ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Arménie na kole

Malý Kavkaz
dovolená na kole3 náročný program★★ jsem ochoten cestovat skromněji

Litujeme, tento zájezd již není v nabídce

Zobrazit podobnou dovolenou: Arménie, Gruzie

Na co se můžete těšit?

  • Starobylé křesťanské kláštery a kostely
  • Odlehlé cesty mimo turistické trasy
  • Přejezd celého Náhorního Karabachu
  • Závěr v gruzínském Tbilisi
  • Ubytování v rodinných penzionech s polopenzí

Popis

Arménie, to je především hrdý křesťanský národ Arménů s pohnutou historií, který byl odtržen od své posvátné hory Ararat. Je to země, která už na počátku 4. století jako první na světě přijala křesťanství za oficiální státní náboženství a v téměř nezměněné podobě jej praktikuje dodnes. Země trvale bojující o identitu, svobodu, území, a někdy i o přežití. Srdce Malého Kavkazu tvoří vysoko položené obrovské jezero Sevan obklopené vrcholy dosahujícími výšky přes 3500 m. Navštívíme zde nejen některé z nejvýznamnějších památek země, ale na kolech projedeme úžasné přírodní oblasti po odlehlých a málo používaných cestách mimo obvyklé turistické trasy. Zájezd graduje v Náhorním Karabachu, v překrásném hornatém kulturně pestrém území s hlubokými lesy, divokými řekami a strmými skalami, ve kterých se skrývají tisíc let staré kláštery.

Program

1.–2. den

Letecky Praha-Tbilisi (Gruzie), brzký ranní přílet, transfer do Arménie, cestou  (dle času průjezdnosti gruzínsko-arménské hranice) zastávky u klášterů Haghpat a Sanahin, gruzínský kostel Akhtala s freskami; dojezd do Dilijanu, ubytování a sestavení kol.

3. den

První cyklistická etapa přírodní rezervací Dilijan, kláštery HaghartsinGoshavank, ubytování v horské osadě Martuni (65 km/ ↑ 1400 m).

4. den

Stoupání k jezeru Sevan (1900 m), kolem jezera stejnojmennou přírodní rezervací do města Vardenis východní, téměř neobydlenou trasou; zastávka na koupání na přírodních plážích (94 km/ ↑ 1150 m).

5. den

Odpočinkově podél břehu jezera Sevan, odbočka k sympaticky omšelému klášteru Makenyats Vank, kostel Vanevank (50 km/ ↑ 500 m).

6. den

Pod nejvyššími vrcholy země se z jezerní pánve přehoupneme přes sedlo Selim (2410 m) a prohlédneme si stejnojmenný karavanseráj z roku 1332; nocleh ve městě Yeghegnadzor s ochutnávkou místních vín (60 km/ ↑ 800 m) .

7. den

Malebným údolím Hermon s kamennými památkami minulosti, starý židovský hřbitov s náhrobky ze 13. století, horské osady Hermon a Herher, přejezd bezejmenného sedla s fantastickým výhledem na obě strany hřebene (2230 m), dojezd do podhorského města Vayk (68 km/ ↑ 1500 m).

8.–9. den

Do jihovýchodního cípu země přes hory, lesy, jezera a kláštery: sedlo Vorotan (2344 m), arménský "Stonehenge" Zorats Karer,  dojezd do Sisianu a ubytování na dvě noci (74 km/ ↑ 1500 m; při vyvezení do sedla autem: 44 km/↑ 400 m); další den odpočinkový s možností několika fakultativních výletů do okolí.

10. den

Krátká zastávka u vítězného oblouku ze 7. století, fakultativně impozantní biskupské sídlo klášter Tatev ležící na Hedvábné stezce, na který vede nejdelší lanovka na světě přes údolí Vorotan; sjezd starou vyhlídkovou silnicí do Goris (61 km/ ↑ 1100 m). 

11. den

Volné dopoledne v Goris, městě položeném v malebném údolí obklopeném ze tří stran horami; troglodytní obydlí staré části města; přejezd do Náhorního Karabachu a ubytování v příjemném moderním hlavním městě Stěpanakertu (63 km/ ↑ 900 m/ do sedla se popovezeme autem).

12. den

Z bohatého města na chudý venkov příjemně zvlněnou krajinou, mistrovské architektonické dílo: opevněný klášter Gandzasar ze 13. stol. na vrcholu hory s monumentálním výhledem (51 km/ ↑ 1200 m).

13.–14. den

Vrcholné přírodní i cyklistické zážitky, silnice vedoucí kaňony i vytesané ve skalách, hřmící vodopády, zalesněné hory, vysokohorské pastviny, impozantní klášter Dadivank zmíněný již v 9. stol, hraniční pevnosti a sedlo Zod (2350 m); návrat do Arménie a uzavření okruhu ve Vardenis (13. den: 67 km/ ↑ 1100 m; 14. den: 66 km/ ↑ 1600 m).

15.–16. den

Transfer Vardenis–Tbilisi a podvečerní prohlídka hlavního města Gruzie; procházka křivolakými uličkami starého města, bulvár Rustaveli, Náměstí svobody a prohlídka pevnosti Narikala, vyhlídka od sochy Matky Gruzie; závěrečná večeře a ranní odlet domů.

Podmínky