférou připomínající prostředí z filmu Africká královna – je to nejlepší místo pro pozorování zvěře v celém Malawi při lodním safari na řece Shire, která tímto národním parkem protéká (fakultativně bude možné jet i na pozorování zvířat jeepem). Kromě mnoha stád slonů, hrochů a krokodýlů je zde samozřejmě k vidění mnoho druhů antilop (voduška, antilopa sobí, antilopa skákavá..) a na 400 druhů ptáků. 

12.–13. den

Jezero Malawi – třetí největší sladkovodní jezero na světě s téměř 900 (dílem endemickými) druhy vrubozubcovitých ryb (cichlid), součást Velké příkopové propadliny, kterou zaplnila voda a vytvořila africká Velká jezera: během dvou dní bude kromě odpočinku možnost navštívit vesnice v okolí jezera, seznámit se s životem místních přátelských lidí či fakultativně využít nabídku potápění, šnorchlování, jízdy na koních atd.

14.–15. den

Návrat do Lilongwe a následný let do Prahy.

Podmínky