ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Viktoriiny vodopády a národní parky Botswany

Národní parky Chobe, Moremi a delta řeky Okavango
poznávací zájezdy1 nenáročný program★★ jsem ochoten cestovat skromněji

Termíny zájezdu

TermínPočet dníObj. číslo
14. 8. – 27. 8. 202414 dní27531401

Na co se můžete těšit?

  • Viktoriiny vodopády  – jeden ze sedmi divů světa
  • NP Chobe, delta řeky Okavango  a NP Moremi
  • Přírodní rezervace Khama Rhino Sanctuary
  • Hlavní město Gabarone

Popis

Když se řekne Botswana a Zimbabwe, představíte si země, o kterých jste možná slyšeli, ale vybaví se vám nejspíš jen to, že leží „kdesi na jihu Afriky”. Pravdou ovšem je, že Botswana je jednou z nejstarších demokracií na africkém kontinentě a zároveň jednou z nejstabilnějších ekonomik celé Afriky. Zásluhu na tom mají ložiska diamantů, překvapivě rozsáhlý chov hovězího dobytka a v posledních letech též udržitelný turismus včetně ochrany fauny i flóry.  

Afriku máme též zažitou jako kontinent s mimořádným výskytem divokých zvířat, která známe většinou jen ze ZOO. Pokud byste si je přáli spatřit na vlastní oči v jejich přirozeném prostředí, pozorovat nekonečná stáda antilop, slonů, hrochů, krokodýlů či nosorožců, pak je safari v Botswaně i Zimbabwe tou nejlepší volbou. Obě tyto vnitrozemské země jsou proslulé právě největší koncentrací divoké zvěře na celém africkém kontinentě. Nejznámějším koutem Zimbabwe jsou, podle očekávání, Viktoriiny vodopády, kde i Češi zanechali svou stopu díky cestovateli Emilovi Holubovi již v 19. století. Pýchou Botswany je pak NP Chobe s více než 50 000hlavou populací slonů a obrovsky rozmanitou ptačí říší.

Na naší cestě, která vede od Viktoriiných vodopádů až do botswanské metropole, navštívíme ta nejznámější místa a budeme pozorovat zvířata tak blízko, jak jen to bude možné. U vodopádů se necháme ohromit ohromující masou vody, jež padá přes 100 m hluboko, budeme si moci vyzkoušet rafting nebo jízdu na kajaku v peřejích, autentický lodní výlet si užijeme na řece Chobe, podle níž je nazván i stejnojmenný národní park. V deltě řeky Okavango navštívíme oblast NP Moremi, známý velkou různorodostí divoké zvěře včetně ikonické „velké pětky“, ale i bohatou savanou. V neposlední řadě navštívíme unikátní komunitní přírodní rezervaci Khama Rhino Sanctuary, díky níž se během posledních 30 let opět zvýšil počet volně žijících nosorožců v Africe. 

Cestovat budeme mikrobusem, v menší skupině do 12 osob s ubytováním v lodžích a bungalovech.

Program

1.–2. den

Letecky Praha – Viktoriiny vodopády; v případě příznivého letového řádu možnost odpolední projížďky lodí po řece Zambezi a zpět do ubytování na večeři.

3.–4. den

Viktoriiny vodopády – jeden z největších, nejširších a nejdivočejších vodopádů světa, který je rovněž domovem mnoha divokých zvířat, včetně slonů, nosorožců, lvů, leopardů a velkého množství ptactva a nabízí kromě dechberoucí podívané mnoho dalších aktivit: kromě procházky v okolí vodopádů lze navštívit i park krokodýlů či fakultativně vyzkoušet třeba rafting na Zambezi, let helikoptérou či bungee jumping; večer společně navštívíme tradiční africkou hostinu s taneční a bubenickou show a domorodými umělci a řemeslníky.

5. den

Přejezd do Botswany do města Kasane, odkud se odpoledne vypravíme na jeden z nejlepších lodních výletů po řece Chobe, jež tvoří klikatou hranici mezi Botswanou a Namibií až do soutoku se Zambezi; večer možnost vychutnat si drink při západu slunce s pozorováním nekonečných stád slonů, ale i hrochů a krokodýlů vyhřívajících se na slunci.

6. den

Národní park Chobe – nachází se na severovýchodě Botswany, druhý největší NP v zemi, který se vyznačuje čtyřmi odlišnými ekosystémy: kanál Savuti na západě, bažiny Linyanti na severozápadě, vyprahlé vnitrozemí mezi nimi a Serondela na severovýchodě s úrodnými pláněmi a hustými lesy; NP je území s největší koncentrací volně žijících zvířat, zejména více než 50 000 slonů – během ranního safari bezpochyby zahlédneme i lvy, leopardy, hyeny, divoké psy, impaly, vodušky, kudu, zebry, pakoně, žirafy a prasata bradavičnatá; po návratu na snídani a krátkém odpočinku se odpoledne vydáme na návštěvu rybářské vesničky a domorodců.

7. den

Odjezd z NP Chobe do oblasti Nata, kde budeme ubytováni v lodži vybudované u napajedla s možností pozorovat zvěř – dle času příjezdu na místo bude ještě odpolední safari vyjížďka.

8.–10. den

Delta řeky Okavango  – rozkládá se na působivých 15 000 kilometrech čtverečních a je největší vnitrozemskou deltou na světě, tvoří vzkvétající podmáčenou oázu s nesčetnými meandrujícími vodními toky a křišťálově čistými lagunami posetými lekníny, stejně jako úrodnými loukami a rákosovými ostrovy, hojně obývanými divokou zvěří.

Po přejezdu do oblasti Maun a ubytování v tradiční safari-lodgi se budeme následující dva dny opět věnovat safari, a to v deltě řeky Okavango, z níž přibližně 20 % zabírá NP Moremi, první rezervace v Africe založená již v roce 1962: možnost pozorovat zvěř, rybařit, pozorovat ptáky, nebo se projet na tradiční dlabané kanoi mokoro s průvodcem – k vidění budou lvy, nosorožci, leopardi, žirafy, hroši, sloni, krokodýli a nespočet druhů ptáků; možnost navštívit malé muzeum Nhabe vystavující místní historické artefakty, umění a kulturu regionu Ngamiland.

11. den

Časně ráno přejezd do oblasti Kalahari sandveld do tzv. Khama Rhino Sanctuary, jež se rozkládá na ploše asi 40 000 kilometrů čtverečních a jde o místní komunitní projekt (veškerý zisk z turismu se dělí mezi ochranu této oblasti a členy místní komunity) zaměřený především na ochranu bílých a černých nosorožců, ale i dalších více než 30 druhů zvířat a 230 druhů ptáků – po příjezdu vyrazíme na safari při západu slunce okolo napajedel.

12. den

Časně ráno odjezd do hlavního města Gabarone – toto živé město je velkou moderní metropolí, s možností navštívit Národní muzeum nebo přehradu Gaborone a přírodní rezervaci přímo ve městě; v podvečer závěrečná večeře v některé z místních restaurací.

13.–14. den

Letecky zpět do Prahy.

Podmínky